Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Vrijstelling kew

Welke vrijstellingen gelden er voor de kew?

Een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) is een manier om kapitaal op te bouwen voor de aflossing van je hypotheek. Dit doe je door maandelijks of jaarlijks premies te betalen aan je verzekeraar. Over het gespaarde saldo ontvang je een gegarandeerd rendement, winstuitkering en/of beleggingsrendement, afhankelijk van je KEW. Tegelijk betaal je hypotheekrente over de openstaande hypotheekschuld. Als je de kapitaalverzekering eigen woning voor 31 maart 2013 hebt afgesloten, kan dit een voordelige hypotheek zijn vanwege de fiscale vrijstellingen. In dit artikel lees je welke vrijstellingen dit zijn.

Vrijstelling kew

Een kapitaalverzekering eigen woning valt in principe in box 1 als je aan de voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden houden onder andere in dat de KEW afgesloten moet zijn voor je eigen woonhuis bij een professionele verzekeraar. In de polis moet vermeld staan dat je minimaal 15 jaar en maximaal 30 jaar premies betaalt en dat je uiteindelijk het geld gebruikt voor de aflossing van je hypotheek. Voldoe je aan de voorwaarden en valt de kapitaalverzekering eigen woning in box 1, dan heb je recht op een aantal vrijstellingen.

Allereerst hoef je geen belasting te betalen over het rendement dat je ontvangt. Daarnaast mag je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek voor 31 maart 2013 hebt afgesloten. Dat wil zeggen dat je de hypotheekrente die je in een jaar betaalt mag aftrekken van je belastbaar inkomen in dat jaar. Zo betaal je over een lager bedrag inkomstenbelasting.

Ten slotte heb je recht op een vrijstelling op het moment dat het opgebouwde kapitaal vrijkomt. Je mag namelijk niet onbeperkt belastingvrij kapitaal opbouwen in de kapitaalverzekering eigen woning. De hoogte van de vrijstelling wordt elk jaar opnieuw vastgesteld op basis van de inflatie en geldt dus steeds voor alle uitkeringen in dat jaar. Bovendien gelden er twee verschillende vrijstellingen: een vrijstelling voor als je minimaal 15 jaar hebt gespaard en een vrijstelling voor als je minimaal 20 jaar hebt gespaard. Heb je een fiscaal partner? Dan geldt de vrijstelling dubbel.

Kew vrijstelling 2020

Je mag na 15 jaar sparen in een kapitaalverzekering maximaal 37.200 euro belastingvrij laten uitkeren. Heb je 20 jaar of langer premie gespaard, dan bedraagt de vrijstelling 168.500 euro.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl