Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Verbouwingsdepot

Hoe werkt een verbouwingsdepot?

Als je je woning wilt verbouwen, dan kun je dit bijvoorbeeld financieren vanuit een verbouwingsdepot. Dit is een soort spaarpotje die je als onderdeel van je hypotheek afsluit. In het verbouwingsdepot staat het bedrag dat je nodig hebt voor de verbouwing. Alle rekeningen worden dan vanuit dit depot betaald en verplaatsen op die manier van het depot naar je gewone hypotheek. In dit artikel lees je alles over het verbouwingsdepot.

Wat is een verbouwingsdepot?

Een verbouwdepot sluit je af als onderdeel van je hypotheek. Je hebt hiervoor een duidelijke offerte nodig van de aannemer van de kosten die hij verwacht te maken of je moet zelf een goede berekening maken. Hierbij is het goed om te weten dat je vanuit het verbouwdepot alleen zaken mag financieren die je bij een verhuizing niet mee kunt nemen. Dus de arbeidskosten en een tegelwand mag je vanuit het depot betalen, maar gordijnen niet.

Verbouwingsdepot - Factureren en declareren

Vanuit het verbouwdepot betaal je alle rekeningen. Dat doe je in de meeste gevallen door de facturen direct naar de bank te sturen, zodat de bank deze direct kan verwerken. Moet je zelf kosten maken, bijvoorbeeld omdat je zelf spullen moet kopen in de bouwmarkt? Dan vul je een declaratieformulier in, zodat de bank deze kosten naar je betaalrekening over kan maken.

Looptijd verbouwingsdepot

Een andere voorwaarde van het verbouwingsdepot is dat deze een maximale looptijd van twee jaar heeft. Binnen deze periode moet de verbouwing dus afgerond zijn, want het verbouwingsdepot wordt dan opgeheven. Heb je nog geld in het depot zitten als deze wordt opgeheven of als je klaar vent met de verbouwing, dan overleg je met de bank wat er met dit geld gebeurt. Je kunt dit geld terugkrijgen, maar je kunt het geld ook als extra aflossing voor je hypotheek gebruiken.

Let op: Een verbouwdepot is eigenlijk hetzelfde als een bouwdepot, met als verschil dat je vanuit een bouwdepot ook een nieuwe woning kunt laten bouwen.

Hypotheek verhogen voor verbouwing

Om een verbouwingsdepot bovenop je bestaande hypotheek af te sluiten, moet je je hypotheek verhogen. Je sluit dan een tweede hypotheek af bovenop je bestaande hypotheek. De meeste banken willen hier alleen aan meewerken als je eerste hypotheek bij dezelfde bank loopt. Je kunt dus niet simpelweg kiezen voor een hypotheek met de laagste rente. Een tweede hypotheek afsluiten betekent dat je deze lening opnieuw moet inschrijven in de registers van het Kadaster in een hypotheekakte. Hiervoor betaal je opnieuw notariskosten.

Als je op het moment dat je de hypotheek afsluit al weet dat je op een later moment een verbouwing gaat doen, kun je op dat moment kiezen voor een hogere inschrijving hypotheek. Dat wil zeggen dat je bij de notaris waar je je hypotheekakte en koopakte regelt, een hogere hypotheek registreert dan je daadwerkelijk afsluit. Door dit te doen, hoef je geen extra notariskosten meer te betalen als je de hypotheek verhoogt.

Let op: Ook als je vooraf al kiest voor een verhoogde inschrijving, kun je toch pas je hypotheek verhogen als de bank vindt dat dit past bij je financiële situatie op dat moment. Je kunt dus niet meer lenen dan verantwoord. In de module voor je maximale hypotheek berekenen kun je zien hoeveel je maximaal kunt lenen.

Verbouwingsdepot - Belasting

Omdat een verbouwdepot zowel een spaarrekening als een hypotheek is, krijg je met spaarrente en met hypotheekrente te maken. Bij de meeste banken ontvang je rente over het saldo dat je in het depot hebt staan, maar je betaalt ook rente over het verbouwdepot omdat dit onderdeel is van je hypotheek. Bij de meeste banken ontvang je net zo veel spaarrente als je betaalt aan hypotheekrente of de spaarrente is net iets lager. Zo betaal je eigenlijk niet of nauwelijks hypotheekrente over dit bedrag.

Verbouwdepot aftrekken

Omdat je hypotheekrente betaalt, heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Je moet dan wel een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek afsluiten voor het verbouwingsdepot. Bij deze vormen begin je meteen met de aflossing en binnen 30 jaar moet de aflossing voltooid zijn.

Verbouwingsdepot belastingdienst

Bij de jaarlijkse belastingaangifte geef je het bedrag uit het verbouwingsdepot op als onderdeel van je hypotheek. Het eerste half jaar dat het verbouwingsdepot loopt, hoef je de spaarrente die je ontvangt niet te verrekenen met de rente die je betaalt. Dat wil zeggen dat je volledige hypotheekrente aftrekbaar is. Na het eerste half jaar moet je de spaarrente wel verrekenen met de hypotheekrente, waardoor je minder hypotheekrente op kunt geven voor de hypotheekrenteaftrek.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl