Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Vruchtgebruik erfenis

Wat is vruchtgebruik erfenis?

Soms krijg je bij een erfenis te maken met vruchtgebruik en bloot eigendom. Stel dat een vader van twee volwassen kinderen komt te overlijden en een woning nalaat. Volgens het wettelijk erfrecht erven zowel de kinderen als zijn vrouw een deel van deze woning. Maar in de praktijk erven de kinderen en de vrouw elk een deel van het eigendom en de vrouw krijgt daarnaast het vruchtgebruik. Dat wil zeggen dat zij in de woning mag blijven wonen totdat zij zelf overlijdt. In dit artikel lees je hoe dit precies werkt.

Vruchtgebruik erfenis - Nalatenschap

Volgens het wettelijk erfrecht erven de langstlevende echtgenoot en de kinderen elk een deel van de nalatenschap, waaronder de woning. Maar in de praktijk erven de kinderen en de partner elk een deel van het blote eigendom en daarnaast krijgt de partner het vruchtgebruik. Dat betekent dat hij of zij het recht heeft gebruik te maken van de woning.

De kinderen erven dus alleen op papier een deel van de woning. Het vruchtgebruik erven zij pas als de langstlevende ouder ook komt te overlijden of als hij of zij niet langer in de woning kan wonen. Op dat moment moeten zij ook erfbelasting betalen over de woning.

Let op: In een testament kun je aangeven dat je iets anders wilt met je bezittingen dan in het wettelijk erfrecht is vastgesteld. Maar deze wensen gelden pas als je deze in een notariële akte vastlegt en in laat schrijven in de registers van het Kadaster.

Erfenis vruchtgebruik – Schenken of erven?

Ouders kunnen ook zelf het eigendom van hun woning overdragen aan de kinderen voordat er sprake is van erfrecht. Dit doen zij door de woning te verkopen aan de kinderen of de woning te schenken. Hierbij geven zij aan dat het vruchtgebruik bij de ouders blijft zolang zij in de woning wonen.

Als je als ouder je woning schenkt aan de kinderen, dan betalen zij hier schenkbelasting over. Deze tarieven zijn gelijk aan de erfbelasting, maar toch kon deze constructie voordeliger uitpakken dan wachten tot het overlijden. Omdat de woning namelijk eerder werd overgedragen aan de kinderen, betaalden zij geen belasting over de waardestijging die in de tijd tussen schenken en overlijden plaatsvond. Maar door verscherpte regels moeten kinderen nu alsnog over de waardestijging belasting betaald worden.

Let op: Een notaris moet het vruchtgebruik officieel registreren in de registers van het Kadaster. Pas dan gelden het blote eigendom en het vruchtgebruik.

Vruchtgebruik belasting

Erf je bloot eigendom of vruchtgebruik? Dan betaal je hier erfbelasting over. Hierbij maakt de Belastingdienst onderscheid tussen de waarde van het vruchtgebruik en de waarde van het blote eigendom.

De waarde van het vruchtgebruik hangt af van de leeftijd van de vruchtgebruiker en natuurlijk van de waarde van de woning. Het resterende deel van de waarde van de woning valt onder de erfbelasting van de blote eigenaar. Maar de blote eigenaren kunnen uitstel van de erfbelasting aanvragen bij de Belastingdienst omdat zij in feite nog niets in handen hebben als zij alleen het blote eigendom erven.

Tip! Vruchtgebruik en bloot eigendom zijn ingewikkelde zaken. Kom je er zelf niet goed uit, dan is het verstandig een financieel adviseur in de arm te nemen die je precies uit kan leggen hoe dit in jouw situatie werkt en wat je hebt best kunt doen met de belastingen, rechten en plichten.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!
Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl