Let op! Geld lenen kost geld
Contact

Hoeveel kan ik lenen?

Bereken direct je maximale lening in onze calculator. Bereken direct online je maximale lening in onze handige calculator.
Eef van Opdorp Budgetcoach
Start vergelijken & bespaar
Leendoel
Geboortedatum
DD-MM-JJJJ
Meest complete aanbodVerzekerd van de beste keuze
Keurmerk Objectief Vergelijken100% onafhankelijke vergelijking
Verantwoord lenenAlle partijen hebben AFM-vergunning

In 4 stappen jouw maximale lening berekenen

1. Laat ons weten wie je bent

Wat je leeftijd is, of je nog thuiswonende kinderen hebt en of je een woning huurt of bezit; al deze factoren hebben invloed op jouw maximale leenbedrag. Daarom stellen we je deze persoonlijke vragen.

2. Geef aan wat je inkomen is

Om te berekenen welk bedrag jij verantwoord kunt lenen, brengen we eerst je inkomsten uit werk en toeslagen in kaart. Je inkomen vormt samen met je uitgaven de basis voor de vraag welk bedrag je maximaal kunt lenen.

3. Laat ons weten wat je uitgaven zijn

Bij je uitgaven kijken we vooral naar lasten zoals een hypotheek, studieschuld en alimentatie. De balans tussen je inkomsten en uitgaven bepaalt welk bedrag jij kunt lenen. Je moet tenslotte genoeg geld overhouden om de lening zonder zorgen terug te kunnen betalen.

4. Ontdek hoeveel jij maximaal kunt lenen

Op basis van je antwoorden, berekenen wij jouw maximale leenbedrag. Dit is het bedrag dat jij in jouw situatie verantwoord kunt lenen. Dat leent een stuk lekkerder!

Veelgestelde vragen over maximale lening

Hoeveel kan ik lenen?

Ga je geld lenen, dan is het belangrijk dat je niet meer leent dan verantwoord is voor jouw situatie. Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt af van je inkomen en vaste lasten. Kredietverstrekkers kijken of je elke maand voldoende geld overhoudt om de lening terug te betalen, zonder dat je in de problemen komt. Met onze maximale lening calculator kun je direct berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen.

Welke factoren bepalen hoeveel ik kan lenen?

Om te bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen, kijken kredietverstrekkers naar de volgende zaken:

  • Je inkomen
  • Je gezinssituatie
  • Hoeveel geld je op basis van je inkomen en gezinssituatie minimaal nodig hebt om van te leven. Hiervoor stelt het NIBUD elk jaar leennormen vast.
  • Je woonlasten
  • Andere financiële verplichtingen die je hebt, zoals kosten voor een (lease)auto, kinderopvang, alimentatie, je studieschuld en eventuele andere leningen.

Hoe wordt mijn maximale lening berekend?

Om te berekenen hoeveel jij maximaal kunt lenen, gebruiken alle kredietverstrekkers dezelfde leennormen van de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN). Ze berekenen met deze normen je leencapaciteit, het bedrag dat je elke maand kunt besteden aan het aflossen van je lening. Dit bedrag vermenigvuldigen banken en kredietverstrekkers vervolgens met 50, omdat ze ervan uit gaan dat je elke maand 2 procent van de lening moet kunnen aflossen. De uitkomst van deze som is je maximale leenbedrag.

De exacte formules die banken gebruiken zijn best ingewikkeld. Gelukkig hoef je deze berekening niet zelf te doen. Op deze pagina kun je eenvoudig je maximale lening berekenen met onze rekentool

Waarom maximale lening berekenen via Geld.nl?

Met de rekentool van Geld.nl is je maximale lening berekenen heel eenvoudig, maar wij helpen je vervolgens ook de voordeligste lening te vinden voor jouw situatie. Tijdens het vergelijken op Geld.nl tonen we je alle voor jou beschikbare leningen in Nederland. Je ziet ook kredietverstrekkers die je bij andere vergelijkingssites niet ziet. Zo vind je altijd de voordeligste persoonlijke lening voor jouw situatie.

Daarnaast is Geld.nl 100% onafhankelijk. Dit betekent dat we geen onderdeel zijn van een kredietverstrekker of andere (financiële partij). Geen enkele partij beïnvloedt dus onze vergelijkingen. Zo garanderen we jou een 100% onafhankelijke vergelijking.

Of vind je antwoord op één van onderstaande pagina’s

Wat kan ik lenen?

Een belangrijke vraag die veel consumenten zich stellen bij geld lenen, is “Wat kan ik lenen?”. Banken en kredietverstrekkers kijken bij je aanvraag altijd of het gewenste leenbedrag verantwoord is voor jouw situatie. Zij willen immers niet dat jij in de problemen komt door je lening. En natuurlijk wil je dat zelf ook niet. Het is dus verstandig om, voor je een aanvraag indient, zelf alvast te berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Stel je zelf daarbij ook altijd de vraag hoeveel je echt nodig hebt om te lenen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe auto financieren? Dan weet je precies hoe duur die auto mag zijn. We raden je aan om nooit meer te lenen dan nodig.

Hoeveel kan ik lenen?

Maximale lening berekenen

Het berekenen van je maximale lening is ingewikkelde materie. Gelukkig hebben wij het je gemakkelijk gemaakt. In de maximale lening calculator van de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl vragen we je in alle gegevens in te vullen die we nodig hebben voor de berekening. Zo weet jij in 3 stappen hoeveel je maximaal kunt lenen. Bereken hier direct je maximale leenbedrag. Goed om te weten! Het maximale bedrag (ook wel de leencapaciteit genoemd) dat we voor jou berekenen, is een indicatie. Kredietverstrekkers bepalen zelf hoeveel ze je precies willen lenen. Wel hanteren de meeste geldverstrekkers de algemene normen waarmee wij ook rekenen in onze maximale lening calculator.

Maximale lening berekenen

4 Tips voor je maximale lening berekenen

Je maximale lening berekenen en een verantwoorde lening aanvragen is een belangrijke financiële keuze. Daarom geven je we handige tips over je maximale lening berekenen, maar ook over het vinden van de voordeligste lening. Met deze 4 tips maak je zeker een goede keuze en kun je met een gerust je geld lenen.

Tips geld lenen
Leencapaciteit berekenen

Maximaal lenen niet altijd nodig

Met de maximale lening berekenen tool op Geld.nl kun je direct achterhalen hoeveel je maximaal kunt lenen met jouw inkomen en vaste lasten. Maar dit wil niet zeggen dat je ook maximaal moet lenen. Sterker nog, liever niet! Leen niet meer dan nodig, want hoe meer je leent, hoe meer je elke maand moet terugbetalen. Kies dus voor een leenbedrag dat past bij je leendoel en financiële situatie.

Normen voor maximaal leenbedrag

Maximaal lenen en bestaande leningen

Als je al leningen hebt, halen kredietverstrekkers het geld dat je hiervoor betaalt af van je maximale leenbedrag. Je moet immers ook de aflossing van je huidige lening nog kunnen betalen, naast de aflossing op de nieuwe lening. Wil je de bestaande lening oversluiten naar de nieuwe lening? Geef dit dan door aan de kredietverstrekker. Die houdt daar dan rekening mee bij het berekenen van je maximale leenbedrag.

Maximaal leenbedrag en vaste lasten

Lening berekenen en rente

Of je nu maximaal leent of niet, de rente van je lening bepaalt uiteindelijk hoeveel je lening kost. Geld.nl helpt je de laagste rente voor je lening te vinden. Nadat je je maximale leenbedrag hebt berekend, kun je direct leningen vergelijken voor jouw situatie. Zo vind je een passende lening tegen een lage rente.

Je leencapaciteit

Maximaal lenen? Leen verantwoord!

Zeker als je maximaal leent, wil je weten dat je goed zit. Als je via Geld.nl je maximale lening berekent en uiteindelijk een lening afsluit, leen je altijd bij een kredietverstrekker die een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zo weet je zeker dat je veilig en verantwoord leent.

DD-MM-JJJJ