Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Transportakte

Wat is een transportakte?

Een transportakte, of akte van levering, is een document dat door een notaris wordt opgemaakt als je een huis koopt. Met de transportakte wordt het eigendom van het huis officieel overgedragen aan de nieuwe eigenaar. De koper en verkoper van het huis moeten allebei de transportakte ondertekenen, waarna deze door de notaris wordt ingeschreven in het kadaster. De notariskosten die je hiervoor betaalt kun je niet, net zoals de hypotheekrente, aftrekken van de belasting.

Verschil transportakte en koopakte

Een transportakte lijkt op een koopakte, maar heeft een andere functie. Een koopakte verplicht beide partijen namelijk om het huis in de toekomst over te dragen, terwijl de transportakte voor de daadwerkelijke eigendomsoverdracht zorgt.

Let op: Erf je een woning? Dan hoeft er geen transportakte te worden opgesteld. Er is dan namelijk sprake van overgang in plaats van overdracht.

Transportakte betekenis – Wat staat in een transportakte?

In een transportakte staan onder andere de volgende gegevens: 

  • Gegevens over de woning
  • Persoonlijke gegevens van de koper en de verkoper
  • Datum van overdracht en oplevering
  • Titel van aankomst (verklaring dat de verkoper ook echt eigenaar van het huis was)
  • De erfdienstbaarheden en kwalitatieve verplichtingen (verplichtingen die je overneemt van de vorige eigenaar, bijvoorbeeld het recht van overpad)

Transportakte - Notariskosten

De kosten voor het laten opstellen van een transportakte verschillen per notaris. Het is dan ook slim om goed rond te kijken voordat je met een notaris in zee gaat. In het artikel ‘Kosten transportakte’ lees je hier meer over.

Betaal niet te veel voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl