Contact

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel kan ik lenen? Maximale lening berekenen
Eef van Opdorp Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Website van het jaar 2022
Start hier je maximale lening berekening Start hier je maximale lening berekening
Leendoel
Geboortedatum DD-MM-JJJJ
Grootste aanbod leningen Meest complete aanbod

Geld.nl is de meest complete
lening vergelijker van Nederland.

Veilig & verantwoord lenen

Begrijpelijke uitleg en hulp
van gecertificeerde experts.

Betrouwbaar geld lenen

Alle partijen in onze vergelijking
staan onder toezicht van de AFM.

Tips en uitleg voor de beste lening

In onderstaande video's geeft Budgetcoach Eef van Opdorp (bekend van RTL4 en SBS 6) je, samen met enkele lenen experts van Geld.nl, handige tips over wie wij zijn, wat we doen en hoe jij de beste lening kunt vinden.

De meest volledige lening vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je de meest complete lening vergelijking van Nederland met 11 kredietverstrekkers. Vind de beste lening met de laagste rente en betaal gemiddeld € 393 minder rente op je lening!

In 4 stappen naar de beste lening
Laat ons weten wie je bent en wat je wil lenen, wij tonen je alle geschikte leningen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan via onze site.
Onderteken de offerte en lever de gevraagde documenten aan.
Alles akkoord? Ontvang binnen 2 werkdagen het geld op je rekening.
Dit vinden klanten van ons
10   "Snel en betrouwbaar"
Jaïr Roseburg 07 oktober 2022
8   "Super geholpen"
Lies Heeres 07 oktober 2022
10   "Het was binnen één week geregeld"
Kelvin 06 oktober 2022
Persoonlijke hulp van experts
Persoonlijke kredietadviseur

Onze gecertificeerde kredietadviseurs helpen je graag bij het kiezen en aanvragen van de beste lening. Heb je vragen? Kijk hier voor een antwoord op de meestgestelde vragen of stuur een appje naar 06-38336770. Zodra je een offerte via Geld.nl hebt aangevraagd, krijg je een persoonlijke kredietadviseur toegewezen die je van A tot Z helpt bij het afronden van je lening aanvraag.

Al ruim 10 jaar dé kredietspecialist

Geld.nl is al ruim 10 jaar dé lening vergelijkingssite van Nederland. Dankzij onze kennis en ervaring kunnen we je in alle stappen van het proces helpen, zodat jij zorgeloos de beste lening kunt kiezen en afsluiten. De informatie in onze vergelijking is geschreven door Amanda Bulthuis, onze productspecialist op het gebied van geld lenen. De informatie op deze pagina is voor het laatst geüpdatet op woensdag 23 november 2022.

"Wellicht heb je één van deze vragen?"
Wat kan ik lenen?

Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt vooral af van je inkomen en vaste lasten. Om te voorkomen dat je door een lening in de financiële problemen komt, berekenen kredietverstrekkers hoeveel je maximaal kunt lenen bij jouw financiële situatie. Hiervoor hanteren alle kredietverstekkers dezelfde rekenregels. Deze regels hebben wij verwerkt in onze maximale lening calculator. Zo kun je direct berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen.

Hoe bepalen kredietverstrekkers mijn maximale leenbedrag?

Om te bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen, kijken kredietverstrekkers naar de volgende zaken:

 • Je inkomen
 • Je gezinssituatie
 • Hoeveel geld je op basis van je inkomen en gezinssituatie minimaal nodig hebt om van te leven. Hiervoor stelt het NIBUD elk jaar leennormen vast.
 • Je woonlasten
 • Andere financiële verplichtingen die je hebt, zoals kosten voor een (lease)auto, kinderopvang, alimentatie, je studieschuld en eventuele andere leningen.

Op basis van deze gegevens berekenen kredietverstrekkers hoeveel je elke maand over hebt om te betalen voor je lening. Alle kredietverstrekkers in Nederland gebruiken dezelfde basisregels voor het berekenen van je maximale lening. Dit conform de leennormen van de VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland). Met deze normen berekenen ze je leencapaciteit, het bedrag dat je maximaal elke maand kan aflossen. Om je leencapaciteit te berekenen, kijken kredietverstrekker naar de hierboven genoemde factoren.

Je maximale lening is je leencapaciteit per maand keer 50. Je moet namelijk elke maand 2 procent van de maximale lening kunnen aflossen. Stel dat je leencapaciteit per maand 300 euro is. Dat houdt dus in dat je volgens de leennormen elke maand maximaal 300 euro op je lening kunt aflossen. Je maximale lening is dan 50 keer 300, oftewel 15.000 euro.

Wil je meer weten over hoe kredietverstrekkers precies je maximale leenbedrag berekenen? Dat lees je hier.

Hoeveel geld kan ik maximaal lenen in Nederland?

Hoeveel je maximaal kunt lenen, verschilt ook per kredietverstrekker. Bij de meeste kredietverstrekkers kun je maximaal 75.000 euro lenen met één lening. Dit is ook het maximale bedrag dat je online kunt lenen via Geld.nl. Wil je meer lenen? Dan moet je meer dan één lening afsluiten. Omdat dit soort aanvragen maatwerk vereisen, helpen onze deskundige financiële experts je hier graag bij.

Waarom maximale lening berekenen via Geld.nl?

Geld.nl helpt je niet alleen je maximale lening te berekenen, wij helpen je ook de voordeligste lening te vinden voor jouw situatie. Zo betaal je dus nooit onnodig te veel. Tijdens je lening vergelijken op Geld.nl tonen we je alle voor jou beschikbare lening van het grootste aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Je ziet dus ook kredietverstrekkers die je bij andere vergelijkingssites niet vindt. Zo vind je altijd de voordeligste lening voor jouw situatie.

Daarnaast is Geld.nl 100% onafhankelijk. Dit betekent dat we geen onderdeel zijn van een kredietverstrekker of andere (financiële partij). Geen enkele partij beïnvloedt dus onze vergelijkingen. Zo garanderen we jou een 100% onafhankelijke vergelijking.

Laatste nieuws Geld.nl over geld lenen

Met ruim vijftien jaar ervaring en tienduizenden leningen vergelijkingen per maand is Geld.nl dé vergelijkingssite voor je lening. We hebben veel inzicht in de keuzes die consumenten maken als ze een lening afsluiten en delen dit regelmatig met de pers. Lees hier ons laatste nieuws over geld lenen.

Bekijk alle nieuwberichten

Wat kan ik lenen?

Een belangrijke vraag die veel consumenten zich stellen bij geld lenen, is “Wat kan ik lenen?”. Banken en kredietverstrekkers kijken bij je aanvraag altijd of het gewenste leenbedrag verantwoord is voor jouw situatie. Zij willen immers niet dat jij in de problemen komt door je lening. En natuurlijk wil je dat zelf ook niet. Het is dus verstandig om, voor je een aanvraag indient, zelf alvast te berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Stel je zelf daarbij ook altijd de vraag hoeveel je echt nodig hebt om te lenen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe auto financieren? Dan weet je precies hoe duur die auto mag zijn. We raden je aan om nooit meer te lenen dan nodig.

Hoeveel kan ik lenen?

Maximale lening berekenen

Het berekenen van je maximale lening is ingewikkelde materie. Gelukkig hebben wij het je gemakkelijk gemaakt. In de maximale lening calculator van de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl vragen we je in alle gegevens in te vullen die we nodig hebben voor de berekening. Zo weet jij in 3 stappen hoeveel je maximaal kunt lenen. Bereken hier direct je maximale leenbedrag. Goed om te weten! Het maximale bedrag (ook wel de leencapaciteit genoemd) dat we voor jou berekenen, is een indicatie. Kredietverstrekkers bepalen zelf hoeveel ze je precies willen lenen. Wel hanteren de meeste geldverstrekkers de algemene normen waarmee wij ook rekenen in onze maximale lening calculator.

Maximale lening berekenen
Geld.nl was recent te zien bijBekijk alle media-optredens

Lening berekenen & laagste rentes

Om je een indicatie te geven hoeveel rente je betaalt voor een lening, geven we je hier een beeld van hoe goedkoop geld lenen op dit moment is. Je ziet hieronder de goedkoopste lening voor verschillende leenbedragen. Weten wat de laagste rente is voor jouw gewenst leenbedrag? Maak dan direct een vergelijking!

Lening berekenen laagste rente
Laagste rente lening berekenen
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.500 9,9%Santander€ 53
€ 5.000 8,3%Lender & Spender€ 102
€ 10.000 6,3%Directa.nl€ 194
€ 25.000 4,9%Freo€ 470
€ 50.000 4,8%Freo€ 937
€ 75.000 4,8%Freo€ 1.405

Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.

Start vergelijken

9 Tips voor je maximale lening berekenen

Je maximale lening berekenen en het aanvragen van een verantwoorde lening is een belangrijke financiële keuze. Daarom geven je we graag meer informatie en handige tips over je maximale lening berekenen, maar ook over het vinden van de voordeligste lening. Met deze 9 tips maak je zeker een goede keuze en kun je met een gerust je geld lenen.

Tips lening berekenen
Leencapaciteit berekenen

1. Hoe berekenen banken mijn leencapaciteit?

Om te berekenen hoeveel jij maximaal kunt lenen, gebruiken alle banken en kredietverstrekkers dezelfde basisregels.

Normen voor maximaal leenbedrag

2. Normen voor maximaal leenbedrag

Je ziet in de formule een aantal termen die je misschien niet kent, zoals de basisnorm en het opslagpercentage.

Maximaal leenbedrag en vaste lasten

3. Maximaal leenbedrag en vaste lasten

Naast je inkomen en de leennormen, kijken kredietverstrekkers ook naar je vaste lasten.

Je leencapaciteit

4. Je leencapaciteit

Het bedrag dat uiteindelijk overblijft, is het deel van je inkomen dat je maandelijks kunt besteden aan je lening.

Maximaal lenen niet altijd nodig

5. Maximaal lenen niet altijd nodig!

Als je je maximale leenbedrag weet, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je ook zoveel geld moet lenen.

Best passende leenvorm

6. Kies de best passende leenvorm voor je maximale lening

Je hebt in Nederland de keuze uit een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Bepaal je maandbedrag

7. Bepaal je maandbedrag

Bij je keuze voor een lening bepaal je zelf welk bedrag je per maand aflost.

Rente van je maximale lening

8. Let vooral op de rente van je maximale lening

Bij de keuze voor je lening, is de rente het belangrijkste.

Lening oversluiten en maximaal leenbedrag

9. Lening oversluiten en maximaal leenbedrag

Als je al leningen hebt, halen kredietverstrekkers het geld dat je hiervoor betaalt af van je maximale leenbedrag.

Meer informatie over je lening berekenen
Geld.nl en wetgeving

Onze lenen vergelijking is gratis en eenvoudig te gebruiken. Onze website is beveiligd door VeriSign, conform de nieuwste Internet Beveiliging Standaarden, om ervoor te zorgen dat alle data die je invult veilig is.

Geld.nl heeft een AFM vergunning inzake de Wet Financieel Toezicht (WFT) onder nummer: 12039914. Geld.nl is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (Brabant) onder nummer 52062910.

Heb je een klacht over de inhoud van de productovereenkomst? Dan dien je die in bij de betreffende aanbieder. Als je klacht door de aanbieder niet naar tevredenheid wordt opgelost, stuur je de klacht naar het Klachten Instituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Als je een klacht hebt over de dienstverlening van Geld.nl, neem je contact op met ons. We behandelen elke klacht volgens onze klachtenprocedure. Geld.nl is ook aangesloten bij het Klachten Instituut Financiële dienstverlening (Kifid) onder nummer: 300.014480.

Wij waarborgen je privacy. Meer informatie vind je in ons privacyreglement.

Meer over geld lenen
 • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar gemiddeld 393 euro op de kosten van je lening.
 • Lening aanvragen Vraag direct online een gratis offerte aan voor de lening die het beste past bij je situatie en wensen.
 • Doorlopend krediet Een doorlopend krediet is een flexibele lening, waarbij je afgeloste bedrag de eerste jaren opnieuw mag opnemen. Je lees er hier alles over.
 • Lening oversluiten Je te dure lening oversluiten? Doe de besparingscheck op Geld.nl en zie direct hoeveel jij kunt besparen op je lening.
 • Persoonlijke lening Een persoonlijke lening geeft rust en zekerheid. Het leenbedrag, de looptijd en rente staan vooraf vast. Lees er hier meer over.
 • Laagste rente lening In ons top-10 overzicht vind je direct de lening met de laagste rente die past bij jouw situatie en wensen.
tc