Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Kosten vrij op naam

Welke kosten komen er kijken bij vrij op naam kopen?

Koop je een bestaande woning vrij op naam, dan betaalt de verkoper de overdrachtsbelasting en de transportakte. Meestal koop je bestaande woningen echter kosten koper, wat betekent dat je deze kosten als koper zelf moet betalen. Een nieuwbouwwoning vrij op naam kopen betekent dat veel bijkomende kosten in de koopprijs worden verwerkt. Nieuwbouwwoningen worden altijd vrij op naam verkocht. In dit artikel lees je alles over de kosten die met vrij op naam kopen te maken hebben.

Kosten vrij op naam berekenen - Bestaande woning

De kosten die de verkoper van een bestaande woning betaalt als hij de woning vrij op naam verkoopt, bestaan uit de overdrachtsbelasting en de registratie- en notariskosten van de transportakte. De kosten vrij op naam berekenen voor een bestaande woning is dus eenvoudig. De overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de koopprijs en de kosten voor de transportakte bedragen gemiddeld 900 euro. Tel je deze twee bedragen bij elkaar op, dan weet je de vrij op naam prijs voor de verkoper. Een deel van de kosten kun je, net als de hypotheekrente, aftrekken van de belasting.

Tip! De notariskosten voor de transportakte zijn vaak lager als je tegelijk de hypotheekakte bij deze notaris regelt. De hypotheekakte moet je zelf betalen als je een woning koopt. Je kunt proberen of je samen met de verkoper naar de notaris kunt stappen om de transportakte en hypotheekakte samen te regelen. Zo kunnen jullie allebei besparen op de kosten.

Vrij op naam kosten - Nieuwbouw

Vrij op naam een nieuwbouwwoning kopen is iets ingewikkelder dan een bestaande woning vrij op naam kopen. De organisatie die je de nieuwbouwwoning verkoopt, rekent namelijk een aantal kosten door in de koopprijs van de woning. Het gaat dan bovendien om meer kosten dan bij een bestaande woning. De kosten die doorgerekend kunnen worden in je hypotheek zijn:

 • De kosten voor de grond waarop de woning staat
 • De kosten voor de bouw, zoals materialen en personeel
 • De kosten voor architecten en aannemers
 • De aansluitkosten voor riool, gas, water en elektriciteit
 • BTW in plaats van overdrachtsbelasting. De BTW bedraagt 21 procent van de koopprijs
 • Registratie- en notariskosten voor de transportakte
 • Gemeentelijke belastingen, zoals de onroerende zaakbelasting die tijdens de bouw betaald moet worden
 • Eventueel bouwrente. De aannemer maakt namelijk kosten voor de financiering van de grond en bouwkosten voordat je de woning koopt. De rente op deze kosten rekent hij door in de koopprijs.

De kosten vrij op naam berekenen van een nieuwbouwwoning is dus niet zo eenvoudig als de kosten voor een bestaande woning berekenen. Heb je interesse in een nieuwbouwwoning, dan krijg je informatie over de kosten die in de koopprijs worden verwerkt. Zo krijg je inzicht in de berekening van de koopprijs en de kosten die hierin verwerkt zijn. Je kunt hier eventueel met een financieel adviseur naar kijken, zodat hij je kan helpen een duidelijker beeld te krijgen van deze kosten.

Bijkomende kosten vrij op naam

Als je een woning vrij op naam koopt, dan zijn daarmee nog niet alle bijkomende kosten betaald. Hieronder staat een overzicht van andere kosten die komen kijken bij het kopen van een woning:

 • De registratie- en notariskosten voor de hypotheekakte
 • De kosten voor het afsluiten van een hypotheek bij de bank
 • Makelaarsprovisie
 • Eventueel aanvraagkosten Nationale Hypotheek Garantie

Let op! Deze kosten mag je nog financieren met een verhoging op je hypotheek. In 2020 mag je maximale hypotheek maar 100 procent van de koopprijs zijn.

Tip! Houd er dus rekening mee dat je, ook als je vrij op naam koopt, bepaalde kosten zelf moet betalen. Gelukkig kun je een aantal kosten aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1, net als de hypotheek rente. Meer informatie hierover lees je in het artikel Aftrekbare kosten aankoop woning.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl