Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hypotheek verhuizen

Kan ik mijn hypotheek meenemen bij verhuizing?

Ben je in het bezit van een hypotheek en ga je binnenkort verhuizen? Dan heb je de keuze uit twee mogelijkheden: of je laat de voorwaarden en hypotheekrente van je oude hypotheek ‘meeverhuizen’ naar je nieuwe woning, of je sluit een geheel nieuwe hypotheek af. Voor je gaat verhuizen is het verstandig deze twee mogelijkheden goed tegen elkaar af te wegen. In dit artikel lees je wat beide opties inhouden en waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

Hypotheek meenemen verhuizing

Wanneer je de hypotheek meeneemt naar je nieuwe huis, neem je niet de hypotheek zelf mee. Deze is namelijk verbonden aan je oude woning. Je neemt in zo'n geval alleen de voorwaarden mee, zoals de rente. Beschik je dus over een hypotheek met gunstige voorwaarden die aansluiten bij je wensen en mogelijkheden? Dan kan het voordelig zijn om je hypotheek mee te laten verhuizen. Eén van die gunstige voorwaarden is een laag rentepercentage. Als je huidige hypotheekrente lager is dan de rentetarieven op het moment van verhuizen, kan het voordelig zijn om je oude hypotheek te behouden. Een nieuwe hypotheek afsluiten zorgt er dan immers voor dat je met een hoger rentepercentage te maken krijgt.

Let op: Je hypotheek meenemen als je gaat verhuizen kan alleen als je bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft! 

Hypotheek bij verhuizen - Tweede leningdeel

Ga je verhuizen naar een duurdere woning? Dan is het restant van je oude hypotheek te laag om het nieuwe huis te financieren. In dat geval heb je een ‘tweede leningdeel’ nodig. Dit is eigenlijk een tweede hypotheek die je afsluit naast je eerste hypotheek. Bij het afsluiten van zo’n ‘tweede leningdeel’ is de keuze echter vaak beperkt. Hypotheekverstrekkers sluiten namelijk niet graag een tweede hypotheek af, als de eerste hypotheek bij een andere maatschappij loopt. En mochten ze er toch voor open staan, dan betaal je vaak een hogere rente. Daarnaast dien je er rekening mee te houden van als je vanaf 1 januari 2013 een tweede leningdeel afsluit, deze alleen nog annuïtair of lineair mag worden afgelost om voor hypotheekrente aftrek in aanmerking te komen.

In het artikel ‘Hogere inschrijving hypotheek’ vind je meer informatie over het afsluiten van een ‘tweede leningdeel’.

Verhuizen hypotheek - Hypotheekrenteaftrek

Sinds 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek veranderd. Je mag namelijk alleen nog maar de rente van je nieuwe hypotheek aftrekken als de hypotheek binnen 30 jaar wordt afgelost en je direct begonnen bent met aflossen. Dit komt er op neer dat je alleen bij een annuïteitenhypotheek en bij een lineaire hypotheek in aanmerking komt voor de hypotheekrenteaftrek. Houd hier dus rekening mee wanneer je naar een duurdere woning verhuist en een nieuwe hypotheek wilt afsluiten.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Is je oude hypotheek een (deels) aflossingsvrije hypotheek dan mag je deze niet zonder meer onderdezelfde voorwaarden meenemen als je gaat verhuizen. Tegenwoordig mag nog maximaal 50 procent van de marktwaarde aflossingsvrij worden gefinancierd. Had je bij je oude hypotheek een groter aflossingsvrij deel, dan mag je deze bij sommige geldverstekkers dus niet volledig meenemen. Voor de overige 50 procent zul je dus een annuïtaire of lineaire hypotheek moeten afsluiten.

Wanneer neit hypotheek meenemen naar volgend huis?

Maar zoals eerder gezegd kun je bij een verhuizing ook een hele nieuwe hypotheek afsluiten. Wanneer de hypotheekrentetarieven flink gedaald zijn ten opzichte van de rente van je oude hypotheek, ligt deze keuze voor de hand. Maar ook wanneer de voorwaarden van je oude hypotheek niet meer aansluiten bij je huidige wensen en mogelijkheden, kun je overwegen om een nieuwe, goedkope hypotheek af te sluiten. Bijkomend voordeel is dat het kopen van een andere woning één van de weinige mogelijkheden is om boetevrij iets aan je hypotheek te veranderen.

Let op: Het afsluiten van een geheel nieuwe hypotheek neemt extra kosten met zich mee! Denk dan aan afsluit- en notariskosten. 

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl