Contact

Huurdersbelang

Wat is huurdersbelang bij een inboedelverzekering?

Woon je in een huurwoning en ga je een inboedelverzekering afsluiten, dan krijg je soms te maken met huurdersbelang. Dit is een onderdeel van je inboedelverzekering waarmee je alle verbeteringen verzekert die je zelf hebt aangebracht of hebt laten aanbrengen in de huurwoning. Denk aan een dure parketvloer, zonnepanelen op het dak, een luxe keuken of een royaal ligbad. In dit artikel lees je precies wat huurdersbelang van je inboedelverzekering in jouw situatie betekent.

Inboedelverzekering en huurdersbelang

Als je een woning huurt, sluit je alleen een inboedelverzekering af. De opstalverzekering sluit de eigenaar van het pand af. Een inboedelverzekering vergoedt echter alleen schades aan losse spullen in de woning die je weer meeneemt als je verhuist. Voor spullen en zaken die aan de woning vastzitten is de opstalverzekering bedoeld.

Stel je voor: je brengt zelf verbeteringen aan je huurhuis aan, die bij een koopwoning onder de opstalverzekering zouden vallen. Denk aan een ingebouwde vaatwasser of een luxe badkamer met inloopdouche of ligbad. De eigenaar van het pand hoeft hiervoor de opstalverzekering niet aan te passen. Jij verzekert dit soort verbeteringen namelijk zelf via het onderdeel huurdersbelang bij je inboedelverzekering.

Geef de verandering die je hebt aangebracht door aan je inboedelverzekeraar. Deze past vervolgens de premie aan op de nieuwe situatie.

Veel voorkomende voorbeelden van huurdersbelang

Het is soms best lastig om te bepalen welke verbeteringen of veranderingen in je woning onder het huurdersbelang vallen. Over het algemeen geldt dat alles wat je aan de huurwoning aanbrengt en je niet kunt meenemen als je verhuist onder het huurdersbelang valt. Om het nog duidelijker te maken geven we je hier enkele veel voorkomende voorbeelden:

  • Een vaste parket- of laminaatvloer die je laat leggen
  • Een keuken (en de eventuele inbouwapparatuur) die je zelf laat installeren
  • Een badkamer en/of toilet die je zelf laat installeren
  • Zonnepanelen die je zelf laat installeren
  • Een schutting of schuurtje die je zelf laat neerzetten

Let op! Als je van de vorige huurder zaken overneemt die aan de woning vastzitten, moet je die ook verzekeren via het huurdersbelang.

Huurdersbelang - Tot welk bedrag verzekerd?

Meestal hanteren verzekeraars een maximum vergoeding bij het huurdersbelang. Je kunt dus schade declareren tot aan een bepaald bedrag. Valt de schade hoger uit? Dan vergoedt je verzekeraar niet het volledige bedrag. De maximale verzekerde waarde van je huurdersbelang verschilt per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars kies je zelf een bedrag, bij andere verzekeraars staat de vergoeding vast. Lees je polisvoorwaarden hier dus goed op na!

Tip! Ga verzekeringen vergelijken en vind direct de goedkoopste inboedelverzekering met de meest uitgebreide dekking voor jouw persoonlijke situatie. Zo weet je zeker dat jouw bezittingen én zelf aangebrachte verbouwingen of verbeteringen aan je huurwoning goed verzekerd zijn!

Huurdersbelang en verhuizen

Ga je verhuizen? Dan moet je de zelf aangepaste verbeteringen in je huurwoning vaak ongedaan maken. De aanpassingen zijn immers niet door de verhuurder aangebracht. In sommige gevallen nemen de volgende bewoners van je huurwoning de verbeteringen graag van je over. Zeker als het gaat om een mooie, luxe keuken of een fris betegelde badkamer. Bij overname moet de volgende bewoner zelf een inboedelverzekering met huurdersbelang afsluiten.

Verbeteringen in jouw huurwoning goed verzekeren?Op Geld.nl vergelijk je inboedelverzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars in Nederland. Zo vind je direct de goedkoopste inboedelverzekering die door jou aangebrachte verbeteringen in je huurwoning het beste dekt! Inboedelverzekering vergelijken