4 Tips online lening aanvragen
Wil je eenvoudig online geld lenen, dan moet je wel op een aantal zaken letten. Wij geven je hier vier handige tips. Zo weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt en de beste keuze maakt voor je nieuwe lening.


Veilig een lening aanvragen
Om te zorgen dat je lening aanvraag veilig en betrouwbaar verloopt, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft 4 aandachtspunten waar je op moet letten:
- Check of de kredietverstrekker een vergunning heeft bij de AFM. Dat doe je hier. Goed om te weten! Alle kredietverstrekkers die we op Geld.nl tonen, hebben zo’n vergunning.
- Sommige kredietverstrekkers vragen je vooraf een bedrag te betalen voor je het geld krijgt. Doe dit niet! Een betrouwbare kredietverstrekker vraagt dit nooit.
- Controleer bij een doorlopend krediet of je ook echt aflost. Bij een doorlopend krediet betaal je elke maand een percentage van de kredietlimiet. Bijvoorbeeld 1,5 of 2 procent. Met dit bedrag betaal je rente en aflossing. Als het gevraagde percentage erg hoog is of de bank dit tussentijds verhoogt, betaal je met je maandbedrag soms alleen nog rente, waardoor je niet meer aflost. Je blijft dan eindeloos aan het krediet vastzitten. Controleer dus bij het krediet aanvragen, maar ook daarna nog regelmatig of je nog echt aflost op je doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening speelt dit niet, omdat je maandelijkse aflossing en de rente vooraf vast staan.
- Pas op met flitskredieten. Dit zijn leningen van een klein bedrag die je binnen een paar dagen of weken weer terug moet betalen. Zeker bij deze kredieten zijn er veel onbetrouwbare partijen actief. Controleer dus extra goed of zo’n aanbieder een AFM-vergunning heeft. Daarnaast mag zo’n kredietverstrekker je nooit meer dan 12 procent rente vragen. Dat is namelijk de wettelijke maximale leenrente.

Beoordeling krediet aanvragen
Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordelen wij eerst je gegevens.
Als alles correct is ingevuld, sturen wij de aanvraag door naar de door jou geselecteerde kredietverstrekker. Je krijgt vervolgens direct antwoord van ons of van de kredietverstrekker zelf.
De kredietverstrekker checkt de gegevens die je hebt ingevuld. Op basis hiervan bepaalt deze of hij je de lening wil verstrekken. De kredietverstrekker kijkt ook of je een BKR-registratie hebt. Als die negatief is, kun je geen lening afsluiten. Op de website van het BKR kun je checken of en hoe je geregistreerd staat bij het BKR.
Besluit de kredietverstrekker dat je voor de lening in aanmerking komt, dan ontvang je een offerte. Deze heb je meestal binnen één werkdag na je aanvraag in je mailbox. Dit is een vrijblijvend voorstel van de kredietverstrekker. Neem de offerte goed door en controleer of alle gegevens kloppen.

Lening aanvraag ondertekenen en documenten opsturen
Ben je akkoord met de offerte?
Dan is het tijd om je lening aanvraag definitief in gang te zetten. Onderteken de aanvraag en verzamel de documenten waar de kredietverstrekker om vraagt. Dit zijn meestal een kopie van je legitimatiebewijs, loonstrookjes en bankafschriften van de rekening waarop je inkomen wordt gestort en waarvan je de vaste lasten betaalt. Meestal kun je deze documenten online aanleveren, zodat je lening aanvraag sneller verloopt.
Ben je het niet eens met de offerte? Of wil je toch liever een andere lening? Dan hoef je niets te doen. De offerte verloopt vanzelf.

Lening aanvraag afgerond? Ontvang het geld!
De kredietverstrekker controleert de ondertekende offerte en de aangeleverde documenten.
Als alles in orde is, krijg je bericht dat de lening aanvraag is geaccepteerd. Vervolgens staat het geld meestal binnen één werkdag op je rekening. Gefeliciteerd, je lening aanvraag is succesvol afgerond!