Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hypotheek niet meer kunnen betalen

Ik kan mijn hypotheek niet meer betalen, wat nu?

Een variabele hypotheekrente die maar blijft stijgen, een echtscheiding of het kwijtraken van je baan. Zomaar enkele oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je je hypotheek niet meer kunt betalen. Wanneer je betalingsproblemen met je hypotheek krijgt, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je hypotheekverstrekker. Op die manier kun je uitleggen hoe het komt dat je de lasten niet meer kunt dragen. De verstrekker zal dan, in overleg met jou, op zoek gaan naar een oplossing.

Tip! Meld je betalingsproblemen op tijd bij de bank. Wanneer de achterstand niet te hoog is opgelopen, is de kans groter dat de bank met je mee wil denken.

Hypotheek niet meer kunnen betalen - Budgetcoach

Wanneer je je financiële problemen kenbaar maakt, krijg je bij sommige banken een budgetcoach toegewezen. Je gaat dan met je budgetcoach je problemen bespreken. Je coach helpt je vervolgens om inzicht te krijgen in je financiële situatie, waardoor het makkelijker wordt om oplossingen te zoeken. Zo kan je budgetcoach bijvoorbeeld een plan van aanpak opstellen, dat er uiteindelijk voor moet zorgen dat jij je hypotheek weer kunt betalen.

Hypotheek niet kunnen betalen – Het proces

Wanneer je je hypotheek niet meer kunt betalen, maken geldverstrekkers doorgaans gebruik van onderstaand proces:

  • Je krijgt een betalingsherinnering, waarin staat dat je binnen 30 dagen moet betalen.
  • Heb je binnen 30 dagen niet betaald? Dan ontvang je een aanmaning. Ook kan de hypotheekverstrekker dan incassokosten in rekening brengen. 
  • Kun je ook de aanmaning niet betalen? Dan kan de bank je hypotheek opeisen. Het uiterste gevolg hiervan is dat de hypotheekverstrekker je woning gaat verkopen. Maar voordat de verstrekker dit doet, bekijkt hij eerst of er andere manieren zijn om je verplichtingen na te komen. Zo kan bijvoorbeeld de hypotheekvorm van (een deel van) je hypotheek veranderd worden.

Betalingsproblemen hypotheek – Voorkom problemen

Vooropgesteld, niemand kan in de toekomst kijken en werkloosheid of een scheiding laten zich niet altijd voorspellen. Maar om betalingsproblemen te voorkomen, moet je jezelf voor het afsluiten van een hypotheek goed afvragen of je de lasten wel kan dragen. Je maximale hypotheek berekenen is in dat kader zeer verstandig. Op die manier weet je immers hoeveel jij maximaal kunt betalen en is de kans kleiner dat je in de problemen komt.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl