Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Woonlastenfaciliteit

Wat is woonlastenfaciliteit en wanneer kom ik hiervoor in aanmerking?

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en krijg je te maken met (dreigende) betalingsproblemen waardoor je tijdelijk niet meer in staat bent om je hypotheekrente en aflossing te betalen? Dan kun je in sommige gevallen gebruik maken van de woonlastenfaciliteit. Dit is een aanvullende lening die door de NHG wordt verstrekt.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de woonlastenfaciliteit?

Je komt voor een woonlastenfaciliteit in aanmerking indien de betalingsproblemen het gevolg zijn van:

  • Werkloosheid
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Echtscheiding
  • Overlijden van partner

Hoe werkt woonlastenfaciliteit?

De NHG onderzoekt eerst hoeveel kosten je maandelijks nog kunt betalen. Het gedeelte van de maandlasten dat je niet meer kunt betalen, wordt door de hypotheekverstrekker bij je hypotheek bijgeschreven. Deze lening mag maximaal 9 procent van je NHG-hypotheek bedragen. Het gedeelte van de hypotheek dat je zelf nog wel kunt betalen, moet je ook daadwerkelijk blijven betalen. Onderstaand voorbeeld laat zien hoe de woonlastenfaciliteit werkt.

Woonlasten voorbeeld

Je hebt een hypotheek met NHG van 250.000 euro. De maandlasten bedragen 1.000 euro. Door werkloosheid gaat je inkomen achteruit, waardoor je maandelijks nog maar 500 euro aan woonlasten kunt dragen. Omdat je maandlasten 1.000 euro bedragen, loop je per maand een betalingsachterstand van 500 euro op. Het bedrag dat je maximaal als betalingsachterstand kunt bijschrijven op de woonlastenfaciliteit, is 22.500 euro (9 procent van 250.000 euro). In dit voorbeeld kun je dus 45 maanden (22.500 gedeeld door 500) gebruik maken van de woonlastenfaciliteit. Na 45 maanden zit je immers aan het maximum van 22.500 euro. Dat betekent dus dat je maximaal 45 maanden de tijd hebt om je inkomen op je oude niveau te krijgen.

Let op: Zijn je inkomsten na verloop van tijd weer voldoende? Dan ga je weer je oude maandlasten betalen, aangevuld met de opgelopen betalingsachterstand. De maandlasten zijn in dat geval dus hoger dan de maandlasten voordat je gebruik maakte van de woonlastenfaciliteit, omdat de aflossing van de lening nu voor extra kosten zorgen.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl