Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Verbouwen of verhuizen?

Wanneer ga je verbouwen en wanneer kies je voor verhuizen?

Voldoet je huidige woning niet meer aan je wensen? Bijvoorbeeld omdat er kinderen op komst zijn of juist doordat de kinderen het huis uit zijn? Dan kom je voor de keuze: verbouwen of verhuizen. Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties?

Wanneer verbouwen? - Kosten-baten

Ben je gehecht aan je woning of de buurt? Dan ligt verbouwen voor de hand. Bijkomend voordeel is dat je dan ook slijtage of achterstallig onderhoud aan de woning kunt aanpakken.

Veel mensen denken ook dat verbouwen je uiteindelijk geld oplevert, omdat je woning meer waard wordt. Dit is niet altijd het geval. Je woning wordt wel meer waard, maar vaak kost de verbouwing meer dan de woning in waarde stijgt. Daarnaast kun je de verbouwing meestal niet volledig financieren met je hypotheek, waardoor je eigen geld moet inleggen of hiervoor een losse lening moet afsluiten.

Huis verbouwen? Doe het goed!

Zorg dat als je gaat verbouwen en verwacht later nog ooit te verhuizen dat je in elk geval deugdelijke materialen gebruikt en met de keuzes bij de verbouwing rekening houdt met de toekomstige verkoopbaarheid van de woning. En laat diverse aannemers en architecten langskomen en een offerte opmaken voor je beslist met wie je uiteindelijk in zee gaat.

Bedenk van te voren ook goed dat een verbouwing stress en ongemakken met zich kan brengen. Bijvoorbeeld als je tijdelijk de benedenverdieping van je woning niet kunt gebruiken en op ‘zolder’ moet wonen.

Wanneer verhuizen?

Met dit in het achterhoofd klinkt verhuizen al snel als een gemakkelijke en aantrekkelijke optie. Je kunt dan uit heel veel woningen je droomhuis kiezen en je zit niet met de sores van een verbouwing.

Maar ook verhuizen kost veel geld. Vaak moet de nieuwe woning worden geschilderd en er moeten nieuwe gordijnen komen. Heel belangrijk is dat er bij een verhuizing veel andere kosten gemoeid zijn: denk aan overdrachtsbelasting, notaris en afsluitkosten (kosten koper). Daarnaast krijg je ook nog te maken met de nieuwe fiscale wetgeving omtrent de beperking hypotheekrenteaftrek.

En als je de oude woning moet verkopen met verlies, wordt verhuizen een dure aangelegenheid. Het is ook mogelijk dat het lang duurt om je oude woning te verkopen en je dus tijdelijk met twee woningen en dus dubbele woonlasten te maken hebt.

Tip! Kies je voor verhuizen of verbouwen en wil je dit financieren met een nieuwe hypotheek? Op Geld.nl kun je eenvoudig alle hypotheektarieven vergelijken van verschillende banken en hypotheekverstrekkers. Wil je enkele hypotheken nog eens uitgebreid op je gemak vergelijken? Vraag dan bij verschillende aanbieders direct een hypotheek offerte aan.

Verhuizen of verbouwen - Voordelen en nadelen

Hieronder lees je nog even kort de voor- en nadelen van verhuizen en verbouwen. Naast deze plus- en minpunten, is het verstandig beide opties goed te laten doorrekenen door een financieel adviseur voor je beslist welke optie voor jou situatie het beste is.

Positief of
negatief
VerbouwenVerhuizen
+Stijging woongenot in eigen woningMogelijkheid je droomhuis uit te zoeken 
+Naar eigen wens verbouwenRuime keuze woningen
+Kosten beter in de handGeen verbouwstress
-Verbouwing duurder dan waardestijgingKosten koper
-VerbouwstressMogelijk tijdelijk 2 woningen
-Veel niet geheel te financieren met hypotheek Mogelijk verkoop met verlies
Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl