Let op! Geld lenen kost geld
Contact

Hoeveel kan ik lenen?

Bereken direct je maximale lening in onze calculator. Bereken direct online je maximale lening in onze handige calculator.
Eef van Opdorp Budgetcoach
Check je maximale lening
Leendoel
Geboortedatum
DD-MM-JJJJ
Altijd de laagste renteMeest complete aanbod
Keurmerk Objectief Vergelijken100% onafhankelijke vergelijking
Verantwoord lenenAlle partijen hebben AFM-vergunning

In 3 stappen jouw maximale lening berekenen

1. Vul je wensen en gegevens in

Voor het antwoord op de vraag ‘hoeveel kan ik lenen?’ hebben we een aantal gegevens van je nodig. Vul daarom in wat je leendoel is, welk bedrag je wil lenen en geef ons meer informatie over jezelf en je gezins-, woon- en werksituatie. 

2. Deel je inkomsten en uitgaven

Om te berekenen welk bedrag jij verantwoord kunt lenen, brengen we eerst je inkomsten uit werk en toeslagen in kaart. Bij je uitgaven kijken we vooral naar vaste lasten zoals een hypotheek, studieschuld en alimentatie. De balans tussen je inkomsten en uitgaven bepaalt jouw leenruimte.

3. Bereken je maximale lening

Op basis van je antwoorden, berekenen wij jouw maximale leenbedrag. Dit is een bedrag dat jij zonder zorgen kunt lenen en weer terugbetalen. Dat leent een stuk lekkerder!

Veelgestelde vragen over maximale lening

Hoeveel kan ik lenen?

Ga je geld lenen, dan is het belangrijk dat je niet meer leent dan verantwoord is voor jouw situatie. Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt af van je inkomen en vaste lasten. Kredietverstrekkers kijken of je elke maand genoeg geld overhoudt om de lening terug te betalen, zonder dat je in de problemen komt. Met onze maximale lening calculator bereken je direct hoeveel je maximaal kunt lenen.

Welke factoren bepalen hoeveel ik kan lenen?

Om je maximale lening te berekenen, kijken kredietverstrekkers naar:

  • Je inkomen
  • Je gezinssituatie
  • Je leeftijd 
  • Hoeveel geld je op basis van je inkomen en gezinssituatie minimaal nodig hebt om van te leven. Hiervoor stelt het NIBUD elk jaar leennormen vast.
  • Je woonlasten
  • Andere financiële verplichtingen die je hebt. Denk hierbij aan kosten voor een (lease)auto, kinderopvang, alimentatie, je studieschuld en eventuele andere leningen.

Hoeveel kan ik lenen met mijn salaris?

Wat je kan lenen met je salaris, hangt op de eerste plaats af van hoeveel je verdient. Maar ook je gezinssituatie, woonlasten en andere vaste lasten zoals kinderopvang, een leaseauto of studieschuld spelen mee. Uiteindelijk bepaalt de ruimte tussen je inkomsten en uitgaven hoeveel geld jij verantwoord kunt lenen. Benieuwd wat jij kan lenen met jouw salaris? Bereken je maximale leenbedrag met onze lening calculator.

Hoeveel kan ik lenen met een tijdelijk contract?

Om geld te lenen, hoef je niet per se een vast contract te hebben. Wel stellen kredietverstrekkers extra voorwaarden als je wil lenen met een tijdelijk contract. Logisch, want je inkomen is minder zeker dan wanneer je vast in dienst bent. Lees in ‘Geld lenen met een tijdelijk contract?’ welke extra voorwaarden er gelden en bereken hoeveel jij kunt lenen!

Hoeveel kan ik lenen met een uitkering?

Een lening aanvragen met een uitkering valt niet mee. Kredietverstrekkers willen zeker weten dat je verantwoord leent en hierdoor niet in de financiële problemen komt. Wil je weten of en hoeveel jij kan lenen met een uitkering? Lees er alles over in ‘Geld lenen met een uitkering’. 

Hoeveel kan ik lenen met een pensioen?

Hoeveel geld je kan lenen met een pensioen, hangt vooral af van de hoogte van je pensioeninkomen. Is dit inkomen hoog genoeg om een lening te betalen, dan is geld lenen als gepensioneerde geen probleem. Wel speelt je leeftijd bij een lening afsluiten een rol. Lees in ‘Geld lenen met pensioen’ hoe dit zit en bereken hoeveel jij via Geld.nl kan lenen met een pensioen!

Hoeveel kan ik lenen als zzp'er?

Welk bedrag je als zzp’er kunt lenen, hangt vooral af van het inkomen dat jij verdient met jouw onderneming. Verder stellen kredietverstrekkers extra voorwaarden omdat je inkomen onzekerder is dan dat van iemand die vast in loondienst werkt. Ben jij zelfstandig ondernemer en wil je weten of en hoeveel geld jij kunt lenen? Lees er meer over in ‘Geld lenen als zzp’er’. 

Hoe wordt mijn maximale lening berekend?

Om te berekenen hoeveel jij maximaal kunt lenen, gebruikt elke kredietverstrekker de leennormen van de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN). Aan de hand van deze normen berekent de kredietverstrekker je leencapaciteit, dit is het bedrag dat je elke maand kunt besteden aan het aflossen van je lening. Omdat je elke maand 2% van je lening moet kunnen aflossen, vermenigvuldigt de kredietverstrekker het bedrag dat je kunt aflossen met vijftig. De uitkomst van deze som is je maximale leenbedrag.

De exacte formules die banken gebruiken zijn best ingewikkeld. Gelukkig hoef je deze berekening niet zelf te doen. Met onze rekentool is je maximale lening berekenen heel eenvoudig! 

Hoeveel kan ik lenen voor een auto?

Hoeveel geld jij kunt lenen voor de aanschaf van een auto, hangt op de eerste plaats af van je inkomen. Hierbij geldt in het algemeen dat hoe hoger je inkomen is, hoe meer je kunt lenen. Maar ook andere factoren, zoals je gezinssituatie, leeftijd, woonlasten en andere uitgaven, wegen mee. Lees meer over je auto financieren en bereken hoeveel jij kunt lenen voor een auto.

Hoeveel kan ik lenen voor een verbouwing?

Je verbouwplannen waarmaken? Dan kan geld lenen een goede optie zijn. Zeker als je liever niet al je spaargeld in je huis stopt. Hoeveel je kan lenen voor een verbouwing, hangt vooral af van de ruimte tussen je inkomen, woonlasten en andere vaste lasten. Bereken op Geld.nl eenvoudig je maximale lening voor je verbouwing én vind de lening tegen de laagste rente. Dat verbouwt een stuk goedkoper!   

Hoeveel kan ik lenen met een BKR-registratie?

Dit hangt af van jouw situatie. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt bij welke kredieten jij hebt. Hieronder vallen alle leningen vanaf € 250 die langer dan een maand lopen. Ook een creditcard, rood staan op je betaalrekening en een telefoon op afbetaling tellen als krediet. Een BKR-registratie hoeft je lening niet in de weg te staan, wel hebben je andere kredieten invloed op hoeveel je maximaal mag lenen. Als je een lening aanvraagt, toetst de kredietverstrekker bij het BKR of deze verstrekken verantwoord is. 

In onze rekentool houden we rekening met dezelfde financiële verplichtingen als het BKR. Dus vul je de calculator nauwkeurig in, dan krijg je een goed beeld van het bedrag dat jij maximaal kunt lenen met een BKR-registratie.


Waarom mijn maximale lening berekenen op Geld.nl?

Met de rekentool van Geld.nl is je maximale lening berekenen heel eenvoudig, maar we helpen je ook bij het vinden van de lening met de laagste rente. Want op Geld.nl vergelijk je het ruimste aanbod van leningen. Zo vind jij altijd de voordeligste persoonlijke lening voor jouw situatie.  

Goed om te weten: Geld.nl vergelijkt 100% onafhankelijk. Wij zijn geen onderdeel van een kredietverstrekker of andere financiële partij. Geen enkele partij heeft daarmee invloed op onze vergelijkingen. Zo kies je met het maken van een vergelijking op Geld.nl altijd 100% voor jezelf!


Of vind je antwoord op één van onderstaande pagina’s

Wat kan ik lenen?

De eerste vraag die veel consumenten zich stellen bij geld lenen, is ‘Wat kan ik lenen?’ Logisch, je wil graag weten of je leendoel te behalen is. Ook de kredietverstrekker kijkt bij de aanvraag of jij het gewenste leenbedrag verantwoord kunt lenen. Want je mag natuurlijk niet in de problemen komen door je lening. Daarom is het verstandig om vooraf te berekenen hoeveel je maximaal kan lenen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe auto financieren? Dan weet je precies hoe duur die auto mag zijn. Verder raden we je aan om niet onnodig te lenen. Leen dus alleen het bedrag dat je écht nodig hebt.

Hoeveel kan ik lenen?

Maximale lening berekenen

Zelf je maximale lening berekenen is best ingewikkeld. Gelukkig wordt deze berekening maken een stuk eenvoudiger met de lening calculator van Geld.nl. Hiermee weet je in drie stappen hoeveel jij maximaal kunt lenen. Goed om te weten: het maximale bedrag dat we voor jou berekenen, is een indicatie. Een kredietverstrekker bepaalt uiteindelijk zelf hoeveel zij je precies wil lenen. Wel gebruiken de meeste geldverstrekkers voor hun berekening dezelfde algemene normen als wij. Dus wil je weten wat jouw maximale leenbedrag is? Gebruik onze lening calculator.

Maximale lening berekenen

4 Tips voor je maximale lening berekenen

Een lening aanvragen is een belangrijke financiële stap. Daarom delen we hier vier handige tips over het berekenen van je maximale leenbedrag en het vinden van de voordeligste lening. Hiermee kun jij een bewuste keuze maken. Zo leen je verantwoord én met een goed gevoel. 

Tips geld lenen
Leencapaciteit berekenen

1. Maximaal lenen is niet altijd nodig

Met de maximale lening berekenen tool op Geld.nl weet je direct hoeveel je met jouw inkomen en vaste lasten maximaal kunt lenen. Maar dit wil niet zeggen dat je ook maximaal móét lenen. Liever niet zelfs! Leen niet meer dan nodig. Want hoe meer je leent, hoe meer je elke maand terugbetaalt. Kies daarom voor een leenbedrag dat past bij jouw leendoel en je financiële situatie.

Normen voor maximaal leenbedrag

2. Maximaal lenen en je bestaande lening oversluiten

Heb je al een lening lopen, dan haalt de kredietverstrekker het geld dat je hieraan betaalt af van je maximale leenbedrag. Je moet tenslotte ook je oude lening kunnen blijven aflossen. Wil je de bestaande lening oversluiten naar de nieuwe lening? Geef dit dan door aan de kredietverstrekker. Die houdt hier bij het berekenen van je maximale leenbedrag dan rekening mee. 

Maximaal leenbedrag en vaste lasten

3. Leen tegen de laagste rente

Of je nu maximaal leent of niet, de rente van je lening bepaalt uiteindelijk hoeveel je lening kost. En dat is precies waarom je maximale lening berekenen op Geld.nl verstandig is. Heb je eenmaal je maximale leenbedrag berekend, dan kun je daarna direct leningen vergelijken. Zo helpt Geld.nl je eenvoudig en snel bij het vinden van de beste lening tegen de laagste rente!

Je leencapaciteit

4. Maximaal lenen? Leen verantwoord!

Zeker als je maximaal leent, wil je weten dat je goed zit. Als je via Geld.nl je maximale lening berekent en uiteindelijk een lening afsluit, leen je altijd bij een kredietverstrekker met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hiermee weet je zeker dat je veilig en verantwoord leent.

DD-MM-JJJJ