Inboedelverzekering

Politiekeurmerk veilig wonen

Wat is het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een kwaliteitskeurmerk voor woningen die tegen inbraak zijn beveiligd. Anders dan de naam doet vermoeden, ligt de verantwoordelijkheid voor het keurmerk niet bij de politie maar bij enkele erkende PKVW-beveiligingsbedrijven. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen wordt afgegeven in de vorm van een certificaat Beveiligde Woning.

Politiekeurmerk Veilig Wonen en korting inboedelverzekering

Als je als woningbezitter in het bezit bent van een Politiekeurmerk Veilig Wonen, kun je in sommige gevallen korting krijgen op je inboedelverzekering. Meestal krijg je voor maximaal tien jaar een premiekorting. De hoogte van de korting verschilt per verzekeraar. De korting kan uiteenlopen van 10 tot 20 procent. Er zijn ook verzekeraars die een eenmalige korting van 75 procent op de jaarpremie aanbieden. Om voor de korting in aanmerking te komen dien je een kopie van het certificaat Beveiligde Woning op te sturen naar je verzekeraar.

Certificaat Beveiligde Woning

Als eigenaar of verhuurder van een woning kun je in aanmerkingen komen voor een Certificaat Beveiligde Woning. Om voor het certificaat in aanmerking te komen, moet de woning voldoen aan een aantal eisen. Dit zijn eisen op het gebied van inbraak- en brandpreventie (eisen aan hang- en sluitwerk, glas, rookmelders, beveiligingsverlichting, en goed zicht op de woning/voordeur).

Eisen Politiekeurmerk Veilig Wonen

Deze Politiekeurmerk Veilig Wonen eisen zijn:

  • Er moet goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk op ramen en deuren aanwezig zijn. Eventueel ook op de schuur of garage als de woning via een tussendeur bereikbaar is.
  • Er moet verlichting bij de buitendeuren aanwezig zijn.
  • Er moet goed zicht zijn op degene die voor de deur staat wanneer er iemand voor de deur staat. Het is belangrijk dat er goed zicht is op de straat vanuit de woning, maar ook dat de woning vanaf de straat goed zichtbaar is. Dit laatste bevordert namelijk de sociale controle en verminderd de kans op inbraak.
  • Er moeten rookmelders op elke etage aanwezig zijn. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen zegt namelijk ook iets over brandveiligheid.
    (Bron: Politiekeurmerk.nl)

Politiekeurmerk en aanpassingen woning

Als de beveiligde woning aan de bovenstaande eisen voldoet, kan het PKVW-bedrijf het Certificaat Beveiligde Woning aan de eigenaar van de woning of verhuurder uitreiken. Voldoet de woning (nog) niet aan deze eisen. Dan stelt het bedrijf een advies op met maatregelen die nog genomen kunnen worden om alsnog voor het keurmerk in aanmerking te komen. Je kunt er dan voor kiezen deze aanpassingen zelf uit te voeren of deze door het PKVW-bedrijf te laten uitvoeren.

Geldigheid Politiekeurmerk Veilig Wonen

Een afgegeven Politiekeurmerk Veilig Wonen blijft maximaal tien jaar geldig. Na deze periode moet het Certificaat Beveiligde Woning opnieuw worden aangevraagd en wordt de woning dus opnieuw getoetst aan de eisen voor Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Kosten Politie keurmerk veilig wonen

In de meeste gevallen zijn aan een Politiekeurmerk Veilig Wonen kosten verbonden. PKWV-bedrijven kunnen kosten berekenen voor het afgeven van een Certificaat Beveiligde Woning. Dit zijn kosten die deze bedrijven zelf weer moeten betalen aan de bedrijven die de erkenning van de PKWV-bedrijven uitvoeren. Door deze bijdrage kan de controle op erkende PKVW-bedrijven worden bekostigd.

Wanneer de woning niet voldoet aan de voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen gestelde eisen, en je voorgestelde aanpassingen laat doorvoeren, komen hier natuurlijk ook kosten bij kijken.

Politiekeurmerk aanvragen

Wil je een Politiekeurmerk Veilig Wonen aanvragen? Dan kan dat dus via een erkend PKVW-bedrijf. Kijk snel welke bedrijven bij jou in de buurt zitten. Je kunt er dan voor kiezen deze aanpassingen zelf uit te voeren of deze door het PKVW-bedrijf, zoals bijvoorbeeld politiekeurmerk door Inbraakproof, te laten uitvoeren.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod inboedelverzekeringen. Zo vind je makkelijk en veilig de best passende inboedelverzekering tegen de laagste premie. Inboedelverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;