Hypotheek

Hoeveel hypotheek nodig?

Hoeveel hypotheek heb ik nodig?

Bij het afsluiten hypotheek is het, naast de hypotheekrente, van belang om te weten hoeveel hypotheek je nodig hebt. Hoeveel geld je nodig hebt om een woning te kunnen kopen is niet alleen afhankelijk van de verkoopprijs. Je dient ook rekening te houden met de kosten koper, notariskosten en bijvoorbeeld extra bijkomende kosten voor een verbouwing. Al deze zaken bij elkaar bepalen hoeveel geld je nodig hebt om de woning te financieren.

Heb je eigen spaargeld dat je wilt inbrengen of een overwaarde uit je vorige huis? Dan kun je dit van de totale kosten voor de woning aftrekken om te bepalen hoeveel je moet lenen om de woning te kunnen kopen.

Hoeveel hypotheek maximaal?

Om te bepalen hoeveel hypotheek je nodig hebt, moet je ook rekening houden met hoeveel je maximaal mag lenen. Banken en kredietverstrekkers hebben met elkaar normen afgesproken. Deze normen bepalen hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen afhankelijk van je inkomen, je vaste lasten en eventuele andere leningen die je nog hebt. Deze afspraken zijn bedoeld om te voorkomen dat je meer leent dan verantwoord is en in de financiële problemen zou kunnen komen.

Daarnaast kijken banken en kredietverstrekkers ook naar eventuele andere leningen die je hebt lopen. Hoe meer schulden je nog open hebt staan, hoe lager het bedrag is dat je kunt lenen voor je hypotheek. Heb je veel of hoge schulden, dan kan het zelfs zo zijn dat de bank je helemaal geen hypotheek wil verstrekken.

Hoeveel hypotheek - Woonquotes

Om ervoor te zorgen dat je niet meer leent dan verantwoord is, worden bij het bepalen van de maximale hypotheek zogenaamde ‘woonquotes’ gehanteerd. Dit zijn percentages die aangeven welk deel van je inkomen je mag besteden aan wonen, dus aan je huur of hypotheek. Naarmate je inkomen stijgt, mag je een groter percentage hiervoor gebruiken. Het minimumbedrag dat nodig is om van te kunnen leven (voor vaste lasten, boodschappen etc), wordt namelijk niet hoger als je meer verdient. Hierdoor moeten mensen met lagere inkomens een groter deel van hun inkomen overhouden om van te kunnen leven dan mensen met een hoger inkomen.

Hoeveel hypotheek en de gedragscode

Naast de woonquotes wordt er bij het bepalen van de maximale hypotheek ook gekeken naar Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Deze gedragscode is in het leven geroepen omdat er in het verleden misstanden zijn geweest met betrekking tot de maximale hoogte van de hypotheek. In deze gedragscode staat beschreven wat het Nibud verantwoord acht om te lenen in verhouding tot het inkomen. In verhouding tot de gedragscode, zijn de woonquotes iets uitgebreider. Globaal kan worden gesteld dat mensen met een modaal inkomen tot 4,5 keer het bruto inkomen verantwoord kunnen lenen. Bij hogere inkomens kan een norm van 5,5 worden gehanteerd.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken