Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Huis kopen onderhandelen

Hoe onderhandel je bij het kopen van een huis?

Als je het huis van je dromen hebt gevonden en je besluit deze te kopen, dan breekt een spannend onderdeel aan: de onderhandeling. En dan hebben we het niet over onderhandelen met de bank over de hypotheekrente. De onderhandeling start meestal met een eerste bod. Wat voor een bod je het beste kunt doen, hangt van een paar dingen af:

  • Hoe is de staat van het huis? Moet je veel klussen of kun je er zo intrekken? Als er nog veel moet gebeuren is het logisch dat je iets minder biedt dan de vraagprijs.
  • Wat ben je bereid te betalen? En vooral hoeveel kún je betalen? Je moet natuurlijk wel zeker weten dat je voldoende hypotheek kunt krijgen bij de bank om het huis te financieren.
  • Wat is de woning waard? Om een goed beeld te krijgen van wat de woning waard is, let je op verschillende zaken. Kijk bijvoorbeeld wat de prijs is van andere huizen in de buurt of vraag verkoopgegevens op bij het Kadaster. Krijg je geen goed beeld van deze gegevens? Dan kun je altijd nog een taxatie laten uitvoeren. 

Tip! Laat een ouder huis altijd bouwkundig keuren. Zodat je precies weet met welke eventuele onderhoudskosten je te maken krijgt. Zo voorkom je dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Bod doen op huis - Zet niet te hoog in

Zet met je eerste bod op een huis altijd lager in dan wat je uiteindelijk wilt bieden. De verkoper zal namelijk proberen een tegenbod te doen dat hoger ligt dan dat van jou. Door een lager bod te doen dan het bedrag dat je werkelijk wilt of kunt betalen, zorg je dat je nog wat onderhandelingsruimte hebt.

Ook is het niet slim om direct té hoog te bieden, omdat je dan de kans loopt op een hogere prijs uit te komen dan de woning waard is. Blijkt later uit het taxatierapport dat het huis minder waard is dan de verkoopprijs, moet je het deel boven de woningwaarde zelf financieren. Dit mag namelijk niet meer via je hypotheek.

Tip! Kom je er over de prijs niet uit? Dan kun je de onderhandeling stopzetten en op zoek gaan naar een ander huis, of je kijkt of je misschien op andere punten elkaar tegemoet kunt komen. Denk maar aan het tijdstip van oplevering of het overnemen van roerende zaken.

Onderhandelen huis - Bedenktijd na bod

Wanneer je een bod uitbrengt heb je daarna drie werkdagen wettelijke bedenktijd. Na deze drie dagen zit je eigenlijk vast aan je bod. Op het moment dat de verkoper reageert met een tegenbod, ben je in onderhandeling. Tijdens de onderhandeling mag de verkoper van het huis niet onderhandelen met andere mensen.

Let op! Als je bod niet is geaccepteerd, kun je ervoor kiezen je bod niet te verhogen en de koop af te blazen. Je kunt natuurlijk ook een nieuw (hoger) bod uitbrengen. Maar blijf altijd trouw aan je maximale bod. Ben niet bang om van de koop af te zien als de onderhandeling met de verkopende partij niet slaagt.

Onderhandeling huis - Nieuwbouwwoning

Heb je een nieuwbouwhuis op het oog, dan staat de prijs meestal vooraf wel vast. Hierover kan eigenlijk niet worden onderhandeld.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl