Hypotheek

Hypotheek met of zonder NHG?

Een hypotheek met of zonder NHG, wat scheelt het?

Als je een hypotheek kiest, is één van de afwegingen die je maakt of je een hypotheek met of zonder NHG wilt. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Kun je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer betalen, zoals werkloosheid of een echtscheiding en moet je hierdoor je woning verkopen? Dan zorgt een hypotheek met NHG ervoor dat de overheid garant staat voor een eventuele restschuld. Dit is ook meteen het belangrijkste voordeel van deze regeling. Daarnaast krijg je met een NHG-hypotheek meestal korting op de hypotheekrente bij je hypotheekverstrekker.

Voorwaarden hypotheek met NHG

Niet iedereen kan zomaar een hypotheek met NHG afsluiten. Je hypotheek mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn. In 2020 ligt de NHG-grens voor hypotheken op 310.000 euro en 328.600 euro met energiebesparende voorzieningen. Wil je een hogere hypotheek? Dan moet je dus een hypotheek zonder NHG  afsluiten.

Verder mag je alleen nog een hypotheek met NHG afsluiten als het een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek betreft en je deze binnen 30 jaar aflost. Wil je een andere hypotheekvorm afsluiten? Dan kun je dus niet profiteren van de NHG en moet je een hypotheek afsluiten zonder deze garantie.

Kosten hypotheek met of zonder NHG

Echte nadelen aan de NHG zijn er eigenlijk niet. Het enige punt waar je rekening mee moet houden, zijn de kosten. Als je een hypotheek met NHG afsluit, moet je voor deze garantie een borgtochtprovisie betalen van 0,9 procent over de totale hypotheeksom. Deze provisie gebruikt het Waarborgfonds Eigen Woning, dat de NHG-regeling uitvoert om de restschulden te betalen van deelnemers die hun woning noodgedwongen moet verkopen.

Hypotheek met NHG - Korting op rente

Hier staat wel tegenover dat de bank je een korting op de rente geeft. Deze korting kan variëren van 0,5 tot 0,8 procent. Ook hierdoor is het, mits je aan de voorwaarden voldoet, dus meestal voordeliger om een hypotheek met NHG af te sluiten.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken