Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Vrij op naam

Wat betekent vrij op naam?

Overweeg je een woning te kopen die vrij op naam wordt verkocht? Dan hoef je bepaalde zaken niet te betalen. Er bestaat wel een verschil tussen een bestaande woning vrij op naam kopen en een nieuwbouwwoning vrij op naam kopen. Geld.nl legt van bestaande en nieuwe woningen uit wat er komt kijken bij een huis vrij op naam kopen.

Vrij op naam huis kopen - Bestaande woning

Een bestaande woning vrij op naam kopen betekent dat de verkoper de overdrachtsbelasting en de registratie- en notariskosten voor de transportakte (ook wel koopakte of leveringsakte genoemd) betaalt. De overige kosten die komen kijken bij het kopen van een woning, zoals de hypotheekakte en de kosten voor een hypotheek afsluiten, betaal je als koper wel zelf. Een deel van deze kosten kun je, net als de hypotheekrente, aftrekken van de belasting.

De kosten die de verkoper voor zijn rekening neemt, betaalt hij rechtstreeks zonder dat je daar als koper iets voor hoeft te doen. Voor de koper is het prettig om een bestaand huis vrij op naam te kopen, omdat je met minder kosten te maken krijgt. Een nadeel is vaak dat verkopers die hun huis op deze manier verkopen meestal minder willen onderhandelen over de koopprijs van de woning.

Huis vrij op naam – Nieuwbouw

Koop je een nieuwbouwwoning, dan krijg je altijd te maken met verkoop vrij op naam. Dit wil echter niet zeggen dat je bepaalde kosten niet hoeft te betalen. De kosten worden namelijk verwerkt in de koopprijs van de woning. Zo maakt de projectontwikkelaar bijvoorbeeld een groot aantal kosten die hij zelf betaalt. Denk hierbij aan de kosten voor de aannemer en de bouwmaterialen. Daarna rekent de verkoper deze kosten weer door naar de koper als onderdeel van de koopprijs.

Het voordeel hiervan is dat je deze kosten automatisch meefinanciert in je hypotheek. Je hoeft hiervoor dus geen geld te sparen of een extra lening af te sluiten. Zeker met het oog op de nieuwe hypotheekregels, waarin het meefinancieren van bijkomende kosten wordt beperkt totdat de maximale hypotheek in 2019 slechts 100 procent van de koopprijs mag zijn, is dit een voordeel.

Kosten vrij op naam nieuwbouw

De kosten vrij op naam bij een nieuwbouwwoning omvatten de volgende kosten:

  • Kosten voor de aankoop van de grond waarop het huis staat
  • Bouwkosten. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten van de aannemer en de bouwvergunning.
  • BTW van 21 procent. In plaats van overdrachtsbelasting betaal je BTW over de woning.
  • Aansluitkosten. Denk hierbij aan de aansluiting op het riool en op de gas,-water- en elektriciteitsleidingen.
  • Registratie- en notariskosten voor de transportakte

Let op: Buiten deze kosten moet je nog een aantal kosten maken voor het kopen van een woning, zoals de hypotheekakte en een eventueel overbruggingskrediet. Zorg er dus wel voor dat je deze kosten meefinanciert in je hypotheek of zet hier geld voor opzij.

Vrij op naam kopen – Hoe werkt het?

Wil je een nieuwbouwwoning kopen die nog niet helemaal voltooid is, dan kan het zijn dat je een hypotheek met bouwdepot af moet sluiten. Een deel van de hypotheek is dan bedoeld om de grond te betalen, het andere deel is soort aparte rekening waarmee de rekeningen voor de bouw betaald kunnen worden. Dit bouwdepot is in beheer van de bank en is onderdeel van de hypotheek. Meerdere banken bieden hypotheken aan waar een bouwdepot onderdeel van kan zijn. Je kunt deze dus goed met elkaar vergelijken om zo de hypotheekverstrekker met de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente te vinden. 

Wil je meer weten over het bouwdepot, lees dan eens het artikel 'Bouwdepot'.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl