Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Kosten koper of vrij op naam

Wat is het verschil tussen kosten koper en vrij op naam?

Als je een huis wilt kopen, zie je bij de vraagprijs van woningen meestal staan of een woning op basis van kosten koper (k.k.) of vrij op naam (v.o.n.) is opgesteld. Als je een woning kosten koper koopt, dan betaal je als koper de bijkomende kosten. Koop je een woning vrij op naam, dan betaalt de verkoper deze kosten. Welke kosten er onder de kosten koper of vrij op naam vallen, verschilt per situatie. Een deel van deze kosten is, net als de hypotheekrente, aftrekbaar van de belasting.

Kosten koper

Koop je een bestaande woning, dan is dit meestal op basis van kosten koper. Officieel betekent dit dat je zelf de overdrachtsbelasting en de hypotheek- en leveringsakte moet betalen.

  • Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt voor het officieel overnemen van een woning of van grond. Dit is meestal 2 procent van de koopprijs.
  • In de leveringsakte draagt de vorige eigenaar de woning officieel over en in de hypotheekakte wordt de hypotheek definitief gemaakt. Een notaris stelt deze aktes op en schrijft deze in de registers van het Kadaster in. Afhankelijk van de koopprijs en de notaris je die kiest, betaal je ongeveer 800 tot 1.600 euro voor deze aktes samen.

Vrij op naam

Vrij op naam betekent dat de bijkomende kosten al in de koopprijs zijn verwerkt of dat de verkoper de kosten betaalt. Vooral nieuwbouwwoningen worden doorgaans vrij op naam verkocht. De bijkomende kosten zijn dan al in de prijs verwerkt. Maar ook bestaande woningen kunnen vrij op naam verkocht worden, bijvoorbeeld als de verkoper de woning aantrekkelijker wil maken voor potentiële koper. De verkoper betaalt dan de kosten zelf.

Bij een bestaande woning betaalt de verkoper in principe de overdrachtsbelasting en de notariskosten, maar dit kan per verkoper verschillen. Gaat het om een nieuwbouwwoning, dan kan de verkoper verschillende kosten in de prijs verwerken. Denk hierbij aan de koop van de grond, de bouwkosten, aansluitkosten op bijvoorbeeld water en elektriciteit, notariskosten en btw. Je betaalt geen overdrachtsbelasting, omdat er van overdracht geen sprake is als je de eerste bewoner bent.

Tip! Heb je een nieuwbouwwoning op het oog, dan is het belangrijk om aan de aannemer een duidelijk overzicht te vragen van de kosten wel en niet in de koopprijs zijn verwerkt. Zo kom je niet voor verrassingen en onverwachte kosten te staan.

Financieren kosten koper of vrij op naam

Zeker als je een woning op basis van kosten koper koopt, vraag je je misschien af hoe je deze kosten kunt financieren. Maar ook als je een woning vrij op naam koopt is het belangrijk om bij de financiering stil te staan. De kosten worden dan namelijk in de koopprijs verwerkt, maar soms is er ruimte om met de aannemer te onderhandelen over deze kosten. Vooral de bouwrente die je moet betalen over de gemaakte kosten tijdens de bouw kun je soms een lagere prijs afspreken. Zo kun je dus een lagere hypotheek afsluiten en uiteindelijk betaal je dan ook minder rente. 

Let op! Vanaf 1 januari 2018 bedraagt de maximale hypotheek  nog maar 100 procent van de koopprijs. Je betaalt nu alle kosten dus zelf!

Vrij op naam en kosten koper aftrekken

Wel kun je een aantal afsluitkosten aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Je betaalt dan over een lager inkomen belasting. Voorbeelden van deze aftrekbare kosten zijn de kosten voor de hypotheekakte, de aanvraagkosten voor Nationale Hypotheek Garantie en bouwrente. Voor de leveringsakte en de overdrachtsbelasting geldt dit helaas niet. In het artikel 'aftrekbare kosten aankoop woning' vind je een compleet overzicht van de aftrekbare kosten.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl