Inboedelverzekering

Kostbaarhedenverzekering

Wat dekt een kostbaarhedenverzekering?

Een inboedelverzekering biedt dekking voor schade aan of verlies van spullen en bezittingen in je huis. Maar niet alle kostbaarheden worden door inboedelverzekeringen voldoende gedekt. Ben je in het bezit van schilderijen, antiek, verzamelingen, kunstobjecten, horloges of sieraden, dan kun je beter een kostbaarhedenverzekering afsluiten. 

Kostbaarhedenverzekering particulieren

De kostbaarhedenverzekering voor particulieren biedt dekking voor schade die op de uitgebreide inboedelverzekering gedekt is. Daarnaast is deze uitgebreid met dekking voor onder andere verlies en diefstal buiten de woning. Raak je dus in de stad een sieraad kwijt, dan biedt een inboedelverzekering normaal gesproken geen dekking, maar een kostbaarhedenverzekering wel.

Niet gedekt door kostbaarhedenverzekering

De meeste verzekeraars hanteren de volgende uitsluitingen:

  • Schade door eigen gebrek
  • Deuken, krassen, barsten, vlekken e.d. die door normaal gebruik zijn ontstaan
  • Schade door slijtage
  • Schade door reiniging of bewerking door ondeskundigen
  • Schade als gevolg van een zogenaamd conflictrisico, zoals een overstroming, aardbeving of atoomkernreactie 

Let op: De dekking kan per verzekeraar verschillen. Wil je weten wat een kostbaarhedenverzekering precies dekt? Controleer dan de voorwaarden.

Stellenclausule bij kostbaarhedenverzekering

Een bijkomend voordeel van een kostbaarhedenverzekering is de stellenclausule, die van toepassing is op lijfsieraden en antieke voorwerpen. Deze clausule houdt in dat in geval van schade ook waardevermindering wordt vergoed. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer van een paar één object verloren gaat en het tweede object hierdoor minder waard wordt. 

Voorbeeld stellenclausule: Je hebt een paar oorbellen die samen 500 euro waard zijn. Deze heb je samen met andere kostbaarheden verzekerd op een kostbaarhedenverzekering. Je verliest op een feestje je linkeroorbel. Dit wil dus eigenlijk zeggen dat je de helft van de waarde (250 euro) bent verloren. Maar door het verlies van de ene oorbel, is de andere oorbel nog maar 100 euro waard. In dit geval vergoedt een kostbaarhedenverzekering zowel de schade door verlies (250 euro) als de schade door waardevermindering (150 euro). In totaal krijg je dus 400 euro vergoed. Op een inboedelverzekering is de schade door waardevermindering niet gedekt.

Waarde bepalen voor de kostbaarhedenverzekering

Wil je een kostbaarhedenverzekering afsluiten, dan moet je de totale waarde van je kostbaarheden bepalen. Hiervoor kun je een erkend taxateur inhuren, maar sommige verzekeraars taxateren zelf de kostbaarheden met behulp van aankoopnota’s en verklaringen van juweliers. Vraag de verzekeraar waarbij je jouw kostbaarhedenverzekering wilt afsluiten naar de mogelijkheden.

Kostbaarhedenverzekering - Samenloop verzekeringen

Omdat de kostbaarheden voor een deel gedekt worden door je gewone inboedelverzekering (bijvoorbeeld in geval van brand), kan het zijn dat er bij schade sprake is van samenloop verzekeringen. Dit wil zeggen dat de schade door meerdere verzekeringen gedekt is, in dit geval door je inboedelverzekering en je kostbaarhedenverzekering. Voor deze situaties hebben verzekeraars afgesproken dat de specifieke verzekering voor de algemene gaat. De schade wordt dus in eerste instantie door je kostbaarhedenverzekering vergoed.

Wist je dat…
Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod inboedelverzekeringen. Zo vind je makkelijk de best passende inboedelverzekering tegen de laagste premie. Inboedelverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;