Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Bezwaar WOZ-waarde

Hoe kan ik bezwaar WOZ waarde maken?

Elk jaar krijg je in januari of februari de WOZ-beschikking van de gemeente. Hierin staat de WOZ-waarde van je woning en de berekening hiervan. Het is belangrijk dat je de gegevens goed controleert. Denk je dat de waarde niet klopt? Dan is de eerste stap om informatie te verzamelen om dit aan te tonen.

Bezwaar maken WOZ – Informatie verzamelen

Soms stuurt de gemeente samen met de WOZ-beschikking het taxatierapport toe. Hierin staan, naast de gegevens van je eigen huis, gegevens van vergelijkbare huizen. Zo vergelijk je makkelijk de WOZ-waardes. Zit het taxatierapport niet bij de beschikking, dan mag je deze altijd inzien bij de gemeente. Ook mag je de gegevens van negen vergelijkbare huizen inzien om te vergelijken en kan het Kadaster helpen om bepaalde gegevens over je huis en over omliggende huizen te verzamelen. In het uiterste geval schakel je een taxateur in om de waarde van je huis te bepalen.

WOZ bezwaar aantekenen

Een WOZ-bezwaar mag je uiterlijk zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking indienen bij de gemeente. Lukt het je niet om op tijd alle bewijzen te verzamelen, dan kun je ook een pro formabezwaarschrift indienen. Dat betekent dat je het bezwaar bekend maakt, maar op een later moment de onderbouwing aanlevert. Het is dan wel belangrijk dat je aangeeft dat je onderbouwing later komt.

Het indienen van je WOZ-bezwaar of pro formabezwaarschrift kan schriftelijk of digitaal. Bij het indienen geef je duidelijk aan welk bezwaar je maakt en waarom. Hoe meer bewijsstukken je hebt, hoe beter. De Vereniging Eigen Huis of het Kadaster kunnen je eventueel helpen met het opstellen van je bezwaar.

Tip! Maak bij het indienen van je bezwaar duidelijk dat je gehoord wil worden en dat je in aanmerking wilt komen voor proceskostenvergoeding. De gemeente is niet verplicht deze vergoeding op eigen initiatief te geven of om je te horen.

Bezwaar WOZ waarde – Procedure

Is je WOZ-bezwaar ingediend, dan neemt de gemeente de aangeleverde bewijsstukken door en doet aan de hand daarvan uitspraak. Is de gemeente het met je eens, dan krijg je een nieuwe WOZ-beschikking. Wijst de gemeente je bezwaar af, dan moet zij hier een duidelijke reden voor geven. Ben je het hier niet mee eens, dan mag je binnen zes weken in beroep gaan bij de rechtbank. Wijst de rechtbank het beroep af, dan kun je nog in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.

Let op! Niet veel mensen dienen een WOZ-bezwaar in. Maar 3,4 procent is het niet eens met de WOZ-beschikking van de gemeente en onderneemt stappen. Hiervan wordt ongeveer de helft in het gelijk gesteld. Ben je het dus niet eens met de WOZ-waarde, dan heeft het zeker zin om bezwaar aan te tekenen.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl