Contact

Inboedelverzekering nieuwwaarde

Inboedelverzekering tegen nieuwwaarde of dagwaarde?

Je inboedelverzekering dekt schade aan de losse spullen die in je woning staan. Meestal betalen verzekeraars de nieuwwaarde van je beschadigde items uit: het bedrag dat nodig is om precies hetzelfde product nieuw te kunnen kopen. In sommige gevallen vergoedt de verzekeraar de dagwaarde van het product. Dat is het bedrag dat het item op dat moment waard is. In dit artikel lees je precies wanneer je inboedelverzekering de nieuwwaarde of de dagwaarde van je spullen vergoedt.

Wanneer vergoedt inboedelverzekering nieuwwaarde?

In de meeste gevallen vergoedt je inboedelverzekering de nieuwwaarde bij schade aan je spullen. Wel zijn er enkele uitzonderingen, die per verzekeraar verschillen. Bij de volgende schades keren de meeste verzekeraars echter niet de nieuwwaarde uit:

  • Spullen die minder dan 40 procent van de nieuwwaarde waard zijn: Heb je schade aan een oudere televisie of laptop? De waarde van elektronica daalt snel. Als het product 40 procent of minder van de nieuwwaarde waard is op het moment van de schade, dan vergoedt de verzekeraar de dagwaarde van het item.
  • Spullen die te repareren zijn: Als je schade hebt aan een product dat te repareren is, vergoedt je inboedelverzekering de reparatiekosten. Deze mogen niet hoger uitvallen dan de nieuwwaarde van het product.
  • Sieraden, zeldzame kunst, antiek of andere kostbare spullen: Voor dit soort items vergoedt je inboedelverzekering de zeldzaamheidswaarde in plaats van de dagwaarde of nieuwwaarde. De waarde moet wel door een erkend taxateur zijn vastgesteld. Zeker weten dat sieraden en andere kostbaarheden goed verzekerd zijn? Dan is een kostbaarhedenverzekering een goede keuze.
  • Brom- en snorfietsen: Voor schade aan brom- en snorfietsen keert de verzekeraar altijd de dagwaarde uit in plaats van de nieuwwaarde.
  • Spullen die je niet meer gebruikt: Denk bijvoorbeeld aan een oude televisie die op zolder staat, terwijl je een nieuw apparaat in gebruik hebt. Bij schade aan zo’n oude televisie vergoedt je inboedelverzekering de dagwaarde.
  • Stormschade: Heb je schade aan je buitenlampen of zonwering? Dan vergoedt je inboedelverzekering de dagwaarde van deze spullen.
  • Gehuurde spullen: Huur je witgoed, een televisie of andere spullen die onder de dekking van je inboedelverzekering vallen? De verzekeraar keert voor gehuurde spullen altijd de dagwaarde uit.

Verzekeraars gebruiken een afschrijvingstabel om te bepalen wat de dagwaarde van een product is. In deze tabel staat hoeveel procent bepaalde producten per maand en per jaar in waarde dalen. Elektronica daalt bijvoorbeeld sneller in waarde dan kleding of andere meubels.

In de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering lees je precies in welke gevallen jouw verzekeraar de nieuwwaarde, de dagwaarde of de reparatiekosten vergoedt.

Tip! Een woonverzekering is een inboedel- en opstalverzekering ineen. Je claimt schade aan je spullen én je woning dus beide bij je woonverzekering. Ook bij je woonverzekering keert de verzekeraar de nieuwwaarde, dagwaarde of reparatiekosten uit. De voorwaarden zijn hetzelfde als bij een losse inboedelverzekering.

Vind de beste én voordeligste inboedelverzekering!Op Geld.nl vergelijk je inboedelverzekeringen van het meest complete aanbod verzekeraars in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste inboedelverzekering die past bij jouw situatie.Inboedelverzekering vergelijken
;