Contact

Wat is een inboedelverzekering?

Wat is een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering verzeker je schades aan je inboedel door bijvoorbeeld brand, water, storm en diefstal. Onder je inboedel vallen je meubels, elektronische apparatuur en de rest van de spullen in je woning die je kunt meenemen als je verhuist. In dit artikel lees je precies wat een inboedelverzekering is én geven we je enkele handige tips waarmee je eenvoudig de inboedelverzekering vindt die bij je past.

Waarom een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering afsluiten is in Nederland niet verplicht. Toch is een inboedelverzekering eigenlijk onmisbaar. Alle meubels, apparaten en andere kostbare bezittingen die je in de loop van je leven verzamelt zijn bij elkaar al snel enkele duizenden euro’s waard. Na een brand, inbraak of flinke waterschade vergoedt je inboedelverzekering genoeg geld om nieuwe spullen aan te schaffen. Heb je geen inboedelverzekering? Dan moet je een volledig nieuwe inboedel uit eigen zak betalen.

Hoe werkt een inboedelverzekering?

Stel je voor: je hebt schade aan je inboedel door een brand, lekkage of diefstal uit je woning. Heb je een inboedelverzekering? Dan meld je de schade aan bij je verzekeraar. Deze bepaalt vervolgens wat je vergoed krijgt voor je spullen. Afhankelijk van je inboedelverzekering is dit de nieuwwaarde of de dagwaarde van je bezittingen. De nieuwwaarde is de prijs die je destijds hebt betaald voor een bepaald product. De dagwaarde is de waarde van het product net voor de schade. Denk bijvoorbeeld aan een mooie, nette hoekbank die je tweedehands via Marktplaats koopt.

In de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering vind je wanneer je welke waarde vergoed krijgt en of er een maximumbedrag geldt. Dit laatste is bijvoorbeeld vaak het geval bij kostbare spullen zoals een smartphone of tablet.

Is het beschadigde product nog te repareren? Soms besluit de verzekeraar dan dat je een vergoeding krijgt voor de reparatie. In bepaalde gevallen moet je daarvoor naar een aangesloten hersteller. Ook deze informatie vind je in de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering.

Wel of geen inboedelverzekering?

Zoals gezegd raden we je dus altijd aan om een inboedelverzekering af te sluiten. En heb je een huurwoning? Dan staat misschien zelfs in je contract dat je een inboedelverzekering moet afsluiten. Controleer dat dus altijd even.

We raden je altijd aan om een inboedelverzekering af te sluiten. Zo weet je zeker dat je bij schade aan je spullen een bedrag krijgt waarmee je een nieuwe inboedel aan kunt schaffen. Heb je een huurwoning? In sommige gevallen verplicht je verhuurder je om een inboedelverzekering af te sluiten. Controleer dat altijd even goed in je huurcontract.

Heb je een koopwoning? Dan heb je naast een inboedelverzekering ook een opstalverzekering nodig. Een woonverzekering biedt een handige combinatie van een inboedel- en opstalverzekering. Zo zijn niet alleen je bezittingen optimaal verzekerd, maar ook je woning en eventuele bijgebouwen zelf. Benieuwd welke woonverzekering bij jouw situatie past? Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind direct de beste én goedkoopste deal.

Waarom zou je geen inboedelverzekering afsluiten?

Misschien twijfel je of je wel een inboedelverzekering nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je maar weinig spullen hebt, of vooral oude spullen die niet erg veel waard zijn. Als je genoeg geld hebt om bij een schade je inboedel opnieuw te kopen, kun je overwegen om geen inboedelverzekering af te sluiten. Maar let op! Je inboedel is vaak meer waard dan je denkt. Lees hier hoe je de waarde van je inboedel kunt bepalen, zodat je een goede afweging maakt.

Op zoek naar de beste én goedkoopste inboedelverzekering?Op Geld.nl vergelijk je inboedelverzekeringen en woonverzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars in Nederland. Zo vind je direct de beste én goedkoopste inboedelverzekering die bij jouw situatie past!Inboedelverzekering vergelijken
;