Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hogere inschrijving hypotheek

Wat is het voordeel van een verhoogde inschrijving hypotheek?

Ga je een nieuwe hypotheek afsluiten, dan moet je de hypotheekakte ook inschrijven bij de notaris. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om een hogere inschrijving voor de hypotheek op te geven bij de notaris. In de notariële akte leg je de afspraken rondom de hypotheek vast, bijvoorbeeld over de hypotheekrente, maar ook het bedrag waar de bank maximaal recht op heeft. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag hoger te laten zijn dan hetgeen je daadwerkelijk hebt geleend. Door zo’n hogere inschrijving van je hypotheek heb je nog wat extra bestedingsruimte als je bijvoorbeeld later nog een verbouwing wilt doen aan de woning.

Verhoogde inschrijving hypotheek

Wat is het voordeel van een verhoogde inschrijving van mijn hypotheek, zul je misschien denken. Naast dat je gemakkelijker later nog wat extra geld kunt lenen bij de bank, hoef je dan niet opnieuw naar de notaris. Als het geleende bedrag namelijk niet uitkomt boven het bedrag dat is opgegeven in de notariële akte, verandert er niets aan de afspraken als je geld bij leent.

Door de verhoogde inschrijving van je hypotheek bespaar je op de notariskosten. Aangezien deze kosten behoorlijk kunnen oplopen, is het dus niet onverstandig direct bij het afsluiten van de hypotheek deze extra leenmarge al in te bouwen. Dit kan wel honderden euro’s schelen.

Let op! Op het moment dat je extra geld leent, wordt dit door de bank wel gezien als een gewone hypotheekaanvraag. Zij zullen dus wel controleren of je inkomen en de waarde van de woning voldoende zijn. Je moet daarom ook opnieuw afsluitkosten betalen en eventuele taxatiekosten als het huis opnieuw moet worden getaxeerd. Je bespaart dus alleen op de notariskosten.

Hypotheek hoger inschrijven - nadeel 

Als je verwacht binnen korte tijd na het afsluiten van je hypotheek nog opnieuw extra geld bij te lenen kan de hypotheek hoger inschrijven voordelig zijn. Maar een hogere inschrijving van de hypotheek kan ook nadelig uitpakken. Als je bijvoorbeeld nog een tweede hypotheek of lening wilt afsluiten bij een andere partij, zal er rekening worden gehouden met het bedrag dat in de hypotheekakte is vermeld om te bepalen hoe hoog de schuld is die je al hebt.

Als je dus bijvoorbeeld 300.000 euro hebt opgegeven, terwijl je maar 250.000 euro hebt geleend, zal de andere bank of kredietverstrekker er vanuit gaan dat je 300.000 euro hebt geleend bij het bepalen van de hoogte van eventuele nieuwe lening. Houd hier dus rekening mee voor je je hypotheek hoger laat inschrijven bij de notaris.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl