Hypotheek

WOZ-waarde

Wat is WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is het bedrag dat je huis oplevert als deze wordt verkocht en wordt gebruikt als uitgangspunt voor gemeentelijke belastingen. De WOZ-waarde hangt onder andere af van de afmetingen, de ligging en het type woning. De WOZ-waarde kan stijgen of dalen, door bijvoorbeeld aanpassingen aan het huis, maar ook door stijgende of dalende prijzen op de huizenmarkt. De hoogte van de WOZ-waarde is dus meestal anders dan de hoogte van je hypotheek en heeft geen invloed op je hypotheekrente.

WOZ-waarde - Gemeentelijke belasting

Elk jaar wordt de WOZ-waarde opnieuw bepaald door je gemeente. Dit doen ze op 1 januari. Aan de hand van de WOZ-waarde betaal je vervolgens gemeentelijke belastingen. Belastingen die afhankelijk zijn van de hoogte van de WOZ-waarde van je woning zijn:

  • Eigenwoningforfait 
  • Onroerendezaakbelasting
  • Afvalstoffenheffing
  • Rioolheffing
  • Watersysteemheffing
  • Erf-of schenkbelasting over een woning

Tip! Heb je grote veranderingen aangebracht in je huis waardoor de WOZ-waarde niet klopt, of ben je het om een andere reden niet eens met de WOZ-waarde? Dan kun je WOZ-bezwaar maken bij je gemeente.

WOZ-waarde 2020

Door de stijgende huizenprijzen stijgt ook de WOZ-waarde van woningen. Hierdoor is de gemiddelde WOZ-waarde in 2020 met gemiddeld 4 procent gestegent. Omdat de peildatum een jaar eerder ligt dan het jaar waarvoor de waarde geldt, ligt de WOZ-waarde op dit moment waarschijnlijk toch íets lager dan de werkelijke waarde van je huis.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken