Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Bewaar vergelijking

Vergelijk het grootste aanbod leningen

Lening berekenen

wat zijn je mogelijkheden?
Hoeveel kun je lenen en wat kost het? Levert je lening oversluiten een besparing op?
Gebruik onze handige rekentools.
Wat kost lenen mij?
Grootste aanbod leningen

Actuele rente én voorwaarden
van het grootste aanbod.

Persoonlijke hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk

"Fijne communicatie met duidelijke info"

Mevrouw Lenie
Zojuist overgestapt:
 • 08:15
 • 08:12
 • 08:10
 • 08:08
 • 08:06

Meer dan 21.557 consumenten zijn je dit jaar al voorgegaan

5 Tips maximaal leenbedrag

Tip 1: Lenen berekenen en je gegevens

Je maximaal leenbedrag wordt berekend aan de hand van je inkomen en woonlasten. Zorg dus dat je je netto-inkomen en bruto woonlasten bij de hand hebt. Bruto woonlasten houdt in: de maandelijkse huur of hypotheeklasten zonder huurtoeslag of renteaftrek.

Tip 1: Leenbedrag berekenen en je gegevens

Tip 2: Maximaal lenen, maar niet meer dan nodig

Onze rekenhulp geeft aan hoeveel je maximaal verantwoord kunt lenen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dit hele bedrag moet lenen. Kies voor een leenbedrag dat past bij je leendoel en leen niet meer dan nodig.

Tip 2: Maximaal lenen, maar niet meer dan nodig

Tip 3: Maximaal leenbedrag en maandlasten

Hoe hoger je maximale leenbedrag, hoe hoger de maandlasten. Kies voor maandlasten die je kunt dragen, zonder dat je krap bij kas komt te zitten. Maar, voor zover het kan, kies ook weer niet de laagste maandlasten. Met lagere maandlasten duurt het langer voordat je de lening hebt afbetaald. Je betaalt dan ook langer rentekosten, waardoor je lening uiteindelijk duurder uitkomt.

Tip 3: Maximaal leenbedrag en maandlasten

Tip 5: Voorwaarden maximale lening

Weet jij hoeveel je maximaal kunt lenen? Maak dan direct een vergelijking om te zien welke kredietverstrekker voor jouw maximale leenbedrag de beste lening biedt. Voordelig lenen start uiteraard met een lage rente, maar even belangrijk zijn gunstige voorwaarden, zoals boetevrij extra aflossen en verzekeringen die je beschermen tegen financiële problemen. Vergeet hier dus niet naar te kijken.

Tip 4: Maximale lening aanbieders vergelijken

Tip 5: Voorwaarden maximale lening

Weet jij hoeveel je maximaal kunt lenen? Maak dan direct een vergelijking om te zien welke kredietverstrekker voor jouw maximale leenbedrag de beste lening biedt. Voordelig lenen start uiteraard met een lage rente, maar even belangrijk zijn gunstige voorwaarden, zoals boetevrij extra aflossen en verzekeringen die je beschermen tegen financiële problemen. Vergeet hier dus niet naar te kijken.

Tip 5: Voorwaarden maximale lening
Dit vinden onze klanten van ons! 9,4   "Goedkoop mijn huidige lening kunnen herfinancieren" Tevreden klanten!
Besparen maakt echt alles leuker.
Bekijk alle 188 reviews

Hoeveel kan ik lenen?

Denk je aan geld lenen, dan is "Hoeveel geld kan ik lenen?" misschien een van de vragen die naar boven komt. Om te bepalen wat jouw maximale lening is, ook wel je leencapaciteit genoemd, kijkt de bank naar je persoonlijke situatie. Daarbij letten ze op het inkomen van jou en je partner, de uitgaven voor wonen en leven en eventuele bestaande leningen. Aan de hand van deze gegevens gaat de bank je maximale lening berekenen. Hoeveel je maximaal kunt lenen, is dus voor iedereen uniek.

Maximale lening berekenen op Geld.nl

Op Geld.nl kun je in 3 simpele stappen je maximale lening berekenen:

 1. Laat ons je huidige woonsituatie weten.
 2. Laat ons je inkomen en woonlasten weten.
 3. Wij berekenen je maximale lening, jij bepaalt zelf hoeveel je wilt lenen.

Het maximale bedrag (de leencapaciteit) dat we hier voor jou berekenen is een indicatie. Wat je werkelijk kunt lenen, wordt bepaald door de kredietverstrekker waar je de lening aanvraagt. Wel hanteren de meeste geldverstrekkers de algemene normen waarmee wij rekenen in onze maximale lening calculator.

Hoe berekenen banken mijn leencapaciteit?

Banken berekenen in vier stappen je maximale lening. In de eerste stap kijkt de bank naar het bedrag dat je met een minimum inkomen minimaal nodig hebt om rond te komen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de norm woonlast en de basisnorm. De norm woonlast gaat over de hoogte van de minimale woonlasten en de basisnorm gaat over je levensonderhoud. Deze cijfers worden door het NIBUD elk jaar bepaald per gezinssamenstelling.

De tweede stap in het berekenen van je maximale lening is het bepalen van de leennorm. In de leennorm verhoogt de bank het minimum met een opslag die afhankelijk is van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je te besteden hebt. Maar tegelijk stijgen je maandlasten vaak naarmate je een hoger inkomen hebt. De opslag berekent de bank met de volgende formule:

15 procent x (nettomaandinkomen – basisnorm-norm woonlast)

De uitkomst hiervan telt de bank op bij de basisnorm. De basisnorm met deze opslag is je leennorm. Dit is dus het bedrag dat je minimaal nodig hebt voor je levensonderhoud.

Vervolgens berekent de bank je leencapaciteit. Je leencapaciteit is het bedrag dat je elke maand maximaal kunt besteden aan het aflossen van je lening. Je leencapaciteit bepaal je door je vaste lasten en de leennorm van je netto maandinkomen af te trekken. Je krijgt nu een bedrag dat je overhoudt als je al je verzekeringen, huur of hypotheek en andere rekeningen hebt betaald en al je boodschappen hebt gedaan. Dit is het bedrag dat je maandelijks maximaal aan aflossing kunt betalen.

Is je leencapaciteit bekend, dan weet je hoeveel je maximaal kunt lenen. Hiervoor gelden enkele vaste regels. Deze komen er op neer dat je maximale lening gelijk is aan 50 keer je leencapaciteit. Is je leencapaciteit bijvoorbeeld 200 euro, dan is je maximale lening dus 10.000 euro.

Uiteraard is dit hele ingewikkelde materie. Het fijne is: in de maximale lening calculator van Geld.nl wordt hier overal rekening mee gehouden, zodat jij door het beantwoorden van enkele simpele vragen direct weet hoeveel jij maximaal kunt lenen!

Maximaal leenbedrag per bank

Het maximale bedrag dat je kunt lenen, bedraagt 150.000 euro. Maar je kunt maximaal 75.000 euro lenen per kredietverstrekker. Wil je meer lenen, dan moet je een aanvraag doen bij 2 kredietverstrekkers. Daar komt nog bij dat niet iedereen zomaar 150.000 euro kan lenen. Weten hoeveel jij kunt lenen? Doe de berekening op Geld.nl!

Besparen op maximale lening

Je maximale lening berekenen geeft je inzicht in hoeveel je kunt lenen. De volgende stap is vergelijken. Je wilt natuurlijk niet onnodig te veel betalen, of je nu maximaal leent of niet. Je betaalt echter al snel te veel voor je lening als je naar de beste bank of kredietverstrekker stapt. Het verschil tussen de duurste en voordeligste lening is namelijk gemiddeld 700 euro per jaar, blijkt uit ons onderzoek. Neem daarom even de tijd om te vergelijken en je bespaart een hoop geld. Je doet je portemonnee er een gunst mee!

Waarom maximale lening berekenen via Geld.nl?

Geld.nl helpt je graag besparen op je vaste lasten. Zo ook op je maximale lening. Met onze voordelen weet je zeker dat je lening je niet onnodig te veel kost.

Bereken leningen en vergelijk het grootste aanbod

Maximale lening berekenen

Grootste aanbod kredietverstrekkers

Op Geld.nl heb je de keuze uit het grootste aanbod kredietverstrekkers. Nadat je je maximale lening hebt berekend, maken wij een overzicht van de best passende leningen. Uit het ruime aanbod vind je gemakkelijk de lening met de laagste rente en meest gunstige voorwaarden. Vervolgens vraag je direct online een gratis en vrijblijvende offerte aan voor de lening van je keuze.

Onafhankelijk en actueel vergelijken

Geld.nl is geen onderdeel van een verzekeraar of andere derde partij. De actuele informatie uit onze vergelijking wordt daardoor niet beïnvloed door andere partijen. Heb je een passende maximale lening gevonden? Dan sturen we je direct door naar de website van de kredietverstrekker zodat je die kunt aanvragen. Je betaalt hiervoor niets extra’s. Daarom zijn wij een van de weinige vergelijkingssites die voldoen aan het Keurmerk Objectief Vergelijken.

Hoge klantwaardering

Bezoekers die eerder via ons hun maximale leenbedrag hebben berekend en hebben bespaard op hun lening geven ons een hoge klantwaardering. Met name ons overzicht van de vergelijking en de kennis van onze medewerkers worden hoog gewaardeerd. Heb je vragen of hulp nodig bij het kiezen van de juiste lening? Onze deskundige, gecertificeerde klantenservice helpt je graag. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 040 - 751 39 68.

Genomineerd Website van het Jaar 2019

Geld.nl is in 2019 voor het derde jaar op rij genomineerd voor de Website van het Jaar verkiezing in de categorie vergelijking. Deze jaarlijkse online publieksprijs wordt objectief en onafhankelijk georganiseerd voor de beste en populairste websites in Nederland. Per categorie zijn er maximaal twaalf genomineerden waarop het publiek kan stemmen.

In 2019 scoorde Geld.nl in deze verkiezing een gemiddeld rapportcijfer van 9,4. Ter vergelijking: het gemiddelde rapportcijfer voor alle sites die genomineerd waren in de categorie Vergelijken, was een 9,0. Geld.nl scoort dus ruim boven het gemiddelde. Lees hier meer over de uitslag.

Maximale lening berekend? Pak die besparing!

Je hebt antwoord op de vraag "Wat kan ik lenen?" en vervolgens ook de passende leningen vergeleken. De volgende stap is je lening aanvragen. Alleen zo maak je die besparing waar.

Maximale lening offerte aanvragen

Zodra je de berekening en vergelijking hebt afgerond en een keuze voor een kredietverstrekker hebt gemaakt, kun je vrijblijvend een offerte aanvragen. Dit kan in de meeste gevallen direct via Geld.nl. Binnen vijf minuten vraag je gratis en vrijblijvend een offerte voor de lening van je keuze aan. We vragen hierbij de volgende gegevens van je:

 • Je persoonlijke gegevens
 • Je gezinssituatie
 • Je woonsituatie
 • Je inkomsten en uitgaven

Offerte maximale lening

De kredietverstrekker checkt je gegevens en stuurt je een persoonlijke offerte als je voldoet aan hun voorwaarden. Vaak heb je de offerte binnen één werkdag. Loop deze offerte goed na, want de gegevens kunnen afwijken van de lening die je hebt aangevraagd. De kredietverstrekker vindt misschien dat een andere rente of looptijd beter bij je past.

Teken de offerte als je het ermee eens bent. Je lening wordt in gang gezet zodra de verstrekker de getekende offerte ontvangt. Je beschikt dan meestal binnen één werkdag over het leenbedrag.

Wil je een lening oversluiten? Geef dit dan aan tijdens je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven maximale lening in beeld

Een lening aangaan doe je niet zomaar. Je gaat hiermee een verplichting aan met een bank, wat best ingewikkeld kan zijn. Daarom geven we je inzicht in de exacte looptijden en tarieven van leningen en hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen (van 2.500 euro tot 50.000 euro lenen) en looptijden. Je ziet dus dat de minimale looptijd twaalf maanden en de maximale looptijd 120 maanden bedraagt. De rente loopt uiteen van 4,1 procent tot 11,2 procent.

Tarieven persoonlijke lening

Kredietbedrag €2.500 €25.000 €50.000
Minimale rente 7,60% 3,80% 3,80%
Maximale rente 9,90% 8,70% 8,70%
Minimale looptijd (maanden) 6 1 1
Maximale looptijd (maanden) 120 180 180

Voorbeeldberekening persoonlijke lening

Kredietbedrag €2.500 €25.000 €50.000
Minimale rente 7,60% 3,80% 3,80%
Looptijd (maanden) 60 60 60
Totaal krediet €2.995 €27.446 €54.892

In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven doorlopend krediet

Kredietbedrag €2.500 €25.000 €50.000
Minimale rente 9,8% 4,5% 4,5%
Maximale rente 11,4% 7,4% 7,0%
Minimale looptijd (maanden) 1 1 1
Maximale looptijd (maanden) 240 240 240

Voorbeeld doorlopend krediet

Kredietbedrag €2.500 €25.000 €50.000
Minimale rente 9,8% 4,5% 4,5%
Looptijd (maanden) 64 56 56
Totaal krediet €3.183 €27.674 €55.349

De rente op een doorlopend krediet loopt uiteen van 4,4 procent tot 11,4 procent. De rente is variabel, wat betekent dat de rente tijdens de looptijd kan wijzigen. In bovenstaand voorbeeld gaan we ervan uit dat de rente niet wijzigt. Bovendien gaan we ervan uit dat je elke maand twee procent van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Meer over geld lenen
 • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar tot 700 euro per jaar op de kosten van je lening.
 • Lening aanvragen Vraag direct online een gratis offerte aan voor de lening die het beste past bij je situatie en wensen.
 • Doorlopend krediet Een doorlopend krediet is een flexibele lening, waarbij looptijd en rente variabel zijn. Je lees er hier alles over.
 • Lening oversluiten Je te dure lening oversluiten? Doe de besparingscheck op Geld.nl en zie direct hoeveel jij kunt besparen op je lening.
 • Persoonlijke lening De persoonlijke lening is een lening waarbij het leenbedrag, de looptijd en rente vooraf zijn vastgesteld. Lees er hier meer over.
 • Laagste rente lening In ons top-10 overzicht vind je direct de lening met de laagste rente passen bij jouw situatie en wensen.
tc