Inboedelverzekering

Huis verhuren via Airbnb en de verzekering

Huis verhuren via Airbnb, wat dekt de verzekering?

Airbnb is een marktplaats waarop je je woning of een deel van je woning tijdelijk kunt verhuren aan gasten. Je kunt bijverdienen door bijvoorbeeld een kamer in je huis te verhuren. Via een online beveiligd betaalsysteem krijg je de vergoeding toebedeeld. Op zich lijkt het goed geregeld, maar wat als er schade aan je huis of je huisraad wordt veroorzaakt? Het probleem is dat de inboedelverzekering vaak geen volledige dekking biedt.

Verzekering en verhuur via Airbnb, hoe werkt het?

Vreemden mogen in je huis slapen als gasten, maar het verhuren van je huis mag niet volgens de inboedelverzekeraar. Dit was tot een paar jaar geleden in vrijwel alle polisvoorwaarden van inboedelverzekeringen opgenomen. Tegenwoordig bieden enkele verzekeraars een airbnb verzekering aan. Dat wil zeggen dat ze inboedelverzekeringen in de markt gezet hebben waarin niet meer expliciet staat dat het huis niet verhuurd mag worden, zoals bij Nationale Nederlanden. Of dat je een extra aanvulling kunt afsluiten als je je woning wilt verhuren. Deze mogelijkheid biedt a.s.r. verzekeringen.

De kans is dus groot dat jij nog een inboedelverzekering hebt waarin het niet is toegestaan om je huis te verhuren. Onder voorwaarden mag het, maar je hebt wel een meldingsplicht. Informeer altijd vooraf bij je inboedelverzekeraar of tussenpersoon of je je woning mag verhuren.

Wat gebeurt er bij schade tijdens verhuur via Airbnb?

Meld je het verhuur vooraf bij de verzekeraar, dan kan deze een opslag vragen op de premie. In dat geval is er gewoon dekking, maar betaal je dus wel meer premie voor de inboedelverzekering.

Let op! Meld je het verhuur niet? De kans bestaat dat je de schade niet of niet volledig krijgt uitgekeerd. Als de schade ontstaan is door nalatigheid van de huurder, dan kan de verzekeraar de inboedelschade zelfs gewoon afwijzen.

Verzekering van Airbnb kan uitkomst bieden

Om problemen met de opstalverzekering en de inboedelverzekering te voorkomen, heeft Airbnb zelf al een oplossing aangedragen. Voor een aantal veelvoorkomende schades biedt de Airbnb verzekering de oplossing. De website biedt namelijk de zogenaamde verhuurdersgarantie aan. Toch is dit maar een gedeeltelijke oplossing voor het probleem.

De verhuurdersgarantie geldt niet voor alle waardevolle bezittingen. De gevolgen van het opbranden van het huis zijn verzekerd, maar diefstal van geld of kunst is niet standaard meeverzekerd. Het is wel mogelijk om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten bij Airbnb. De standaarddekking is gratis, een eventuele aanvulling worden extra kosten voor in rekening gebracht.

Alleen met de juiste verzekeringen voor Airbnb ben je er nog niet

Pas wel op met het verhuren van je huis. Want naast het verzekeren moet je ook rekening houden met andere obstakels die nog overbrugd moeten worden. Heb je een hypotheek op het huis? De bank moet in dat geval toestemming geven voor de tijdelijke verhuur. Als je het huis gaat verhuren zonder toestemming, kan de bank de gehele lening in één keer opeisen.

Officieel moet in bepaalde gemeenten een vergunning worden aangevraagd voor toeristische verhuur. Daarnaast kan de gemeente ook nog aanvullende eisen stellen. Ook met de Belastingdienst kun je toestanden krijgen. De inkomsten moeten namelijk bij de opgave inkomstenbelasting worden opgegeven. Je kunt zelfs een naheffing inzake toeristenbelasting krijgen.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod inboedelverzekeringen vergelijkt? Zo vind je zeker de best passende inboedelverzekering tegen de laagste premie! Inboedelverzekering vergelijken
Tevreden over ons? Stem dan nu! Tevreden over ons? Stem nu en maak kans op mooie prijzen!
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;