Inboedelverzekering

Inboedelverzekering nieuwwaarde

Inboedelverzekering, krijg ik de nieuwwaarde terug?

Bijna elke inboedelverzekering vergoedt eventuele schade tegen nieuwwaarde. Met nieuwwaarde bedoelen verzekeraars het bedrag dat nodig is om een soortgelijke zaak van dezelfde soort en met een gelijkwaardige kwaliteit te verkrijgen. Bijna alle inboedelverzekeraars vermelden daarnaast ook enkele uitzonderingssituaties, waarin de schade niet tegen nieuwwaarde, maar tegen dagwaarde of herstelkosten wordt vergoed.

Inboedelverzekering nieuwwaarde of dagwaarde?

De gevallen waarin inboedelverzekeraars schade niet tegen nieuwwaarde vergoeden, kunnen per verzekeraar verschillen. Maar in de meeste polisvoorwaarden staat vermeld dat schade tegen nieuwwaarde wordt uitgekeerd, behalve bij schade aan:

  • Zaken die te repareren zijn: dan vindt uitkering plaats op basis van herstelkosten. Het herstel moet dan wel economisch verantwoord zijn. Dit wel zeggen dat de herstelkosten niet hoger mogen zijn dan de nieuwwaarde vóór de schadegebeurtenis.
  • Brom- en snorfietsen: uitkering vindt plaats op basis van dagwaarde.
  • Zaken waarvan de dagwaarde vóór de schade minder dan 40 procent van de nieuwwaarde bedroeg: ook dan is de uitkering gebaseerd op dagwaarde. Vooral bij elektronische apparatuur kan de waarde snel dalen. Heb je een bepaalde laptop bijvoorbeeld vier jaar in bezit, dan is de waarde hiervan veel lager dan de aankoopwaarde. Is de waarde op het moment van schade lager dan 40 procent van de nieuwwaarde, dan krijg je de dagwaarde vergoed.
  • Zaken die zijn onttrokken aan het gebruik waarvoor zij waren bestemd. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een televisie die je inmiddels hebt vervangen door een nieuwe, en die nu ongebruikt op je zolder staat.
  • Zaken van antieke waarde of spullen met een zeldzaamheidswaarde, zoals juwelen, schilderijen en andere kunstvoorwerpen. Deze zaken worden vergoed op basis van een taxatie, die door een deskundige wordt uitgevoerd. Je kunt je hier aanvullend voor verzekeren door een kostbaarhedenverzekering af te sluiten.

Tip! Wil je weten in welke gevallen je inboedelverzekering precies in nieuwwaarde uitkeert? Kijk dan in de voorwaarden van je inboedelverzekering.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod inboedelverzekeringen vergelijkt? Zo vind je zeker de best passende inboedelverzekering tegen de laagste premie! Inboedelverzekering vergelijken
Tevreden over ons? Stem dan nu! Tevreden over ons? Stem nu en maak kans op mooie prijzen!
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;