Hypotheek

Eigenwoningreserve

Wat is eigenwoningreserve?

Bij het bepalen hoeveel hypotheek je nodig hebt, kun je ook kijken of je eigen geld wilt en kunt inbrengen. Dit kan bijvoorbeeld als je spaargeld hebt of als je een erfenis hebt gekregen die je wilt gebruiken voor de financiering van je woning. Heb je een overwaarde uit je vorige woning? Dan moet je dit geld zelfs inbrengen in je nieuwe woning. Deze overwaarde wordt ook wel eigenwoningreserve genoemd. Het voordeel van eigen geld inbregen is dat je in verhouding een lager percentage van de woningwaarde leent en hierdoor de hypotheekrente die je betaalt lager is.

Overwaarde inbrengen nieuwe woning

Als je woning bij de verkoop meer opbrengt dan de hypotheekschuld die er nog op rust, is er sprake van overwaarde. Koop je vervolgens een nieuwe woning, dan ben je verplicht de overwaarde hiervoor te gebruiken. Je mag voor de nieuwe woning dus nooit een hogere hypotheek afsluiten dan de waarde van de woning minus de overwaarde van de oude woning. Deze regeling wordt ook wel de bijleenregeling genoemd.

De eigenwoningreserve blijft drie jaar geldig. Dat wil zeggen dat je alleen verplicht bent de overwaarde in te brengen bij je nieuwe woning als je binnen drie jaar een nieuw huis koopt. Koop je pas na deze periode weer een nieuwe woning? Bijvoorbeeld omdat je een tijdje in het buitenland bent gaan wonen. Dan hoef je de overwaarde niet meer te gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning.

Tip! Wanneer je de eigenwoningreserve inbrengt bij de aankoop van een nieuwe woning, hoef je een minder groot deel van de woningwaarde te lenen. Hoe kleiner het deel van de wongingwaarde is wat je leent, hoe lager de hypotheekrente is die je moet betalen. 

Negatieve eigenwoningreserve

Als de woningprijzen dalen kan het gebeuren dat je oude woning bij verkoop niet genoeg oplevert om de hypotheekschuld af te lossen. Je hebt dan een negatieve eigenwoningreserve, ook wel restschuld genoemd. In sommige gevallen is het mogelijk om deze mee te financieren in je nieuwe hypotheek als je een nieuwe woning gaat kopen. Meer hierover lees je in het artikel Restschuld financieren.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken