Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hypotheek zzp

Krijg ik als zzp'er een hypotheek?

Ben je zzp’er of freelancer? Dan is het moeilijker om een hypotheek af te sluiten dan voor een werknemer in vaste loondienst. Als zzp’er is je financiële situatie volgens banken namelijk minder zeker en het risico voor de bank is groter. Je zult dus moeten bewijzen dat je wel degelijk de hypotheekrente en aflossing kunt betalen met je inkomsten.

Hypotheek voor zzp - Aanvragen

Banken vragen aan werknemers in loondienst vaak een werkgeversverklaring. Hierin staat dat de werkgever de bedoeling heeft om je langer in dienst te houden. Hoewel dit niet betekent dat dit ook gebeurt, biedt dit de bank voldoende zekerheid om een hypotheek te willen verstrekken. Bij een zzp’er is het moeilijker om in te schatten of het inkomen minimaal gelijk blijft, omdat je afhankelijk bent van de opdrachten die je al dan niet binnenkrijgt. Bovendien krijg je als zzp’er geen uitkering als je arbeidsongeschikt raakt, waardoor je op dat moment geen inkomsten meer hebt. Je kunt je hier wel voor verzekeren.

Daarom vragen de meeste banken jaarcijfers van de afgelopen drie jaar als zzp’er om het inkomen te bepalen. Ook wil de bank het inkomen van je partner weten en hoeveel financiële reserves je hebt. Je hele financiële situatie wordt in kaart gebracht, om zo te kijken hoeveel risico de bank loopt als je een hypotheek afsluit. Daarnaast kijkt de bank ook naar de verwachtingen in de markt waar je als zzp’er actief bent.

Pas als de bank een compleet beeld heeft van je situatie, bepaalt deze of je een hypotheek af kunt sluiten. Je krijgt dan een hypotheekofferte toegestuurd met daarin de maximale hoogte hypotheek , de rente tarieven hypotheek en de maximale rentevaste periode.

Zzp hypotheek -Nationale Hypotheek Garantie

Vaak wil de bank dat je naast een hypotheek ook Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvraagt. Deze regeling garandeert dat, als je je woning vanwege bijvoorbeeld werkloosheid moet verkopen, de restschuld toch wordt terugbetaald door de bank. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je wel aan de voorwaarden NHG voldoen. Zo geldt voor elke aanvrager dat de hoogte hypotheek niet meer mag zijn dan 320.000 euro en de woningprijs mag niet hoger zijn dan 273.584,90 euro.

Specifiek voor zzp’ers geldt dat je in de afgelopen drie volledige kalenderjaren je inkomen uit hetzelfde bedrijf hebt gehaald. Het inkomen waarmee dan wordt gerekend is je gemiddelde nettowinst in deze jaren of maximaal met de nettowinst in het laatste kalanderjaar. De winstcijfers die gelden zijn de cijfers die je jaarlijks hebt opgegeven voor de inkomstenbelasting.

Hypotheek zzp-er - Tips

Wil je als zzp’er een hypotheek aanvragen, dan wordt je hele financiële situatie dus grondig bekeken. Met de volgende tips kun je jezelf goed voorbereiden op het afsluiten van een hypotheek.

  • Begin je met je bedrijf, begin dan meteen met het goed bijhouden van je administratie. Je hebt alle gegevens nodig als je ooit een hypotheek aan wilt vragen, dus het is belangrijk dat je de goede gegevens voorhanden hebt.
  • De hypotheek rente vergelijken en de voorwaarden van de banken naast elkaar leggen is erg verstandig. Je wilt natuurlijk wel de meest voordelige hypotheek met de beste voorwaarden.
  • Wil je een rentevaste periode in je hypotheek? Vraag dan bij de bank na of dit mogelijk is en hoe groot de kans is dat je na de termijn opnieuw een rentevaste periode af kunt sluiten. Soms wil een bank namelijk de rentevaste periode niet verlengen.
  • Heb je eigen geld, dan kun je misschien eigen geld in hypotheek stoppen. Je neemt zo een deel van het risico al weg voor de hypotheekverstrekker, omdat de lening minder groot hoeft te zijn.
  • Weet je niet precies wat je financiële mogelijkheden zijn om een hypotheek te kunnen betalen, dan kan een hypotheekadviseur je misschien verder helpen. Lees meer over het kiezen van een goede hypotheekadviseur in het artikel Welke hypotheekadviseur
  • Werk je nog geen drie jaar als zzp’er en voldoe je dus niet aan de eisen? Je zou aan verschillende banken kunnen vragen naar de mogelijkheden. Niet geschoten is altijd mis.
  • Laat je niet uit het veld slaan als een hypotheekverstrekker je aanvraag afwijst. Misschien gaat een andere bank wel akkoord, want niet elke bank is even streng.
Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl