Inboedelverzekering

Waarde inboedel bepalen bij scheiding

Hoe bepaal je de waarde van de inboedel bij een scheiding?

Het verdelen van de inboedel is één van de vele zaken die je moet regelen bij een echtscheiding. Welke spullen van de inboedel je moet verdelen en hoe je dit moet doen, is afhankelijk van je burgerlijke staat: ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, onder huwelijkse voorwaarden of heb je een samenlevingscontract? Maar niet alleen de inboedel zelf moet verdeeld worden, ook de inboedelverzekering zal veranderen. In onderstaand artikel lees je alles over waarde inboedel bepalen bij scheiding. 

Inboedel verdelen bij scheiding – Gemeenschap van goederen

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan is bijna de gehele inboedel gemeenschappelijk bezit. Jij en je partner krijgen dan allebei de helft van de totale inboedelwaarde. De zogenaamde verknochte goederen vormen hierop een uitzondering. Deze zijn namelijk nooit gemeenschappelijk bezit, ook al ben je in gemeenschap van goederen getrouwd. Bij verknochte goederen kun je denken aan een erfenis of schenking, maar ook aan smartengeld. Daarnaast worden kleding en sieraden ook als verknochte goederen beschouwd. Deze verknochte goederen tellen dus niet mee bij de verdeling van de inboedel, maar behoren de eigenaar hiervan toe.

Inboedel verdelen – Huwelijkse voorwaarden en samenlevingscontract

De verdeling van de inboedel is in geval van scheiding bij een samenlevingscontract en scheiding bij huwelijkse voorwaarden hetzelfde. In dit geval staat namelijk vastgelegd wat van jullie samen is en wat niet. Datgene wat gemeenschappelijke bezit is of waarvan onduidelijk is van wie het is, moet eerlijk verdeeld worden. Spullen die niet officieel gemeenschappelijk zijn, gaan naar de oorspronkelijke eigenaar. Houd er rekening mee dat ook hier de verknochte goederen een uitzondering op vormen. Deze zijn namelijk in alle gevallen geen gemeenschappelijk goed, maar zijn voor de eigenaar van het goed.

Waardebepaling inboedel – Hoe doe je dat?

Hebben jullie vastgesteld wie welke spullen graag wil hebben? Dan kun je gaan bepalen wat alles in euro’s waard is. Hierbij moet je uitgaan van de oorspronkelijke aanschafprijs en dus niet van de emotionele waarde. Een voorwerp van een aantal jaren oud, bijvoorbeeld een laptop, is waarschijnlijk niet meer zoveel waard als toen die nieuw werd aangeschaft. Maar moet de ander een nieuwe laptop aanschaffen, dan is die wel ongeveer even duur. Daarom is het verstandig om met de aanschafprijs te rekenen.

Mocht de een op een (veel) hoger bedrag uitkomen dan de ander, dan kun je dat op twee manieren oplossen. Zo kan degene met de laagste inboedelwaarde meer spullen uit de inboedel ontvangen, waardoor beide waarden meer in evenwicht komen. Een andere manier is dat degene met de hoogste waarde de ander financieel compenseert. Is jouw gedeelte bijvoorbeeld 15.000 euro waard en dat van je partner slechts 10.000 euro? Dan kun je hem of haar 2.500 euro betalen, zodat jullie uiteindelijk allebei 12.500 euro hebben ontvangen.

Inboedel scheiding – En de inboedelverzekering dan?

Ook over de inboedelverzekering zelf moeten jij en je ex-partner een beslissing nemen. Vaak blijft deze op naam staan van degene die in het huis blijft wonen. Hierbij moet je wel rekening houden met de nieuwe situatie, want waarschijnlijk is de totale waarde van de inboedel gedaald. In het artikel ''Waarde inboedel berekenen" lees je hoe je de verzekerde waarde kunt aanpassen.

Mochten jullie allebei niet in het huis blijven wonen, dan kun je in onderling overleg bepalen wie de inboedelverzekering meeneemt. Houd er wel rekening mee dat je wijzigingen tijdig dient door te geven bij je verzekeraar.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod inboedelverzekeringen. Zo vind je makkelijk de best passende inboedelverzekering tegen de laagste premie. Inboedelverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten