Inboedelverzekering

Opzicht verzekering

Wat is opzicht bij de verzekering?

Opzicht is een term die gebruikt wordt bij persoonlijke aansprakelijkheidsverzekeringen. Met opzicht bedoelt de verzekeraar schade aan zaken die je in je bezit had, maar waarvan je niet de eigenaar bent. Denk hierbij aan spullen die je van iemand hebt geleend of gehuurd. Als er sprake is van opzicht, kan het zijn dat de schade niet wordt vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering.

Voorbeeld: Stel je zoontje is jarig en je hebt de filmcamera van de buurman geleend om opnames te maken van deze heugelijke dag. Tijdens het filmen laat je de camera per ongeluk uit je handen vallen en de hij gaat kapot. In dit geval is er volgens de verzekeraar sprake van opzicht, omdat je de camera voor korte tijd ‘onder je had’. De schade is dan in principe uitgesloten van je aansprakelijkheidsverzekering.

Opzicht in de praktijk

In de praktijk gaan verzekeraars echter wel iets soepeler om met de regels voor opzicht. Omdat veel mensen verwachten van hun verzekeraar dat schade aan spullen die zij lenen gewoon gedekt is, komen de meeste verzekeraars hierin tegemoet. Zij vergoeden opzichtschade tot een bepaald maximum, meestal 12.500 euro.

In de meeste blijft schade wel uitgesloten van dekking als deze is ontstaan aan:

  • Zaken die je hebt gehuurd, geleaset of via huurkoop hebt verkregen.
  • Motorrijtuigen die je hebt geleend. Deze schades vallen in de meeste gevallen onder de WA-verzekering van de eigenaar van het voertuig.
  • Zaken die je onrechtmatig hebt verkregen. Bijvoorbeeld als je iets hebt gestolen.
Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod inboedelverzekeringen. Zo vind je makkelijk de best passende inboedelverzekering tegen de laagste premie. Inboedelverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten