Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Rentevaste periode

Wat is rentevast periode en welke moet ik kiezen?

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je de keuze uit een vaste of variabele rente. Wanneer je kiest voor een vaste hypotheekrente, kun je zelf kiezen hoelang de rente vaststaat. Dat kan één jaar zijn, maar ook vijf of tien. Bij sommige hypotheekverstrekkers heb je zelfs de mogelijkheid om een rentevaste periode van dertig jaar te kiezen. Je rente wijzigt in dat geval de komende dertig jaar niet. Over het algemeen geldt de volgende regel: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de hypotheekrente tarieven. Wanneer je je hypotheekrente namelijk voor langere tijd vastzet, heb je meer zekerheid. In ruil voor die zekerheid betaal je de hypotheekverstrekker een hoger rentepercentage.

Rentevaste periode hypotheek 

De keuze voor een bepaalde rentevaste periode hangt af van je persoonlijke omstandigheden en verwachtingen voor de toekomst. Vind je lage maandlasten belangrijk en kun je eventuele rentestijgingen opvangen? Dan is een korte rentevaste periode wellicht interessant. Hecht je meer waarde aan zekerheid? Dan is het misschien verstandiger om de hypotheekrente voor een langere tijd vast te zetten.

Wanneer je gaat bepalen hoelang je je hypotheekrente gaat vastzetten, spelen over het algemeen de volgende factoren een rol:

  • Hypotheeksom: heb je ten opzichte van je inkomen een hoge hypotheekschuld? Dan kun je de rente beter voor langere tijd vastzetten. Schommelingen in rente kunnen immers flinke invloed op je financiële situatie hebben.
  • Renteverwachting: verwacht je dat de hypotheekrente de komende periode gaat dalen? Dan kun je wellicht beter voor een korte rentevaste periode kiezen.
  • Woonhorizon: de tijd dat je verwacht in je huidige woning te blijven wonen, noem je de woonhorizon. Ben je van plan om maar een paar jaar in dit huis te blijven? Dan is het niet verstandig om de rente voor een lange periode vast te zetten.

Meer informatie over bovenstaande factoren lees je in het artikel ‘Hypotheekrente vastzetten?’.

Omdat de keuze voor een rentevaste periode tamelijk persoonsgebonden is, is het onmogelijk om één advies te geven dat op iedereen van toepassing is. Om te bepalen welke rentevaste periode het beste bij jou past, biedt een gesprek met je hypotheekadviseur in de meeste gevallen uitkomst.

Tip! Heb je besloten welke rentevaste periode je gaat afsluiten? Dan kun je de overige voorwaarden met betrekking tot de rente gaan vergelijken. Let hierbij op de rente die je moet gaan betalen na afloop van de rentevaste periode. Sommige hypotheekaanbieders hanteren namelijk een ‘tweesporig rentebeleid’. Dit houdt in dat je bij een nieuwe rentevaste periode een iets hogere rente betaalt dan wanneer je een nieuwe hypotheek zou nemen.

Einde rentevaste periode

Wanneer het einde van je rentevaste periode nadert, krijg je een nieuw voorstel van je hypotheekverstrekker toegestuurd. Dit gebeurt meestal enkele weken voordat de rentevaste periode verstrijkt. Het voorstel is doorgaans gebaseerd op de huidige afspraken.

Tip! Loopt jouw rentevaste periode bijna af? Dan kan het de moeite lonen om verder te kijken dan het voorstel van je hypotheekverstrekker. Het einde van de rentevaste periode is namelijk één van de weinige momenten dat je boetevrij je hypotheek kunt aflossen, hypotheek oversluiten of omzetten. Wellicht biedt je hypotheekverstrekker een goedkoper alternatief of kun je bij andere aanbieders een aantrekkelijker aanbod vinden.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl