Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Wat is hypotheekrenteaftrek en hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Als je een hypotheek aangaat om een huis te kopen, sluit je in feite een lening af. De rente die je over die lening betaalt, is de hypotheekrente. Deze betaalde rente is aftrekbaar van de belasting. De hypotheekrenteaftrek is door de overheid bedacht om huizenbezit te stimuleren.

Voorwaarden hypotheekrenteaftrek

Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek gelden een aantal voorwaarden:

  • De woning waarop de hypotheek is afgesloten moet je hoofdverblijf zijn; vakantiewoningen en huurpanden zijn dus uitgesloten.
  • De hypotheek is bedoeld voor aankoop of onderhoud van je woning.
  • De hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar. Loopt je hypotheek langer dan 30 jaar? Dan mag je daarna dus geen rente meer aftrekken.
  • Ga je een ander huis kopen? Dan zul je de (eventuele) overwaarde van je oude woning moeten gebruiken voor de financiering. Breng je die overwaarde niet in? Dan heb je ook geen recht op renteaftrek. De regeling die hierop betrekking heeft, heet de bijleenregeling.

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Om te illustreren hoe de hypotheekrenteaftrek precies werkt, geven we hier een kort voorbeeld:

Stel, je hypotheeksom bedraagt 200.000 euro en je betaalt 5 procent hypotheekrente. Je betaalt dan 10.000 euro per jaar aan hypotheekrente. Dit bedrag mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Stel dat je  belastbaar inkomen 50.000 euro is.  Na aftrek van de hypotheekrente bliijft daar nog 40.000 euro van over. Je betaalt dus over een lager bedrag belasting dan wanneer de hypotheekrenteaftrek niet zou bestaan.

Wijzigingen hypotheekrenteaftrek

Het kabinet heeft besloten dat de hypotheekregels per 1 januari 2013 veranderen. Wie vanaf dat moment een hypotheek afsluit, mag volgens de nieuwe hypotheekregels alleen nog de hypotheekrente aftrekken als de hypotheek vanaf het begin binnen 30 jaar wordt afgelost. Concreet betekent dit dat de hypotheekrenteaftrek alleen nog geldt voor annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken. Dus ga je een hypotheek afsluiten? Dan moet je meteen beginnen met aflossen. 

Verder wordt het maximale percentage waartegen de hypotheekrente mag worden afgetrokken verlaagd van 52 procent naar 38 procent in stappen van een half procent per jaar. Dit geldt zowel  voor nieuwe als bestaande gevallen. 

Wijzigingen hypotheekrenteaftrek bestaande hypotheken

Voor bestaande hypotheek veranderd er niets. Maar ga je je bestaande hypotheek uitbreiden, dan ben je wel verplicht om op het extra deel direct te gaan aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek voor dat deel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je gaat verhuizen naar een duurder huis of je hypotheek wilt uitbreiden voor een verbouwing.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl