"Bereken hoeveel jij verantwoord kunt lenen & vind de beste lening van Nederland."

Website van het jaar Eef van Opdorp - Budgetcoach Bekend van RTL4 en SBS 6

Lening berekenen

wat zijn je mogelijkheden?
Grootste aanbod leningen Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
lening vergelijker van Nederland.

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

Dit vinden klanten van ons
8   "Snel voor elkaar en goed te regelen" J. de Jong 18 oktober 2021
8   "Snelle reactie en alles vlot geregeld" Franske G 16 oktober 2021
10   "Snel geregeld, zeer tevreden" A.F.F. Faile 16 oktober 2021
Kredietexperts Geld.nl
Kredietspecialist

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis, productspecialist op het gebied van geld lenen. De informatie is voor het laatst geüpdatet op vrijdag 12 november 2021.

Kredietadviseurs

Onze gecertificeerde kredietadviseurs helpen je graag bij het kiezen en aanvragen van de beste lening. Heb je vragen? Neem contact op via 040 – 751 39 68 of stuur een mail naar kredieten@geld.nl.

"Misschien heb je één van de volgende vragen?"
Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt vooral af van je inkomen en vaste lasten. Om te voorkomen dat je door een lening in de financiële problemen komt, berekenen kredietverstrekkers hoeveel je maximaal kunt lenen bij jouw financiële situatie. Hiervoor hanteren alle kredietverstekkers dezelfde rekenregels. Deze regels hebben wij verwerkt in onze maximale lening calculator. Zo kun je direct berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen.

Hoe bepalen kredietverstrekkers mijn maximale leenbedrag?

Om te bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen, kijken kredietverstrekkers naar de volgende zaken:

 • Je inkomen
 • Je gezinssituatie
 • Hoeveel geld je op basis van je inkomen en gezinssituatie minimaal nodig hebt om van te leven. Hiervoor stelt het NIBUD elk jaar leennormen vast.
 • Je woonlasten
 • Andere financiële verplichtingen die je hebt, zoals kosten voor een (lease)auto, kinderopvang, alimentatie, je studieschuld en eventuele andere leningen.

Op basis van deze gegevens berekenen kredietverstrekkers hoeveel je elke maand over hebt om te betalen voor je lening. Zo kunnen ze bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen.

Wil je meer weten over hoe kredietverstrekkers precies je maximale leenbedrag berekenen? Dat lees je hier.

Hoeveel kun je maximaal lenen in Nederland?

Hoeveel je maximaal kunt lenen, verschilt ook per kredietverstrekker. Bij de meeste kredietverstrekkers kun je maximaal 75.000 euro lenen met één lening. Dit is ook het maximale bedrag dat je online kunt lenen via Geld.nl. Wil je meer lenen? Dan moet je meerdere leningen afsluiten. Omdat dit soort aanvragen maatwerk vereisen, helpen onze deskundige financiële experts je hier graag bij.

Waarom maximale lening berekenen via Geld.nl?

Geld.nl helpt je niet alleen je maximale lening te berekenen, wij helpen je ook de voordeligste lening te vinden voor jouw situatie. Zo betaal je dus nooit onnodig te veel. Tijdens je lening vergelijken op Geld.nl tonen we je alle voor jou beschikbare lening van het grootste aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Je ziet dus ook kredietverstrekkers die je bij andere vergelijkingssites niet vindt. Zo vind je altijd de voordeligste lening voor jouw situatie.

Daarnaast is Geld.nl 100% onafhankelijk. Dit betekent dat we geen onderdeel zijn van een kredietverstrekker of andere (financiële partij). Geen enkele partij beïnvloedt dus onze vergelijkingen. Zo garanderen we jou een 100% onafhankelijke vergelijking.

De meest volledige lening vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je de meest complete lening vergelijking van Nederland met 14 kredietverstrekkers. Vind de beste lening met de laagste rente en betaal tot 500 euro per jaar minder rente!

 • ING lening
 • ABN Amro lening
 • Rabobank lening
 • Freo lening
 • Santander lening
 • BNP Paribas lening
 • Findio lening
 • Defam lening
 • Directa lening
 • Interbank lening
 • Lender & Spender lening
 • Nationale Nederlanden lening
 • Qander lening

Lening berekenen– Top 10 leningen

Hier vind je de top 10 leningen met de laagste rente. We adviseren je een vergelijking op maat te maken door op de groene button te klikken.

Top 10 lening berekenen
Aanbieder Leenvorm Rente
BNP Paribas Persoonlijke lening 3,30%
DEFAM Premium Persoonlijke lening 3,30%
Freo Persoonlijke lening 3,40%
ABN AMRO Persoonlijke lening 3,50%
Interbank Persoonlijke lening 3,50%
Nationale Nederlanden Persoonlijke lening 3,50%
DEFAM Huiseigenaar Persoonlijke lening 3,60%
Findio Persoonlijke lening 3,60%
ING Persoonlijke lening 4,00%
BNP Paribas Persoonlijke lening 4,70%
Deze top 10 is gebaseerd op een lening van 55.000 euro met een looptijd van 60 maanden (bij PL) of 1,5% maandelijkse aflossing (bij DK)
Geld.nl was recent te zien bij Bekijk alle media-optredens
 • Lening berekenen
 • Onderzoeken Geld.nl
 • Klantenservice
Lening berekenen

Hoeveel kan ik lenen? Bereken het op Geld.nl!

Een belangrijke vraag die veel consumenten zich stellen bij geld lenen, is "Wat kan ik lenen?". Banken en kredietverstrekkers kijken bij je aanvraag altijd of het gewenste leenbedrag verantwoord is voor jouw situatie. Zij willen immers niet dat jij in de problemen komt door je lening. En natuurlijk wil je dat zelf ook niet. Het is dus verstandig om, voor je een aanvraag indient, zelf alvast te berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe auto financieren? Dan weet je precies hoe duur die auto mag zijn.

Hoe berekenen banken mijn leencapaciteit?

Om te berekenen hoeveel jij maximaal kunt lenen, gebruiken alle banken en kredietverstrekkers dezelfde basisregels. Hiervoor gebruiken ze de leennormen van de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) Ze berekenen met deze regels je leencapaciteit, het bedrag dat je elke maand kunt besteden aan het aflossen van je lening. Dit bedrag vermenigvuldigen banken en kredietverstrekkers vervolgens met 50, omdat ze ervan uit gaan dat je elke maand 2 procent van de lening moet kunnen aflossen. De uitkomst van deze som is je maximale leenbedrag.

Je leencapaciteit berekenen kredietverstrekkers met deze formule:

Leencapaciteit = netto inkomen -/- lasten -/- leennorm

Lening berekenen

Om deze berekening goed te kunnen maken, moeten banken dus weten hoeveel je elke maand verdient en welke vaste lasten je hebt. Deze gegevens geef je zelf door, waarna de kredietverstrekker je leennorm berekent. Hiervoor gebruiken ze deze formule:

Leennorm = basisnorm + (opslagpercentage*(inkomen -/-minimuminkomen)).

Normen voor maximaal leenbedrag

Je ziet ook in deze formule een aantal termen die je misschien niet kent, zoals de basisnorm en het opslagpercentage. Dit zijn bedragen die het NIBUD en de Vereniging voor Financieringsondernemingen in Nederland elk jaar opnieuw vaststellen. De basisnorm is het bedrag dat je elke maand minimaal moet overhouden om van te kunnen leven. Dit bedrag verschilt per gezinssituatie. Sinds 2021 wordt hierbij ook onderscheid gemaakt tussen of je een huur- op een koophuis woont.

De basisnormen zijn een richtlijn. Maar naarmate mensen meer gaan verdienen, gaan ze vaak anders leven en meer uitgeven. Om hier rekening mee te houden wordt er bij de basisnorm een inkomensafhankelijk opslagpercentage meegeteld. Het opslagpercentage verschilt ook per woon- en gezinssituatie.

Maximaal leenbedrag en vaste lasten

Naast je inkomen en de leennormen, kijken kredietverstrekkers ook naar je vaste lasten. Zoals je woonlasten (hoeveel je elke maand betaalt voor je hypotheek of huur), eventuele kosten voor kinderopvang en de kosten voor je (lease)auto. Deze bedragen halen ze af van je inkomen. Zo zien kredietverstrekkers hoeveel geld je elke maand over hebt om te betalen aan een lening.

Ook andere financiële verplichtingen, zoals alimentatie, bestaande leningen die je al hebt en een eventuele studieschuld telt de kredietverstrekker mee bij je vaste lasten.

Leencapaciteit berekenen: de uitkomst!

Het bedrag dat uiteindelijk overblijft, is het deel van je inkomen dat je maandelijks kunt besteden aan je lening. Banken en kredietverstrekkers noemen dit je leencapaciteit. Ze weten dan direct hoeveel je maximaal mag lenen. Dit is je maximale aflosbedrag per maand keer 50. Kredietverstrekkers gaan er namelijk vanuit dat je elke maand 2 procent van de totale kredietsom moet kunnen aflossen. Als je dus elke maand maximaal 200 euro kunt aflossen, mag je maximaal 10.000 euro lenen.

Maximale lening berekenen op Geld.nl

Al met al is dit best ingewikkelde materie. Gelukkig hebben wij het je gemakkelijk gemaakt en hoef je deze berekeningen niet allemaal zelf te maken. In de maximale lening calculator van de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl vragen we je in alle gegevens die we nodig hebben en weet jij in 3 stappen hoeveel je maximaal kunt lenen. Wel zo eenvoudig! Bereken hier direct je maximale leenbedrag >>

Je maximale lening berekenen op Geld.nl werkt zo:

 1. Laat ons je woonsituatie weten.
 2. Laat ons je inkomen en vaste lasten weten.
 3. Wij berekenen je maximale lening, jij bepaalt zelf hoeveel je wilt lenen.

Goed om te weten! Het maximale bedrag (ook wel de leencapaciteit genoemd) dat we voor jou berekenen, is een indicatie. Kredietverstrekkers bepalen zelf hoeveel ze je precies willen lenen. Wel hanteren de meeste geldverstrekkers de algemene normen waarmee wij ook rekenen in onze maximale lening calculator. Het zal dus niet vaak voor komen dat je meer kunt lenen dan dit bedrag. Maar op basis van je persoonlijke situatie besluit een kredietverstrekker misschien dat een lager bedrag toch beter past bij je situatie.

Besparen op je maximale lening - 5 tips

Weet je na het berekenen van je maximale lening hoeveel je kunt lenen? Dan is het tijd om te vergelijken en de beste deal voor je lening te kiezen. Dat is de lening met de laagste rente voor jouw situatie. Met deze 5 tips maak je zeker een goed keuze en kun je met een gerust je lening aanvragen.

1. Maximaal lenen niet altijd nodig!

Als je je maximale leenbedrag weet, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je ook zoveel geld moet lenen. Sterker nog, minder lenen is verstandiger. Wij raden je aan niet meer te lenen dan je nodig hebt. Leen dus niet meer geld dan je nodig hebt om die nieuwe auto, keuken of boot te kopen.

2.Kies de best passende leenvorm voor je maximale lening

Je heb in Nederland de keuze uit een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Welke lening voor jou het meest geschikt is, hangt af van je leendoel. Leen je voor een eenmalige aankoop, zoals een auto of een nieuwe keuken? Dan is een persoonlijke lening het meest geschikt. Een doorlopend krediet is alleen geschikt als je voor een langere tijd extra financiële ruimte wilt.

3. Bepaal je maandbedrag

Bij je keuze voor een lening bepaal je zelf welk bedrag je per maand aflost. Een laag maandbedrag lijkt interessant, maar je doet dan langer over het aflossen. Je betaalt hierdoor langer rente, wat je lening duurder maakt. Kies daarom altijd een zo hoog mogelijk maandbedrag, dat je wel elke maand gemakkelijk kunt betalen.

4. Let vooral op de rente van je maximale lening

Bij de keuze voor je lening, is de rente het belangrijkste. Dit bepaalt namelijk hoeveel de lening je kost. De lening met de laagste rente is het voordeligst en meestal ook de beste keuze! De voorwaarden van de leningen verschillen onderling namelijk nauwelijks.

5. Lening oversluiten en maximaal leenbedrag

Als je al leningen hebt, halen kredietverstrekker het geld dat je hiervoor betaalt af van je maximale leenbedrag. Hier is de leencapaciteit (hoeveel je kunt lenen) die bank voor je berekend lager. Wil je de bestaande lening oversluiten naar de nieuwe lening? Geef dit dan door aan de kredietverstrekker. Die houdt daar dan rekening mee bij het berekenen van je maximale leenbedrag.

Tarieven maximale lening in beeld

Je maximale lening berekenen en vervolgens een lening afsluiten doe je niet zomaar. Je gaat een verplichting aan met een bank, wat best ingewikkeld kan zijn. Daarom tonen we je hier de exacte looptijden en tarieven van geld lenen. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Je ziet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen (van 2.500 euro tot 50.000 euro lenen) en looptijden. Je ziet dus dat de minimale looptijd twaalf maanden en de maximale looptijd 180 maanden bedraagt.

Het rentepercentage voor een persoonlijk lening bedraagt minimaal 3,30 procent en maximaal 9,15 procent.

Tarieven persoonlijke lening
Kredietbedrag €2.500 €25.000 €50.000
Minimale rente 8,90% 3,30% 3,30%
Maximale rente 9,15% 7,40% 5,90%
Minimale looptijd (maanden) 6 1 1
Maximale looptijd (maanden) 120 144 144
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
Kredietbedrag €2.500 €25.000 €50.000
Minimale rente 8,90% 3,30% 3,30%
Looptijd (maanden) 60 60 60
Totaal krediet €3.082 €27.121 €54.241

In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven doorlopend krediet
Kredietbedrag €5.000 €25.000 €50.000
Minimale rente 6,7% 4,5% 4,5%
Maximale rente 7,8% 4,9% 4,9%
Minimale looptijd (maanden) 1 1 1
Maximale looptijd (maanden) 240 240 240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
Kredietbedrag €5.000 €25.000 €50.000
Minimale rente 6,7% 4,5% 4,5%
Looptijd (maanden) 59 56 56
Totaal krediet €5.847 €27.674 €55.349

De rente op een doorlopend krediet bedraagt minimaal 4,50 procent en maximaal 7,80 procent.De rente is variabel.Deze kan dus stijgen of dalen tijdens de looptijd.In bovenstaand voorbeeld gaan we ervan uit dat de rente niet wijzigt. Bovendien gaan we ervan uit dat je elke maand 2 procent van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en lening vergelijkingen en tienduizenden afgesloten leningen, is Geld.nl dé expert op het gebied van geld lenen. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van geld lenen:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een lening of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice
Meer over geld lenen
 • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening.
 • Lening aanvragen Vraag direct online een gratis offerte aan voor de lening die het beste past bij je situatie en wensen.
 • Doorlopend krediet Een doorlopend krediet is een flexibele lening. Je bepaalt zelf hoeveel geld je opneemt en wanneer. Je lees er hier alles over.
 • Lening oversluiten Je te dure lening oversluiten? Doe de besparingscheck op Geld.nl en zie direct hoeveel jij kunt besparen op je lening.
 • Persoonlijke lening Een persoonlijke lening geeft rust en zekerheid. Het leenbedrag, de looptijd en rente staan vooraf vast. Lees er hier meer over.
 • Laagste rente lening In ons top-10 overzicht vind je direct de lening met de laagste rente die past bij jouw situatie en wensen.
Zoeken ×
Ongeveer 0 resultaten
tc