Contact

Van buiten komend onheil

Wat betekent van buiten komend onheil?

Van buiten komend onheil is onvoorziene schade aan je woning of spullen door een oorzaak buiten jezelf om. Onder van buiten komend onheil vallen dus geen ongelukjes die jijzelf of je gezinsleden veroorzaken. Ook schades door slijtage of een gebrek van een bepaald product vallen niet onder van buiten komend onheil. Inbraak, blikseminslag en vandalisme worden wel als van buiten komend onheil gezien. In dit artikel lees je precies wat van buiten komend onheil inhoudt en waar je op moet letten bij dit soort schades.

Je inboedel- en opstalverzekering en van buiten komend onheil

In de voorwaarden van je inboedel- of opstalverzekering kom je soms de term ‘van buiten komend onheil’ tegen. Er is sprake van ‘van buiten komend onheil’ als:

 • De schade aan je woning of spullen ontstaat door een oorzaak buiten jou of je gezinsleden om.
 • Je krijgt te maken met een plotseling onvoorzien voorval van buitenaf, waardoor je woning of spullen beschadigd raken. Denk bijvoorbeeld aan een blikseminslag waarna er brand in je woning ontstaat.

Je inboedelverzekering vergoedt vrijwel alle schades aan de losse spullen in je woning door van buiten komend onheil. Een woonverzekering vergoedt schades aan je spullen én je woning en eventuele bijgebouwen door van buiten komend onheil. Een woonverzekering is een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering ineen.

Tip! Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl en zie direct welke woonverzekering het goedkoopst is én de meest uitgebreide dekking geeft bij schade door van buiten komend onheil.

Voorbeelden van buiten komend onheil

Enkele concrete voorbeelden van ‘van buiten komend onheil’ zijn:

 • Een auto rijdt in op de gevel van je woning. Hierdoor moet de gevel volledig hersteld worden.
 • Er wordt ingebroken in je huis. Je deur wordt geforceerd en je televisie en laptop worden gestolen.
 • Bij een flinke storm (windkracht 7 of meer) waait er een boom op het dak van je huis. Het dak moet gerepareerd worden.

Van buiten komend onheil hoeft niet altijd letterlijk van buiten je woning te komen. Ook in je woning kan schade door van buiten komend onheil ontstaan. Bijvoorbeeld als:

 • Er plotseling een schilderij van je muur valt en je parketvloer beschadigt.
 • Je thuis een feestje geeft en één van je gasten over een snoer struikelt, waardoor je geluidsinstallatie kapot valt.

Uitsluitingen van buiten komend onheil

Er zijn ook schades die je woonverzekering niet vergoedt, ook al komen ze door van buiten komend onheil. Denk aan:

 • Schades door natuurrampen zoals een aardbeving of overstroming, oorlog en kernrampen.
 • Schades door grondwater.
 • Schades veroorzaakt door huisdieren of ongedierte.
 • Schades door achterstallig onderhoud, veroudering of slijtage van een bepaald product.
 • Schades die opzettelijk door jezelf of je gezinsleden zijn veroorzaakt.
Op zoek naar de beste én voordeligste woonverzekering?Op Geld.nl vergelijk je inboedel- en opstalverzekeringen van het meest complete aanbod verzekeraars in Nederland. Vergelijk en vind direct de voordeligste woonverzekering die vrijwel alle schades door van buiten komend onheil dekken.Inboedelverzekering vergelijken
;