Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Vruchtgebruik

Hoe werkt recht van vruchtgebruik?

Bij vruchtgebruik mag iemand die geen eigenaar is van het huis er tóch gebruik van maken. Bijvoorbeeld als kinderen een huis erven, maar de partner (langstlevende) het mag blijven gebruiken.De vruchtgebruiker betaalt meestal de hypotheek. Dat is fiscaal voordeliger, omdat de hypotheekrente alleen aftrekbaar is voor degene in die woning woont.

Let op: Vruchtgebruik gaat meestal over een huis (met inboedel), maar het kan ook gaan om andere zaken zoals bijvoorbeeld geld.

Vruchtgebruik erfenis

Stel je vader woont met een nieuwe partner in een koophuis. Als je vader dan komt te overlijden, valt het huis onder zijn nalatenschap. Jij en je broers of zussen erven dan het huis en worden weliswaar eigenaar, maar de partner mag er gebruik van blijven maken (vruchtgebruik).

Vruchtgebruik betekent ook dat de partner op andere manieren voordeel uit het huis mag halen, bijvoorbeeld door het huis te verhuren. Jij kunt je deel van het huis pas opeisen als de partner is overleden.

Vruchtgebruik woning vastleggen

Vruchtgebruik moet altijd door een notaris worden vastgelegd. Hij schrijft het vruchtgebruik daarna in bij het Kadaster. In de akte staat precies waar de vruchtgebruiker en de eigenaar zich aan moeten houden. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat het vruchtgebruik stopt en of je het vruchtgebruik aan iemand anders mag overdragen.

Vruchtgebruik - Recht van gebruik en bewoning

Vruchtgebruik komt in twee vormen voor:

  • Recht van gebruik - Je mag het huis gebruiken en er de vruchten van plukken, zolang je het huis niet beschadigt.
  • Recht van bewoning. Je mag het huis alleen gebruiken door er zelf te wonen.

Let op: Vruchtgebruik stopt als de vruchtgebruiker komt te overlijden, naar een verzorgingshuis gaat, verhuist of na de verjaringstermijn. Dit is meestal na 30 jaar.

Vruchtgebruik en verkoop woning

De vruchtgebruiker mag het huis niet zelf verkopen. Wil hij of zij ergens anders gaan wonen, dan zal meestal het vruchtgebruik naar de eigenaar gaan. Wel kan het vruchtgebruik worden verkocht of verhuurt aan iemand anders. De partner blijft hierbij wel altijd de oorspronkelijke vruchtgebruiker. Komt de vruchtgebruiker zelf te overlijden, dan gaat het vruchtgebruik automatisch naar de eigenaar en dus niet naar degene die op dat moment in het huis woont.

Let op! Ben je de eigenaar van het huis en heeft iemand anders het vruchtgebruik? Dan mag je de woning wel verkopen, maar het vruchtgebruik van de ander verandert dan niet. 

Wist je dat…
Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl