Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

WOZ-waarde opvragen

Hoe kan ik de WOZ-waarde opvragen?

De gemeente stuurt je elk jaar in januari of februari de nieuwe WOZ-waarde voor dat jaar. Raak je het bericht over je actuele WOZ-waarde kwijt? Dan vraag je de WOZ-waarde gemakkelijk op bij je gemeente. Vaak kan dit via de website van de gemeente, maar ook telefonisch kun je de WOZ-waarde opvragen.

Taxatieverslag WOZ-waarde opvragen

Het taxatieverslag waarop de WOZ-waarde is gebaseerd vraag je ook op bij de gemeente. Dit taxatierapport wordt meestal alleen aan de huiseigenaar gegeven. Maar heb je twijfels over je WOZ-waarde en wil je deze vergelijken met de WOZ-waarde van vergelijkbare huizen uit je buurt? Dan kan er sprake zijn van gerechtvaardigd belang en mag je de WOZ-beschikking met taxatie inzien van maximaal negen vergelijkbare huizen.

Tip! Vind je dat de WOZ-waarde van je huis niet klopt? Dan kun je binnen zes weken na het ontvangen van de beschikking een WOZ-bezwaar indienen. 

WOZ-waarde opzoeken

Alleen de gemeente geeft de WOZ-waarde van je woning, maar bij twijfels over de WOZ-waarde kan het Kadaster je wel helpen. Het Kadaster heeft namelijk informatie over de verkoopprijzen van de meeste huizen. Zij kunnen dus ook de prijzen van vergelijkbare huizen opzoeken. Hiermee krijg je een goed beeld van de waarde van huizen die te vergelijken zijn met je eigen huis en zie je of de WOZ-waarde afwijkt of niet.

WOZ-waarde opzoeken via kadaster

Het aanvragen van deze gegevens kan op een aantal manieren:

  • Koopsommenoverzicht. Je krijgt dan een overzicht van alle verkochte woningen binnen een postcodegebied binnen een bepaalde tijd. Zo zie je wat de gemiddelde waarde is van huizen in de buurt van je eigen woning.
  • Een WOZ-waarde rapport. Hierin staan uitgebreide gegevens over je huis, zoals de waardeontwikkeling in de buurt en gemeentelijke informatie. Ook heeft dit rapport hulpmiddelen om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde.
  • Koopsom, datum en WOZ. Hiervoor maakt het Kadaster een analyse van statistische gegevens van je woning, zoals de aankoopsom.

Let op! Voor deze producten van het Kadaster betaal je wel een kleine vergoeding.

WOZ waarde opvragen - Taxatierapport

Soms is het slim om een onafhankelijk taxateur in te schakelen bij WOZ opvragen. Er komt dan iemand naar je woning toe om de waarde vast te stellen. Het verschil tussen deze taxatie en de taxatie van de gemeente is dat de gemeente niet bij je huis komt kijken. Het taxatierapport gebruik je daarna om bezwaar aan te tekenen tegen de WOZ-beschikking van de gemeente. Houd er wel rekening mee dat een taxateur kosten in rekening brengt voor zijn werk.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl