Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Invloed studieschuld hypotheek

Wat is de invloed van studieschuld op je hypotheek?

Een studieschuld beïnvloedt net als andere schulden de hoogte van je hypotheek. Met een studieschuld kun je wel gewoon een hypotheek afsluiten, maar het bedrag dat je maximaal kunt lenen zal waarschijnlijk lager liggen. Hoe een hypotheek met studieschuld precies werkt, lees je in dit artikel.

Studieschuld hypotheek

Hypotheekverstrekkers gaan er standaard vanuit dat de maandelijkse last van een studieschuld 0,75 procent van de totale studieschuld bedraagt. Mocht de werkelijke last hoger of lager liggen, dan mogen hypotheekverstrekkers hier rekening mee houden bij het bepalen van de maximale hypotheek. Voorheen werkten hypotheekaanbieders met een maandelijkse last van 2 procent, waarbij niet werd gekeken naar de werkelijke financiële lasten.

Voorbeeld invloed studieschuld hypotheek

Een stel heeft een bruto jaarinkomen van 60.000 euro en een studieschuld van 30.000 euro. In geval van de 2 procent norm ligt de maandelijkse kredietlast op 600 euro en de maximale hypotheek is ruim 158.000 euro. Met de nieuwe 0,75 norm ligt de maandelijkse kredietlast echter op 225 euro. Hierdoor is er meer financiële ruimte om de hypotheek te betalen. De maximale hypotheek bedraagt in dit geval dan ook 224.555 euro. De maximale hypotheek van het stel ligt in de nieuwe situatie dus flink hoger.

Studieschuld hypotheek verzwijgen

Een studieschuld wordt niet ingeschreven bij het Bureau Kredietregistratie (BKR), behalve wanneer het om een studentenlening bij een bank gaat. Hypotheekaanbieders kunnen de studieschuld die je bij DUO hebt dus niet bij het BKR opvragen. Wanneer je een hypotheek gaat aanvragen, ben je echter wel zelf verplicht om je studieschuld bij de aanbieder te melden. Een studieschuld is namelijk, zoals gezegd, van invloed op het maximale bedrag dat je maandelijks kunt lenen.

Aflossen DUO studieschuld en hypotheek

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stelt dat je je studieschuld in maximaal 180 maanden moet terugbetalen. De eerste twee jaar nadat je recht op studiefinanciering is vervallen, ben je nog niet verplicht om met afbetalen te beginnen. Dit noemt DUO de aanloopfase. Tel je deze twee jaar bij de 180 maanden op, dan zie je dat je studieschuld na maximaal 17 jaar afgelost moet zijn. Tijdens deze periode betaal je dezelfde rente over je studieschuld. Meer over het aflossen van je studieschuld vind je op de site van DUO.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl