Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Vruchtgebruik berekenen

Hoe werkt de berekening vruchtgebruik woning?

Als er sprake is van vruchtgebruik bij een woning, dan is de eigenaar iemand anders dan degene die gebruik maakt van de woning. Degene die gebruik maakt van de woning is de vruchtgebruiker en mag in de woning wonen, maar mag de woning ook bijvoorbeeld verhuren. De eigenaar wordt de blote eigenaar genoemd. Hij of zij maakt geen gebruik van de woning en kan het vruchtgebruik ook niet zomaar stopzetten. De waarde van de woning is verdeeld over de vruchtgebruiker en de blote eigenaar, bijvoorbeeld als er sprake is van erfbelasting. Hoe werkt de berekening vruchtgebruik woning om te bepalen welke waarde van wie is? Je leest het in onderstaand artikel. 

Bloot eigendom

Als een woning wordt gesplitst in vruchtgebruik en bloot eigendom is er meestal sprake van een erfenis. Als een van de ouders komt te overlijden, dan erft doorgaans de langstlevende partner het vruchtgebruik van de woning en de kinderen het blote eigendom. In de praktijk betekent dit dat de ouder gewoon in de woning kan blijven wonen en dat de woning eigendom wordt van de kinderen. Als ook deze ouder komt te overlijden, dan erven de kinderen pas het vruchtgebruik en kunnen zij zelf in de woning gaan wonen of de woning verkopen. Dit is het meest voorkomende voorbeeld, maar er zijn veel meer situaties denkbaar.

Wat de situatie ook is, zowel de vruchtgebruiker als de blote eigenaar bezit een deel van de woning. Daarom wordt de waarde van de woning verdeeld over beide partijen. Komt bijvoorbeeld vader te overlijden, dan rekent de Belastingdienst een deel van de woningwaarde als erfenis voor de moeder en een deel voor de kinderen.

Tip! Erf je alleen het blote eigendom? Dan kun je soms uitstel van de erfbelasting aanvragen. Het blote eigendom levert je namelijk pas iets op als je ook het vruchtgebruik krijgt. Als je al erfbelasting zou moeten betalen voordat je in de praktijk iets erft, zou dit tot financiële problemen kunnen leiden. Probeer dus altijd om uitstel aan te vragen.

Vruchtgebruik woning berekenen

Het vruchtgebruik berekenen kan op basis van de waarde van de woning en op basis van de leeftijd van de vruchtgebruiker. Allereerst bepaal je de woningwaarde, bijvoorbeeld aan de hand van de WOZ-waarde van de woning. Deze kun je opvragen bij de gemeente als je deze niet zelf hebt. Hier neem je 6 procent van. Het bedrag dat hier uitkomt, moet met een bepaalde factor die afhankelijk is van de leeftijd van de vruchtgebruiker vermenigvuldigd worden. Zie hiervoor de tabel hieronder. Na deze berekening heb je de waarde van het vruchtgebruik bepaald. Trek dit af van de totale woningwaarde en je krijgt de waarde van het blote eigendom.

Voorbeeld waardering vruchtgebruik woning:
Stel dat vader overlijdt. Moeder van 69 jaar erft het vruchtgebruik en de twee kinderen erven het blote eigendom. De waarde van de woning is 200.000 euro. Eerst bereken je dus 6 procent van deze waarde. Dit is 12.000 euro. De vermenigvuldigingsfactor is 8, omdat moeder 69 jaar is. Je vermenigvuldigt dus 8 met 12.000 euro, wat uitkomt op 96.000 euro. Dit is de waarde van het vruchtgebruik. De waarde van het blote eigendom is dus 200.000 – 96.000 euro is 104.000 euro. Deel je dit door de twee kinderen, dan blijft er 52.000 euro per persoon over.

De vermenigvuldigingsfactor per leeftijd zie je in de onderstaande tabel. 


Leeftijd Factor 
Jonger dan 20 jaar 16
Van 20 tot 30 jaar15
Van 30 tot 40 jaar14
Van 40 tot 50 jaar13
Van 50 tot 55 jaar12
Van 55 tot 60 jaar11
Van 60 tot 65 jaar10
Van 65 tot 70 jaar8
Van 70 tot 75 jaar7
Van 75 tot 80 jaar5
Van 80 tot 85 jaar4
Van 85 tot 90 jaar3
Ouder dan 90 jaar2
Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl