Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

WOZ-waarde berekenen

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?

De WOZ-waarde berekenen kun je eigenlijk niet zelf. Alleen de gemeente kan de WOZ-waarde berekenen. Er zijn wel een paar manieren om een goede inschatting te maken van de WOZ-waarde van je huis. Je mag bijvoorbeeld ter controle het taxatierapport opvragen bij de gemeente en je kunt gegevens van vergelijkbare huizen inzien om de WOZ-waarde te vergelijken.

WOZ berekenen door de gemeente

Elk jaar taxeert de gemeente de waarde van je huis. Er komt niet echt iemand bij je woning kijken. De gemeente gebruikt algemene gegevens om de WOZ-waarde te berekenen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwjaar, de grootte van je huis en het perceel, de voorzieningen en criminaliteit in de buurt, het type woning, de laatste verkoopprijs en eventuele grote aanpassingen.

Ook kijkt de gemeente naar vergelijkbare huizen in je buurt. Zijn er bijvoorbeeld huizen verkocht die ongeveer dezelfde kenmerken hebben, dan zeggen de verkoopprijzen van deze huizen veel over de waarde van je eigen huis.

Zelf de WOZ-waarde bepalen

Zelf kun je natuurlijk ook kijken wat vergelijkbare huizen in je buurt kosten als ze in de verkoop staan. Hou hiervoor niet alleen verkoopsites in de gaten, maar doe ook navraag bij het Kadaster. Zij hebben namelijk een overzicht met verkoopgegevens van huizen in je buurt.

WOZ-waarde berekenen met taxateur

Wil je heel nauwkeurig de WOZ-waarde berekenen? Schakel dan zelf een taxateur in. Maar pas op! Dit is wel duur. Goedkoper zijn de calculators op internet, maar deze geven alleen een schatting van de WOZ-waarde en niet de exacte WOZ-waarde. Betrouwbaar zijn ze dus niet, maar als beginpunt kan het wel handig zijn.

Tip! Heb je hulp nodig bij de WOZ-waarde berekenen? Organisaties als het Kadaster en Vereniging Eigen Huis kunnen je helpen. Zij geven niet alleen gegevens over de WOZ-waarde, maar geven je ook advies en ondersteunen je bij het indienen van een bezwaar.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl