Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hypotheek met schulden

Kan ik een hypotheek afsluiten als ik schulden heb?

Voordat een hypotheekaanbieder je een hypotheek verstrekt, kijkt hij eerst of je de kosten voor de aflossing en hypotheekrente wel kunt dragen. Mocht dit het geval zijn, dan zal hij vervolgens je maximale hypotheek berekenen. Een aspect waar de hypotheekverstrekker naar kijkt, is je schuld. De Wet op het financieel toezicht (Wft) verplicht hypotheekverstrekkers zelfs om je schulden te toetsen voordat een hypotheek verstrekt wordt. Dit doen ze door je gegevens op te vragen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Heb jij een consumptief krediet, dan staat dit bij het BKR genoteerd. Ook betalingsachterstanden of andere onregelmatigheden staan bij het BKR geregistreerd. In beide gevallen heb je dan een ‘negatieve’ registratie.

Door het aanvragen van jouw BKR-gegevens kan de hypotheekverstrekker zien hoeveel schulden je op dat moment hebt en of je in het verleden aan je verplichtingen hebt voldaan.

Schulden en hypotheek

Wanneer een hypotheekaanbieder ziet dat je schulden hebt, is dat vaak een reden om je maximale hypotheek te verlagen of om je zelfs geen hypotheek te verstrekken. Een hypotheek met schulden is namelijk een zware last. Een lening zorgt immers voor een hogere maandlast, omdat je iedere maand een bepaald bedrag moet aflossen. Hierdoor heb je minder geld over om je hypotheek te betalen.

Tip! Wil je een hypotheek afsluiten, maar heb je nog leningen lopen? Probeer dan eerst om deze leningen af te lossen. Hierdoor is de kans groter dat een hypotheekaanbieder jou een hypotheek wil verstrekken en dat je een hogere hypotheek krijgt. Bovendien is het overzichtelijker voor je financiën: je lost iedere maand maar een lening af (hypotheek) in plaats van meerdere.

Hypotheek met schuld - Verstandig?

Naast dat het aflossen van je lening leidt tot een hogere hypotheek, is het ook gevaarlijk om te lenen met een negatieve BKR-code. Geld lenen met negatieve BKR vraagt namelijk om voorzichtigheid. Het is verstandig om je van tevoren af te vragen of je de hypotheek op dat moment wel echt nodig hebt, of dat je beter nog even kunt huren of in je huidige woning blijven wonen. Bedenk je ook goed of je de hypotheeklasten wel kunt dragen. Een hypotheek met een negatieve BKR kan namelijk veel ongemak veroorzaken.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl