Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Taxatie huis

Hoe werkt een huis taxeren?

Een woning taxatie is een schatting van de verkoopwaarde van je huis, door een onafhankelijke deskundige. Meestal is dit een makelaar. Wanneer je je woning door een makelaar laat taxeren, weet je dus wat de marktwaarde van je huis is. Om de waarde van je huis zo goed mogelijk te bepalen, houdt de makelaar rekening met de volgende zaken:

  • De staat van onderhoud van de woning
  • De inhoud en oppervlakte
  • De constructie en kwaliteit van de bouwmaterialen
  • De ligging, omgeving en voorzieningen
  • Eventueel energiebesparende maatregelen
  • De mate van isolatie
  • Het type huis (vrijstaand, rijtjeshuis e.d.)

Ook vraagt de makelaar om zoveel mogelijk informatie over je huis te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan kadastrale gegevens of (oude) bouwtekeningen. Hoe meer informatie de makelaar heeft, hoe nauwkeuriger hij je huis kan taxeren.

Taxatie huis voor de financiering

Een woning taxatie is meestal nodig wanneer de financiering van je huis geregeld moet worden. De waarde van je huis bepaalt namelijk hoeveel geld je moet lenen om het huis te financieren en bepaald voor een groot deel de hoogte van je hypotheek. Daarnaast hangt de hypotheekrente die je betaalt soms af van hoeveel procent van de waarde van je woning je leent.

Tip! Koop je een nieuwbouwwoning, dan is een taxatierapport meestal niet verplicht bij het verkrijgen van een hypotheek.

Huis taxeren - WOZ bezwaar

Een taxatie van je huis kan ook handig zijn als je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde van je huis. De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente en bepaalt de hoogte van verschillende belastingen. Valt de WOZ-waarde volgens jou te hoog uit en betaal je daardoor te veel belasting? Dan kun je een WOZ-bezwaar indienen. Je huis taxeren kan helpen bij dit WOZ-bezwaar.

Woning taxeren voor verkoopprijs

Je kunt je huis natuurlijk ook laten taxeren om de verkoopwaarde te bepalen, om de waarde voor je opstalverzekering op te geven of om de herbouwwaarde te bepalen.

Kosten taxatie huis

De kosten van een taxatierapport verschillen per makelaar. Sommige makelaars (zoals NVM-makelaars) werken met een percentage van de getaxeerde waarde. Bij deze makelaars kost een taxatierapport zo rond de 0,2 procent van de getaxeerde waarde. Bij een woning met een getaxeerde waarde van 250.000 euro betaal je dus 500 euro (exclusief administratiekosten, BTW, kadasterkosten e.d.). Bij andere aanbieders betaal je, wat de getaxeerde waarde ook is, een vast tarief.

Tip! De kosten van het taxatierapport zijn fiscaal aftrekbaar. Je mag ze dus eenmalig van je belastbaar inkomen in box 1 aftrekken. Hierdoor betaal je over een lager bedrag inkomstenbelasting.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl