Bewaar vergelijking

Vergelijk het grootste aanbod leningen

 • Meer dan 45 leningen
 • 100% onafhankelijk vergelijken
 • Bespaar € 500 per jaar
Website van het jaar 2020

Lening berekenen

wat zijn je mogelijkheden?
Hoeveel kun je lenen en wat kost het? Levert je lening oversluiten een besparing op?
Gebruik onze handige rekentools.
Wat kost lenen mij?
Grootste aanbod leningen Grootste aanbod leningen

Actuele rente én voorwaarden
van het grootste aanbod.

Persoonlijke hulp van experts Persoonlijke hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

Getipt door NRC Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

Dit vinden klanten van ons
9,4
  243 klantreviews
10,0   "Makkelijke aanvraag." Bgmk Van Bokhoven 08 juni 2020
8,0   "Eenvoudig en helder." Wgj van Gilst 08 juni 2020
10,0   "Eerlijke vergelijking!" A Wevers 05 juni 2020
Alle reviews bekijken

Maximaal leenbedrag in 5 stappen

1

Hoeveel kan ik lenen met mijn inkomen?

Hoeveel geld je kunt lenen, hangt vooral af van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe meer je verantwoord mag lenen. In je lening berekening vragen we daarom naar je netto-inkomen per maand. Dit is het bedrag dat je elke maand op je rekening ontvangt. Heb je een partner? Dan nemen we zijn of haar inkomen ook mee in de maximale lening berekening.

2

Lening berekenen voor jouw gezinssituatie

Naast je inkomen vragen we ook naar je gezinssituatie. Op basis van je gezinssituatie maken we een inschatting van hoeveel geld je elke maand nodig hebt om van rond te komen. Je kunt immers niet je hele inkomen besteden aan je lening. Hiervoor gebruiken we de leennormen van de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN). Alle kredietverstrekkers gebruiken deze normen en deze verschillen per gezinssituatie. Een gezin met kinderen heeft namelijk meer kosten dan een alleenstaande.

3

Maximaal leenbedrag en woonlasten

We houden, naast de leennormen, rekening met je woonlasten (hoeveel je elke maand betaalt voor je hypotheek of huur). Ook dit bedrag halen we af van je inkomen.

4

Maximale lening en overige financiële verplichtingen

Heb je op dit moment al één of meer leningen? Dan willen we weten hoeveel geld je hier elke maand aan betaalt. Daarnaast vragen we of je alimentatie betaalt aan je ex-partner. Deze bedragen trekken we ook af van het je inkomen.

5

Leencapaciteit berekenen: de uitkomst!

Het bedrag dat uiteindelijk overblijft, is het deel van je inkomen dat je maandelijks kunt besteden aan je lening. Banken en kredietverstrekkers noemen dit je leencapaciteit. We weten dan direct hoeveel je maximaal mag lenen. Dit is je maximale aflosbedrag per maand keer 50. Kredietverstrekkers gaan er namelijk vanuit dat je elke maand 2 procent van de totale kredietsom moet kunnen aflossen. Als je dus elke maand maximaal 200 euro kunt aflossen, mag je maximaal 10.000 euro lenen.

Lening berekenen– Top 10 leningen

Hier vind je de top 10 leningen met de laagste rente. We adviseren je een vergelijking op maat te maken door op de groene button te klikken.

Top 10 lening berekenen
Aanbieder Leenvorm Rente
BNP Paribas Huiseigenaren Persoonlijke lening 3,60%
Freo Persoonlijke lening 3,60%
DEFAM Premium Persoonlijke lening 3,70%
Interbank Persoonlijke lening 3,70%
Findio Persoonlijke lening 3,80%
Nationale Nederlanden Persoonlijke lening 3,80%
ABN AMRO Persoonlijke lening 4,00%
DEFAM Huiseigenaar Persoonlijke lening 4,00%
Freo Doorlopend krediet 4,60%
Interbank Persoonlijke lening 4,70%
Deze top 10 is gebaseerd op een lening van 55.000 euro met een looptijd van 60 maanden (bij PL) of 1,5% maandelijkse aflossing (bij DK)
Zojuist overgestapt

21.557

Hoeveel kan ik lenen? Bereken het op Geld.nl!

Een belangrijke vraag bij geld lenen is hoeveel je eigenlijk kunt lenen. Banken en kredietverstrekkers kijken bij je aanvraag altijd of het gewenste leenbedrag verantwoord is voor jouw situatie. Zij willen immers niet dat jij in de problemen komt door je lening. En natuurlijk wil je dat zelf ook niet. Het is dus verstandig om, voor je een aanvraag indient, zelf alvast te berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe auto financieren? Dan weet je precies hoe duur die auto mag zijn.

Hoe berekenen banken mijn leencapaciteit?

Om te berekenen hoeveel jij maximaal kunt lenen, gebruiken alle banken en kredietverstrekkers dezelfde basisregels. Ze berekenen hiervoor met deze regels je leencapaciteit, het bedrag dat je elke maand kunt besteden aan het aflossen van je lening. Dit bedrag vermenigvuldigen banken en kredietverstrekkers vervolgens met 50, omdat ze ervan uit gaan dat je elke maand 2 procent van de lening moet kunnen aflossen. De uitkomst van deze som is je maximale leenbedrag. Je leencapaciteit berekenen kredietverstrekkers met deze formule:

Leencapaciteit = Netto-inkomen -/- lasten -/- leennorm

Om deze berekening goed te kunnen maken, moeten banken dus weten hoeveel je elke maand verdient en welke vaste lasten je hebt. Die geef je zelf door, waarna de kredietverstrekker je leennorm berekent. Hiervoor gebruiken ze deze formule:

Leennorm = (0,15 x (netto-inkomen -/- basisnorm -/- norm woonlast)) + basisnorm + opslag

Normen voor maximaal leenbedrag

Je ziet ook in deze formule een aantal termen die je misschien niet kent, zoals de basisnorm en de norm woonlast. Dit zijn bedragen die het NIBUD en de Vereniging voor Financieringsondernemingen in Nederland elk jaar opnieuw vaststellen. De basisnorm is het bedrag dat je elke maand minimaal moet overhouden om van te kunnen leven. Dit bedrag verschilt per gezinssituatie.

De norm woonlast is een gemiddeld bedrag dat je elke maand moet overhouden om je huur of hypotheek te kunnen betalen. Hiervoor wordt voor iedereen hetzelfde bedrag gebruikt. Maar omdat natuurlijk niet iedereen evenveel aan huur of hypotheek betaalt, kijkt de kredietverstrekker ook altijd naar hoeveel je daadwerkelijk betaalt.

Bovenop de basisnorm en de norm woonlast houden banken en kredietverstrekkers een opslag aan. Deze opslag verschilt ook per gezinssituatie.

Al met al is dit best ingewikkelde materie. Gelukkig hebben wij het je gemakkelijk gemaakt en hoef je deze berekeningen niet allemaal zelf te maken. In de maximale lening calculator van de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl vragen we je in alle gegevens die we nodig hebben en weet jij in 3 stappen hoeveel je maximaal kunt lenen. Wel zo eenvoudig! Bereken hier direct je maximale leenbedrag >>

Maximale lening berekenen op Geld.nl

Je maximale lening berekenen op Geld.nl werkt zo:

 1. Laat ons je woonsituatie weten.
 2. Laat ons je inkomen en woonlasten weten.
 3. Wij berekenen je maximale lening, jij bepaalt zelf hoeveel je wilt lenen.

Goed om te weten! Het maximale bedrag (ook wel de leencapaciteit genoemd) dat we voor jou berekenen, is een indicatie. Kredietverstrekkers bepalen zelf hoeveel ze je precies willen lenen. Wel hanteren de meeste geldverstrekkers de algemene normen waarmee wij ook rekenen in onze maximale lening calculator. Het zal dus niet vaak voor komen dat je meer kunt lenen dan dit bedrag. Maar op basis van je persoonlijke situatie besluit een kredietverstrekker misschien dat een lager bedrag toch beter past bij je situatie.

Maximaal leenbedrag per bank

Behalve het bedrag dat jij zelf maximaal kunt lenen, hanteren kredietverstrekkers ook zelf hun eigen maximale bedragen. Bij de meeste banken kun je maximaal 75.000 euro lenen. Wil je meer lenen, dat spreid je het bedrag over meerdere leningen. Dit is maatwerk. Ons deskundige Service Team helpt je hier graag bij.

Besparen op je maximale lening - 5 tips

Weet je na het berekenen van je maximale lening hoeveel je kunt lenen? Dan is het tijd om te vergelijken en de beste deal voor je lening te kiezen. Dat is de lening met de laagste rente voor jouw situatie. Met deze 5 tips maak je zeker een goed keuze en kun je met een gerust je lening aanvragen.

1. Maximaal lenen niet altijd nodig!

Als je je maximale leenbedrag weet, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je ook zoveel geld moet lenen. Sterker nog, minder lenen is verstandiger. Wij raden je aan niet meer te lenen dan je nodig hebt. Leen dus niet meer geld dan je nodig hebt om die nieuwe auto, keuken of boot te kopen.

2.Kies de best passende leenvorm voor je maximale lening

Je heb in Nederland de keuze uit een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Welke lening voor jou het meest geschikt is, hangt af van je leendoel. Leen je voor een eenmalige aankoop, zoals een auto of een nieuwe keuken? Dan is een persoonlijke lening het meest geschikt. Een doorlopend krediet is alleen geschikt als je voor een langere tijd extra financiële ruimte wilt.

3. Bepaal je maandbedrag

Bij je keuze voor een lening bepaal je zelf welk bedrag je per maand aflost. Een laag maandbedrag lijkt interessant, maar je doet dan langer over het aflossen. Je betaalt hierdoor langer rente, wat je lening duurder maakt. Kies daarom altijd een zo hoog mogelijk maandbedrag, dat je wel elke maand gemakkelijk kunt betalen.

4. Let vooral op de rente van je maximale lening

Bij de keuze voor je lening, is de rente het belangrijkste. Dit bepaalt namelijk hoeveel de lening je kost. De lening met de laagste rente is het voordeligst en meestal ook de beste keuze! De voorwaarden van de leningen verschillen onderling namelijk nauwelijks.

5. Lening oversluiten en maximaal leenbedrag

Als je al leningen hebt, halen kredietverstrekker het geld dat je hiervoor betaalt af van je maximale leenbedrag. Hier is de leencapaciteit (hoeveel je kunt lenen) die bank voor je berekend lager. Wil je de bestaande lening oversluiten naar de nieuwe lening? Geef dit dan door aan de kredietverstrekker. Die houdt daar dan rekening mee bij het berekenen van je maximale leenbedrag.

Waarom maximale lening berekenen via Geld.nl?

Geld.nl helpt je besparen op je maximale lening. Met onze voordelen weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt.

Bereken leningen en vergelijk het grootste aanbod

Maximale lening berekenen

Grootste aanbod kredietverstrekkers

Op Geld.nl vergelijk je het grootste aanbod van ruim 15 kredietverstrekkers. Uit het ruime aanbod vind je gemakkelijk de lening met de laagste rente bij jouw situatie. We hebben dus altijd de beste deal voor jou!

100% Onafhankelijk en actueel je lening berekenen

Geld.nl is geen onderdeel van een kredietverstrekker of financiële partij. Zij hebben dus ook geen invloed op onze berekeningen. Zo garanderen wij jou een 100% onafhankelijke lening berekening. De goedkoopste lening staat altijd bovenaan het overzicht, ook als wij geen afspraken hebben met de kredietverstrekker. Dat is wel zo eerlijk!

De rentes en voorwaarden zijn 100% actueel. Hiervoor werken wij samen met de dataleverancier MoneyView. De tarieven en voorwaarden die je in de lening berekening ziet, zijn dus exact gelijk aan de tarieven en voorwaarden op de site van de kredietverstrekker zelf.

Zeer hoge klantwaardering

Klanten van Geld.nl geven ons gemiddeld een dikke 9. Kortom, een zeer hoge klantwaardering. Vooral het vergelijkingsoverzicht en de kennis van onze medewerkers worden hoog gewaardeerd. Heb je vragen over je maximale leenbedrag of hulp nodig bij je lening berekenen? Onze deskundige, gecertificeerde klantenservice helpt je graag. Wij zijn telefonisch te bereiken op 040 - 751 39 68.

Genomineerd Website van het Jaar 2020

Geld.nl is in 2020 voor het vierde jaar op rij genomineerd voor de Website van het Jaar verkiezing in de categorie Vergelijking. Deze jaarlijkse online publieksprijs wordt objectief en onafhankelijk georganiseerd voor de beste en populairste websites in Nederland. Per categorie zijn er maximaal twaalf genomineerden waarop het publiek kan stemmen.

In 2019 scoorde Geld.nl in deze verkiezing een gemiddeld rapportcijfer van 9,4. Ter vergelijking: het gemiddelde rapportcijfer voor alle sites die genomineerd waren in de categorie Vergelijking, was een 9,0. Geld.nl scoort dus ruim boven het gemiddelde. Lees hier meer over de uitslag.

Getipt door NRC

Geld.nl is door NRC, een van de grootste landelijke dagbladen, getipt als goede vergelijkingssite die je stap voor stap door de keuzemogelijkheden loodst. Je leest de aanbeveling van het NRC hier.

Tarieven maximale lening in beeld

Je maximale lening berekenen en vervolgens aanvragen doe je niet zomaar. Je gaat een verplichting aan met een bank, wat best ingewikkeld kan zijn. Daarom tonen we je hier de exacte looptijden en tarieven van geld lenen. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Je ziet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen (van 2.500 euro tot 50.000 euro lenen) en looptijden. Je ziet dus dat de minimale looptijd twaalf maanden en de maximale looptijd 180 maanden bedraagt. De rente loopt uiteen van 3,6 procent tot 9,9 procent.

Tarieven persoonlijke lening
Kredietbedrag €2.500 €25.000 €-
Minimale rente 7,60% 3,80% -%
Maximale rente 9,90% 8,70% -%
Minimale looptijd (maanden) 6 1 -
Maximale looptijd (maanden) 120 144 -
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
Kredietbedrag €2.500 €25.000 €-
Minimale rente 7,60% 3,80% -%
Looptijd (maanden) 60 60 -
Totaal krediet €2.995 €27.446 €-

In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven doorlopend krediet
Kredietbedrag €2.500 €25.000 €-
Minimale rente 9,7% 4,5% -%
Maximale rente 9,8% 7,4% -%
Minimale looptijd (maanden) 1 1 -
Maximale looptijd (maanden) 240 240 -
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
Kredietbedrag €2.500 €25.000 €-
Minimale rente 9,7% 4,5% -%
Looptijd (maanden) 64 56 -
Totaal krediet €3.174 €27.674 €-

De rente op een doorlopend krediet loopt uiteen van 4,5 procent tot 11,4 procent. De rente is variabel. Deze kan dus stijgen of dalen tijdens de looptijd. In bovenstaand voorbeeld gaan we ervan uit dat de rente niet wijzigt. Bovendien gaan we ervan uit dat je elke maand 2 procent van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Meer over geld lenen
 • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening.
 • Lening aanvragen Vraag direct online een gratis offerte aan voor de lening die het beste past bij je situatie en wensen.
 • Doorlopend krediet Een doorlopend krediet is een flexibele lening. Je bepaalt zelf hoeveel geld je opneemt en wanneer. Je lees er hier alles over.
 • Lening oversluiten Je te dure lening oversluiten? Doe de besparingscheck op Geld.nl en zie direct hoeveel jij kunt besparen op je lening.
 • Persoonlijke lening Een persoonlijke lening geeft rust en zekerheid. Het leenbedrag, de looptijd en rente staan vooraf vast. Lees er hier meer over.
 • Laagste rente lening In ons top-10 overzicht vind je direct de lening met de laagste rente die past bij jouw situatie en wensen.
tc