Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Rente vast of variabel?

Wat zijn de verschillen tussen variabele rente en vaste rente?

Een hypotheek afsluiten is niet niks. Er komt veel bij kijken. Zo moet je niet alleen de hypotheekvorm en hypotheekconstructie bepalen, je moet ook een keuze maken tussen een vaste hypotheekrente of variabele hypotheekrente. De keuze voor vaste of variabele rente heeft veel te maken met persoonlijke voorkeur en met zekerheid. Kun je plotselinge verhogingen in de maandlasten gemakkelijk opvangen of heb je liever zekerheid? In dat laatste geval is het verstandiger om voor een rentevaste periode te kiezen in plaats van variabele rente.

Hoogte vaste rente en variabele rente

Een vaste rente is bijna altijd hoger dan een variabele rente. In de regel is het: hoe langer je de hypotheekrente vast wil zetten, hoe hoger de rente is. Variabele rente lijkt dus de meest voordelige optie te zijn. Het is echter moeilijk te zeggen of de rente over 5, 10 of 20 jaar nog op dit renteniveau ligt.

Variabele rente - Wat is dat?

Veel mensen die een hypotheek aangaan vragen zich af: Wat is variabele rente en past dit bij mij? Een variabele rente is een rente die continu kan wijzigen. De hypotheekverstrekker kan variabele rente op elk moment naar boven of beneden bijstellen.

Bij het vaststellen van de variabele rente kijkt een aanbieder onder andere naar het Euribor tarief. Dat is het geldmarkttarief waartegen banken elkaar leningen in euro’s verstrekken. Analisten doen voorspellingen over het verloop van de geldmarktrentes en de Euribor. Door deze in de gaten te houden kun je een idee krijgen welke richting de variabele rente op zal gaan.

De hoogte van een rente bepaalt voor een groot deel de hoogte van de maandelijkse hypotheeklasten. Een variabele rente betekent daarom niet alleen onzekerheid over de rente, maar ook over de hoogte van de maandlasten.

Vaste rente

Net als over variabele rente vragen veel mensen die een hypotheek aangaan zich af: Wat is vaste rente en past dit bij mij? Bij vaste rente wordt de rente voor een bepaalde termijn vast gezet. De hypotheekrente tarieven blijft in deze periode vast staan op de afgesproken hoogte. Zijn er in deze periode rentewijzigingen, dan zal je daar met vaste rente geen last van hebben. Hoe langer de rentevast periode, hoe hoger de rente zal zijn. Hoe lager de actuele hypotheekrente, hoe verstandiger het is om deze voor langere tijd vast te zetten.

Het grote voordeel van vaste rente is dat je voor een langere periode de rente vast zet. Dit betekent zekerheid. Je weet voor de hele periode de precieze maandlasten. Het nadeel van vaste rente is dat de rente hoger is, des te langer de rentevast periode. Bij een lange rentevast periode kan de marktrente sterk dalen en zo onder jouw vaste rente komen. Dit kan echter ook andersom zijn en dus in jouw voordeel werken.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl