Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hypotheek offerte verlengen

Kan ik mijn hypotheekofferte verlengen en wat kost dit?

Als je een hypotheekofferte hebt ontvangen en ondertekent, is deze meestal nog zo'n drie maanden geldig. Dit betekent dat het aanbod van de hypotheekverstrekker en de genoemde hypotheekrente tot die tijd geldig zijn. Tot aan de passeerdatum heb je nog de tijd om je hypotheekofferte te verlengen. Je hypotheekofferte verlengen kan bij de meeste aanbieders, maar je betaalt dan wel extra kosten. Over het algemeen is dit 0,2 tot 0,5 procent van je hypotheekbedrag.

Waarom hypotheekofferte verlengen?

Het komt voor dat je een hypotheek afsluit, terwijl de overdracht van het huis pas een half jaar later plaatsvindt. Door de passeerdatum van je hypotheekofferte te verlengen, heb je de garantie dat de hypotheekrente en de voorwaarden uit de oorspronkelijke offerte dan nog steeds geldig zijn. 

Kosten verlengen hypotheekofferte

In je ontvangen hypotheekofferte zie je of je de hypotheekofferte kunt verlengen en hoeveel dit kost. De kosten die de aanbieder in rekening brengt voor het verlengen van je hypotheek offerte, noem je bereidstellingsprovisie.

De bereidstellingsprovisie is meestal 0,2 tot 0,5 procent van je totale hypotheekbedrag. Heb je een hypotheek van bijvoorbeeld 250.000 euro, dan kan de bereidstellingsprovisie dus oplopen tot 1.250 euro.

Tip! Niet bij elke aanbieder betaal je bereidstellingsprovisie als je de hypotheekofferte wilt verlengen. Soms betaal je helemaal geen kosten en soms alleen als tussentijds de rente stijgt.

Kosten verlengen hypotheekofferte aftrekbaar?

Het bedrag dat je betaalt aan bereidstellingsprovisie is fiscaal aftrekbaar, maar alleen als je de hypotheek hebt afgesloten voor de aanschaf, verbetering of onderhoud van je eigen hoofdwoning. Deze kosten mag je dus aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1, waardoor je over een lager bedrag belasting betaalt. Meer informatie hierover lees je in het artikel ‘Aftrekbare kosten aankoop woning’.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl