Hypotheek

Startershypotheek berekenen

Hoe bereken je de hoogte van een startershypotheek?

Speciaal voor starters op de woningmarkt bieden sommige banken de Startershypotheek als hypotheekvorm aan. Je kunt deze hypotheek bij een aantal banken afsluiten, maar bij veel banken sluit je als starter een gewone hypotheek af, soms aangevuld met een speciale regeling voor starters. Denk hierbij aan de Starterslening die de hypotheek in de eerste jaren goedkoper maakt. In dit artikel lees je hoe je de hoogte van je Startershypotheek kunt berekenen.

Wat is een Startershypotheek?

Wat de Startershypotheek inhoudt en waarin deze hypotheek verschilt van een reguliere hypotheek, verschilt per aanbieder. Bij de ene bank mogen bijvoorbeeld je ouders (tijdelijk) garant staan voor je hypotheek, zodat de bank in het uiterste geval ook bij je ouders aan kan kloppen voor de hypotheekrente en aflossing van de hypotheek. Bij andere banken mag je iets meer lenen dan je normaal zou kunnen doen met je inkomen. In de eerste jaren betaal je dan minder aan aflossing.

Bereken startershypotheek - Welke gegevens heb je nodig?

Als je wilt berekenen hoeveel de bank je maximaal wil lenen bij het afsluiten hypotheek, dan heb je een aantal gegevens nodig. Allereerst moet je je bruto-inkomen per jaar weten. Heb je een partner, dan telt ook zijn of haar inkomen mee. Daarnaast speelt je gezinssamenstelling een rol. Dus ga je alleen wonen of samen met een partner? Zijn er kinderen? Met deze gegevens kun je een globale inschatting maken. Bij de vraag welk bedrag je nodig hebt, vul je een fictief bedrag in. Uiteindelijk krijg je dan te zien welk bedrag je maximaal kunt lenen.

Een ander punt dat je invult, is de hypotheekvorm die je kiest. Wil je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek, dan kun je kiezen uit een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Dat wil zeggen dat je meteen begint met het afbetalen van de hypotheek en dat je binnen 30 jaar de hypotheek hebt afgelost.

Wil je een speciale Startershypotheek afsluiten, dan vraagt de bank doorgaans om gegevens over je opleiding, beroepsgroep en toekomstperspectieven. Op basis hiervan stelt de bank een verwachting op over je inkomen en de verwachte stijging hiervan binnen enkele jaren.

Tip! Het is verstandig om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten voor je eerste woning. Een hypotheek met NHG is niet alleen een voordelige hypotheek, de hypotheekrente ligt namelijk iets lager, maar ook een veilige hypotheek. Stel namelijk dat je de hypotheek op een gegeven moment niet meer kunt betalen en je moet de woning verkopen. Vanuit NHG wordt dan geregeld dat je nooit met een restschuld komt te zitten.

Startershypotheek berekenen

Via internet kun je op verschillende websites je maximale hypotheek berekenen. Deze rekenmodules gaan uit van een gewone hypotheek, maar de meeste starters kiezen ook voor een gewone hypotheek. Wil je deze hypotheek aanvullen met een Starterslening, dan kun je op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) berekenen hoe hoog je Starterslening maximaal kan zijn.

Overweeg je om een speciale Startershypotheek af te sluiten? Dan kun je op de website van de bank vaak een rekenmodule vinden om je maximale hypotheek te berekenen.

Tip! Sluit je je eerste hypotheek af? Dan is het verstandig om hiervoor een (onafhankelijk) hypotheekadviseur in de arm te nemen. Hij of zij bekijkt je financiële situatie en op basis daarvan wordt gekeken welke hypotheek het best bij je past. Zo weet je zeker dat je de beste hypotheek vindt.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken