Inboedelverzekering

Inboedel onderverzekerd

Mijn inboedel is onderverzekerd, wat kan ik doen?

Onderverzekerd zijn is iets wat vooral voorkomt bij woonverzekeringen zoals je inboedelverzekering. Het kan zijn dat het bedrag waarvoor je je verzekerd hebt te laag is. Bijvoorbeeld als de inboedelwaarde die je hebt opgegeven bij je inboedelverzekering lager is dan de werkelijke waarde van je inboedel. In dit geval krijg je schade aan je inboedel niet volledig vergoed.

Hoe onderverzekerd raken?

Onderverzekerd raken bij je inboedelverzekering is iets dat heel gemakkelijk kan gebeuren. In de loop der jaren stijgt meestal de waarde van je inboedel. Bijvoorbeeld omdat je meer spullen of duurdere spullen koopt voor je huis. Als je het bedrag waarvoor je je inboedel hebt verzekerd dan niet laat aanpassen, raak je vanzelf onderverzekerd.

Onderverzekering inboedel voorkomen

Je kunt eenvoudig voorkomen dat je onderverzekerd raakt. Bijvoorbeeld door eens in de paar jaar opnieuw de waarde van je inboedel te bepalen. Dit kun je doen met behulp van de inboedelwaardemeter. Dat is een gemakkelijk hulpmiddel om op een objectieve manier je inboedelwaarde vast te stellen. Daarbij geven sommige verzekeraars een je een garantie tegen onderverzekering als je de waarde van je inboedel hebt bepaald met de inboedelwaardemeter.

Download hier: Waardemeter inboedel (pdf)

Tip! Bij sommige inboedelverzekeringen is ook een indexatieclausule opgenomen. Dit betekent dat de waarde van je inboedel automatisch elk jaar met een bepaald percentage wordt verhoogd. Dit om onderverzekering te voorkomen. In de voorwaarden van je verzekeraar kun je zien of bij jouw inboedelverzekering een indexatieclausule is inbegrepen.

Onderverzekerd - Waarde inboedel opnieuw vaststellen

Er zijn enkele belangrijke levensmomenten te onderscheiden waarbij het verstandig kan zijn om de waarde van je inboedel opnieuw te bepalen:

  • Bij samenwonen (Je voegt immers twee inboedels samen,)
  • Als je een kind krijgt (Je schaft de inrichting voor een kinderkamer aan)
  • Als je kinderen op zichzelf gaan wonen (De kinderen nemen waarschijnlijk behoorlijk wat spullen mee uit huis, waardoor de waarde van je inboedel zal dalen)

Onderverzekerd, wat nu?

Heb je het idee dat je onderverzekerd bent? Vul dan voor jezelf eens de inboedelwaardemeter in en controleer of het bedrag dat hieruit komt overeen komt met het verzekerde bedrag op je verzekeringspolis. Is de verzekerde waarde lager? Dan ben je onderverzekerd. Neem dan zo snel mogelijk contact op met je inboedelverzekeraar om het verzekerde bedrag te laten aanpassen.

Constateert de verzekeraar dat je onderverzekerd bent, nadat je een schade hebt gemeld. Dan kun je daar voor dat schadegeval helaas niets meer aan doen. Je kunt wel voorkomen dat je bij een volgende schade weer niet het volledige bedrag vergoed krijgt. Dit doe je door zo snel mogelijk opnieuw de waarde van je inboedel vast te stellen en de verzekerde waarde te laten aanpassen.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod inboedelverzekeringen vergelijkt? Zo vind je zeker de best passende inboedelverzekering tegen de laagste premie! Inboedelverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten