Hypotheek

Starterssubsidie

Wat is starterssubsidie en wanneer kom ik hiervoor in aanmerking?

Wil je voor het eerst een woning kopen, maar is de hypotheek die je kunt krijgen niet voldoende om de woning te financieren? Dan kun je in de meeste gevallen in aanmerking komen voor een starterssubsidie, ook wel starterslening genoemd. Dit is een extra lening, als aanvulling op je hypotheek, die door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) in samenwerking met de gemeente wordt verstrekt. Over de starterssubsidie betaal je ook hypotheekrente.

De starterssubsidie is in het leven geroepen om starters op de woningmarkt een extra duwtje in de rug te geven, zodat het voor hen makkelijker wordt om de woningmarkt te betreden. In dit artikel legt Geld.nl uit wat de starterssubsidie inhoudt en wanneer je in aanmerking komt voor deze subsidie.

Starters subsidie – Hoe werkt het?

Wil je gebruik maken van een koopsubsidie voor starters, dan bestaat de financiering van je woning uit twee onderdelen: een normale hypotheek die je afsluit bij een bank en een starterssubsidie. Bij welke hypotheekverstrekker je je hypotheek afsluit, mag je zelf weten. Wel moet deze hypotheek een rentevaste periode van minimaal 10 jaar hebben en voldoen aan de Nationale Hypotheek Garantie voorwaarden.

Het tweede deel van de financiering, de starterslening, sluit je af bij het SVn. Deze lening heeft een rentevaste periode van 15 jaar en een looptijd van maximaal 30 jaar. In de eerste drie jaar hoef je geen hypotheekrente en aflossing te betalen, daarna in principe wel. Bijkomend voordeel is dat je de rente van een starterslening van de belasting kan worden afgetrokken.

De hoogte van de starterssubsidie wordt als volgt berekend: de starterslening plus je normale hypotheek mogen samen niet meer bedragen dan 100 procent van de marktwaarde van de woning. 

Subsidie koopwoning – Wanneer kom ik in aanmerking?

Iedere gemeente stelt andere eisen aan het verschaffen van een starterssubsidie koopwoning. Deze eisen en andere voorwaarden leggen zij vast in een verordening. In de verordening staat o.a.:

  • Welke doelgroep(en) in aanmerking komen voor een startersubsidie.
  • Voor welke soorten woningen een starterssubsidie verschaft wordt (nieuwbouw, bestaand e.d.).
  • De maximale hoogte van de starterslening.
  • Hoeveel de aankoopkosten bedragen.

Tip! Wil je weten of jouw gemeente starterssubsidies verstrekt en zo ja, in welke gevallen ze dat doen? Kijk dan op de site van het SVn. Mocht je in aanmerking komen voor een starterslening, dan kun je bij de gemeente een aanvraagformulier opvragen. Dit aanvraagformulier stuur je vervolgens op naar het SVn, die daarna het proces verder met je afhandelen.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken