Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

SVn Starterslening

Hoe werkt een SVn starterslening?

Wil je je eerste huis kopen, maar is je inkomen nog te laag om de woning van je keuze te kopen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Starterslening. Dit is een extra lening die je afsluit bovenop de hypotheeklening die je bij de bank afsluit. Met deze lening kun je het verschil overbruggen tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek die de bank je wil verstrekken. Over de starterslening betaal je ook hypotheekrente.

SVn starterslening – Wat is een starterslening?

Een Starterslening is een extra lening die je via je gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) afsluit bovenop je startershypotheek. Voor de Starterslening gelden dus andere voorwaarden en afbetaalregelingen dan voor je hypotheek. Zo is een belangrijk kenmerk dat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Zo heb je in de eerste jaren flink lagere maandlasten. Daarnaast heeft de Starterslening een rentevaste periode van minimaal 15 jaar en de lening moet binnen 30 jaar worden afgelost.

Tip! Stijgt je inkomen sneller dan je hebt ingeschat? Je mag de Starterslening altijd extra aflossen of de lening zelfs in zijn geheel vervroegd aflossen. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht, terwijl je wel een stuk minder rente betaalt.

Voorwaarden starterslening

De Starterslening voorwaarden kunnen verschillen per gemeente, maar elke gemeente houdt minimaal de voorwaarden voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan. Dat betekent dat er een grens wordt gesteld aan de maximale hypotheek, dat je de hypotheek in 30 jaar terug moet betalen en dat er een grens wordt gesteld aan de kosten die je meefinanciert in de hypotheek. Wil je de precieze voorwaarden weten die worden gesteld aan NHG, dan kun je het artikel Voorwaarden NHG raadplegen. 

Naast de NHG-voorwaarden waar je aan moet voldoen, kunnen de voorwaarden per gemeente verschillen. Je kunt bij je eigen gemeente navragen welke specifieke voorwaarden er gelden. De gemeente omschrijft in elk geval die voorwaarden zij hanteert op het gebied van:

  • De precieze doelgroep van de Starterslening. Hierin zal bijvoorbeeld staan dat het moet gaan om mensen die hun eerste woning kopen en die ook zelf in de woning gaan wonen.
  • Eventuele speciale regels voor bestaande woningen of nieuwbouwwoningen. Denk hierbij aan de financiering van verbouwingskosten die nodig zijn bij een bestaande woning of meerwerk dat je laat uitvoeren bij een nieuwbouwwoning.
  • De maximale aankoopprijs van de woning.
  • De minimale en maximale starterslening die de gemeente verstrekt. Deze grenzen liggen doorgaans rond de 3.000 euro en 35.000 euro.
  • Eventuele andere bepalingen. Denk bijvoorbeeld aan combinaties met andere regelingen.

Vraag altijd bij je gemeente even na wat de precieze voorwaarden zijn.

Maximale starterslening

Wil je een Starterslening aanvragen, dan kun je dit bij je gemeente doen. De gemeente kan je vertellen welke gegevens je nodig hebt om de lening aan te vragen. Wil je weten hoe hoog je maximale Starterslening is, dan moet je eerst weten hoe hoog je maximale hypotheek is. In de vergelijkingsmodule maximale hypotheek berekenen kun je berekenen hoeveel hypotheek de meeste hypotheekverstrekkers je maximaal zullen verstrekken. Weet je hoe veel je maximaal kunt lenen bij de bank, dan kun je ook gaan kijken hoe hoog je Starterslening moet zijn. Je kunt dan op de website van het SVn je maximale Starterslening berekenen.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl