Contact

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Wat is het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)?

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is het keurmerk dat je krijgt als je woning voldoet aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en veiligheid. In een woning die voldoet aan deze eisen wordt minder makkelijk ingebroken. Daarom krijg je met een Politiekeurmerk Veilig Wonen vaak korting op je inboedelverzekering. In dit artikel lees je waar je woning aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen en geven we je enkele handige tips, zodat ook jij in aanmerking komt voor de korting op je inboedelverzekering.

1. Eisen Politiekeurmerk Veilig Wonen: waar moet je woning aan voldoen?

Een Politiekeurmerk Veilig Wonen vraag je aan bij de erkende slotenmaker. Deze doet vervolgens een uitgebreide controle in je woning, om zeker te weten dat deze aan alle eisen voldoet. Tijdens de controle voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen kijkt de slotenmaker onder meer of:

  • Je woning buiten voldoende verlicht is.
  • Je van achter de voordeur kunt zien wie er voor de deur staat, bijvoorbeeld met een deurbel met camera of door een raam of kijkgat in de deur.
  • Je sloten beschikken over een SKG keurmerk met tenminste twee sterren.
  • Je ramen sloten hebben met een SKG logo.
  • Iemand via bijvoorbeeld een plat dak gemakkelijk je woning binnenkomt.

(Bron: Politiekeurmerk.nl)

Naast de eisen op het gebied van inbraakpreventie, zoals het hang- en sluitwerk, houdt het Politiekeurmerk Veilig Wonen ook rekening met andere veiligheidsmaatregelen voor je woning. Denk bijvoorbeeld aan rookmelders. Met de Veilig Wonen Scan kun je zelf alvast een inschatting maken van hoe veilig je woning is.

2. Certificaat Politiekeurmerk Veilig Wonen aanvragen

Als je wilt weten of jouw woning voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, laat dan een check uitvoeren door een erkende slotenmaker. De slotenmaker controleert of je woning aan alle eisen voldoen. Ook voert de slotenmaker eventuele aanpassingen uit die nodig zijn zodat je woning wel voldoet aan de PKVW-eisen.

Voldoet je woning volledig aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Dan krijg je van de erkende slotenmaker het certificaat. Een Politiekeurmerk Veilig Wonen aanvragen kan dus alleen bij een erkende slotenmaker.

3. Kosten Politiekeurmerk Veilig Wonen

De kosten die komen kijken bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen zijn voor iedereen anders. Moet je nog veel aanpassingen doen in je woning? Dan ben je vanzelfsprekend meer geld kwijt dan wanneer je woning al voldoet aan alle eisen van het Politiekeurmerk Veilig wonen. Daarnaast verschillen de montage- en voorrijkosten per slotenmaker. Vraag altijd eerst vrijblijvend een offerte aan bij verschillende slotenmakers voordat je eventuele aanpassingen laat uitvoeren. Zo weet je precies waar je het voordeligst uit bent.

4. Gebruik de Politiekeurmerk sticker

Bij je Politiekeurmerk Veilig Wonen certificaat krijg je ook een sticker die je op de ruit van je voordeur of op je ramen kunt plakken. Plak de sticker op de plek die goed zichtbaar is. Met zo'n sticker weten potentiële inbrekers namelijk ook dat je huis goed beveiligd is en is de kans groot dat ze je huis overslaan.

Let op! Natuurlijk laten niet alle inbrekers zich weerhouden door een Politiekeurmerk sticker op je raam of deur. Zorg er daarom voor dat je bezittingen optimaal verzekerd zijn. Lees hier wat je inboedelverzekering bij inbraak wel en niet dekt.

5. Politiekeurmerk Veilig Wonen en korting op je inboedelverzekering

Bij veel woonverzekeraars krijg je korting op de premie van je inboedelverzekering als je een Politiekeurmerk Veilig Wonen hebt. Deze korting loopt op tot wel vijftien procent.

Tip! Controleer zodra je het certificaat hebt ontvangen welke inboedelverzekeraar de goedkoopste inboedelverzekering heeft voor jouw waardevolle spullen. Omdat de kortingen verschillen, is overstappen naar een andere inboedelverzekering op dat moment voor jou misschien voordeliger. Op onze onafhankelijke vergelijkingssite vind je direct voordeligste inboedelverzekering voor jouw situatie.

6. Geldigheid Certificaat Veilig Wonen

Het Certificaat Veilig Wonen is zodra je het ontvangt tien jaar geldig. Daarna moet je woning opnieuw laten keuren. Je woning moet dan voldoen aan de dan geldende eisen van het keurmerk.

7. Politiekeurmerk Veilig Wonen en nieuwbouw

De erkende slotenmakers die zijn aangesloten bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen kunnen alleen een certificaat afgeven voor woningen die ouder dan twee jaar zijn. Voor nieuwbouwwoningen geldt een andere procedure. Nadat het bouwproject is opgeleverd, keurt een speciale inspectieinstelling de eindkeuring voor het hele project. Is alles in orde? Dan geven ze meteen een Politiekeurmerk Veilig Wonen af voor alle woningen in het project.

Als er bij de oplevering geen Politiekeurmerk Veilig Wonen is afgegeven, kun je zelf alsnog contact opnemen met de inspectie instelling om het keurmerk aan te vragen. Dat kun je ook doen als jouw woning al is opgeleverd en je niet wilt wachten tot het hele bouwproject af is. Dat kan namelijk soms nog wel jaren duren. Je leest hier hoe het Politiekeurmerk Veilig Wonen werkt voor nieuwbouwwoningen.

Bonusip! Naast het Politiekeurmerk Veilig Wonen bestaat er een nog beveiligingscertificaat waarmee je korting kunt krijgen op je inboedelverzekering. Dit is het BORG-certificaat. Voor dit certificaat gelden meer eisen. Zo wordt onder meer gekeken naar het alarmsysteem van je woning. Daar staat tegenover dat de korting die je krijgt op je inboedelverzekering ook hoger is dan met Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Wil je een Politiekeurmerk Veilig Wonen aanvragen? Dan kan dat dus via een erkend PKVW-bedrijf.

Bescherm je huis en spullen tegen inbraak en diefstal!Met een goede inboedelverzekering bescherm je je huis en waardevolle spullen optimaal tegen inbraak en diefstal. Op Geld.nl vergelijk je inboedelverzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars van Nederland. Zo vind je direct de goedkoopste inboedelverzekering die bij jouw situatie past. Inboedelverzekering vergelijken
;