Inboedelverzekering

Inboedelverzekering dekking

Wat valt onder de dekking inboedelverzekering?

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering is het belangrijk te weten wat er allemaal onder de inboedel valt. In principe is dat alles wat niet ‘aard en nagelvast’ aan de woning zit. Hierbij kun je een eenvoudige vuistregel hanteren: inboedel is alles dat je kunt verhuizen en wat dus niet aan de woning vast zit. De woning zelf en alles wat eraan vast zit valt onder de opstal. Zo valt keukengerei onder de inboedel, maar is de keuken zelf onderdeel van de opstal.

Inboedelverzekering dekking

De dekking van een inboedelverzekering heeft betrekking op alle meubels, apparatuur, kostbaarheden en andere spullen in je huis. Bij schade of verlies van deze spullen krijg je de verzekerde waarde door de verzekeraar vergoed. Je kunt dan nieuwe spullen kopen of je beschadigde spullen laten repareren.

Dekkingscategorieën inboedelverzekering 

Je kunt kiezen uit drie verschillende dekkingscategorieën:

  • De uitgebreide inboedelverzekering
  • De extra uitgebreide inboedelverzekering 
  • De All risk inboedelverzekering
Kies je voor de All risk inboedelverzekering, dan zijn je spullen in principe tegen elk van buitenkomend onheil verzekerd. Ook schade die je zonder opzet of nalatigheid zelf aan je spullen aanricht is dan gedekt.


Let op: de inboedelverzekering keert alleen uit als de schade is veroorzaakt door een in de voorwaarden beschreven oorzaak. Dat betekent dus dat schade niet altijd is gedekt. In de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering zie je welke oorzaken onder de dekking van de verzekering vallen.

Wat valt onder inboedel buitenshuis?

Een reguliere inboedelverzekering biedt uitsluitend dekking aan spullen die zich in je huis bevinden. Sommige verzekeraars bieden wel een aanvullende verzekering aan waarmee je spullen ook buitenshuis goed verzekerd zijn. Zo’n verzekering vult het gat op tussen de inboedelverzekering en de reisverzekering en kan uitkomst bieden als je veel buiten de deur bent en daarbij (waardevolle) spullen meeneemt. Lees hier meer hierover in het artikel "Buitenshuisverzekering".

Inboedelverzekering dekking - Verzekerde waarde

Je inboedel wordt over het algemeen op basis van nieuwwaarde verzekerd. Dat is het bedrag dat nodig is om het beschadigde of verloren stuk van dezelfde soort en kwaliteit nieuw aan te schaffen.
Voor zaken die niet op basis van nieuwwaarde verzekerd zijn, geldt de dagwaarde. Dat is de nieuwwaarde min een de waardevermindering door veroudering, slijtage of bestaande gebreken. Voorbeelden van spullen die tegen dagwaarde verzekerd zijn, zijn brom- en snorfietsen en spullen die de verzekerde niet gebruikt en heeft opgeslagen in een schuur of op zolder. Kijk in de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering om erachter te komen welke spullen tegen nieuw- en welke tegen dagwaarde verzekerd zijn.

In een inboedelverzekering verplicht?

Een inboedelverzekering is nooit verplicht, maar wel raadzaam. Raken je spullen onverhoopt zwaar beschadigd, dan krijg je ten slotte met erg hoge kosten te maken. Voor studenten die op kamers gaan, geldt soms dat hun inboedel is meeverzekerd op een gezamenlijke inboedelverzekering. De verhuurder heeft dan voor het gehele pand een inboedelverzekering afgesloten. De premie zit dan meestal verwerkt in de huurprijs. Ga altijd na of dit het geval is en zorg anders zelf voor een inboedelverzekering. Sommige verzekeraars bieden speciale kortingen voor jongeren en/of studenten.

Betaal jij nog altijd te veel?Check het snel! Vergelijk simpel online het grootste aanbod inboedelverzekeringen. Stap over en bespaar tot wel 200 euro per jaar! Inboedelverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;