Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Voorlopig koopcontract

Wat is een voorlopige koopovereenkomst en hoe werkt dit?

Het voorlopig koopcontract is een akte waarin de details rond de koop van je huis worden vastgelegd. Het voorlopig koopcontract wordt meestal opgesteld door de verkopende makelaar en kost je als koper helemaal niets. In het voorlopig koopcontract staat onder andere informatie over:

  • De verkoopprijs
  • De overdrachtsdatum
  • Ontbindende voorwaarden en datum waarop deze vervallen
  • Een ‘lijst van zaken’ wat in het huis achterblijft en meegenomen wordt

De informatie over je hypotheek, zoals de hypotheekrente, rentevaste periode en dergelijke, staan in de hypotheekakte. De uiteindelijke koopovereenkomst en de hypotheekakte schrijf je samen in bij de notaris.

Voorlopig koopcontract huis - Bedenktijd

Het voorlopig koopcontract is niet vrijblijvend. Je hebt namelijk maar drie werkdagen bedenktijd nadat je de voorlopige koopovereenkomst hebt ondertekend. Daarna zit je eigenlijk aan de koop vast. Wil je na deze drie dagen toch van de koop af, dan kost dat je meestal 10 procent van de verkoopprijs.

Let op! Denk goed na voordat je het voorlopig koopcontract tekent en zorg dat je deze goed doorleest. Een boete van 10 procent bij een huis van 300.000 euro is namelijk gewoon 30.000 euro.

Voorlopige koopovereenkomst - Waarborgsom

Om de verkoper meer zekerheid te geven, moet je bij het ondertekenen van het voorlopig koopcontract meestal een bankgarantie afgegeven of een waarborgsom betalen. Omdat de waarborgsom normaal gesproken ook ongeveer 10 procent van de verkoopprijs is, kiezen de meeste mensen voor een bankgarantie. Dit is een bevestiging van de bank dat je gegarandeerd het hypotheekbedrag kunt lenen. 

Let op! Aan een bankgarantie zijn wel kosten verbonden. Meer informatie hierover lees je in het artikel Voorwaarden bankgarantie.

Voorlopig koopcontract tekenen - Ontbindende voorwaarden

Het kan natuurlijk gebeuren dat je om de één of andere reden toch niet het huis kunt kopen. Er zijn dan een paar redenen waarbij je zonder kosten de koop mag afblazen. Denk hierbij aan:

  • Het niet rondkrijgen van de financiering
  • Geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen
  • Een bouwkundige keuring die adviseert om van de koop af te zien

Tip! Wil een hypotheekverstrekker je geen hypotheek verstrekken? Dan betekent dit niet dat je de hypotheek definitief niet kunt afsluiten. Een hypotheekofferte aanvragen bij verschillende aanbieders is daarom verstandig. Misschien geeft een andere aanbieder je namelijk wel een hypotheek.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl