Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Overdracht huis

Hoe werkt de overdracht van een huis?

Als je die hypotheek met de gunstigste hypotheekrente hebt gevonden en de financiering is helemaal rond dan, is het tijd om het huis over te dragen. Maar voor dit gebeurt mag je nog één laatste keer alles controleren. Het huis is op dat moment helemaal leeg, dus kom je sneller zaken tegen die je eerder niet gezien hebt. Is alles prima in orde, dan ga je naar de notaris waar de overdracht officieel wordt gemaakt.

Overdracht huis 

Bij de notaris wordt de overdracht officieel geregeld. In het bijzijn van de verkopers wordt de transportakte, ook wel akte van levering, voorgelezen en toegelicht. De verkoop is afgerond wanneer je samen met de verkoper en de notaris de akte ondertekend. Je krijgt de sleutels van het huis overhandigd en de verkoper krijgt een nota van afrekening. Hier staat precies op hoeveel zij ontvangen, min de eventuele makelaarskosten, notariskosten en de lopende hypotheek.

Overdracht - Nota van afrekening

Wanneer de overdracht van het huis bij de notaris heeft plaatsgevonden, regelt hij de overdracht van de hypotheek. Dit gebeurt door het passeren van de hypotheekakte. In deze akte staan alle punten die je met je hypotheekverstrekker hebt afgesproken. Zodra je een handtekening onder de hypotheekakte hebt gezet, is de koop officieel.

Je ontvangt nu een nota van afrekening waarop het hypotheekbedrag staat dat je moet betalen. Dit is de aankoopprijs van je huis plus 2 procent overdrachtsbelasting, eventuele makelaarskosten, afsluitprovisie en taxatiekosten. De volgende dag worden de aktes ingeschreven in het Kadaster. Dan is het huis van jou en de hypotheek een feit.

Notaris overdracht huis

Bij de overdracht schakel je dus altijd een notaris in. Deze wordt meestal gekozen door de koper. De notaris controleert dan onder andere of de verkoper ook echt het recht heeft het huis te verkopen. Ook zorgt de notaris dat de eigendomsgegevens van het huis worden aangepast in het Kadaster en hij regelt dat de koop- en hypotheekakte worden opgemaakt en registreert deze bij het Kadaster.

Notariskosten overdracht huis

De kosten voor het laten opstellen van een transportakte en een hypotheekakte verschillen per notaris. Het is dan ook slim deze goed te vergelijken. Dit doe je via verschillende vergelijkingssites voor notariskosten of door zelf offertes op te vragen bij verschillenden notarissen.

Tip: Voor meer informatie over de kosten van de transport- en hypotheekakte lees je de artikelen ‘Kosten transportakte’ en ‘Kosten hypotheekakte’.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl