Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Overlijdensrisicoverzekering uitleg

Wat is een overlijdensrisicoverzekering bij een lening?

Een overlijdensrisicoverzekering voorkomt dat de restschuld van je lening bij je nabestaanden terecht komt wanneer je overlijdt. Je verzekert een bedrag naar keuze en betaalt hiervoor tijdens een vaste periode maandpremie. Je nabestaanden krijgen dan na je overlijden een bedrag uitgekeerd waarmee ze de lening kunnen aflossen. Ga je geld lenen? Dan is bij een paar leenvormen een overlijdensrisicoverzekering standaard inbegrepen. Bij andere leenvormen mag je zelf kiezen of je er een afsluit. De hoogte van de premie hangt af van je persoonlijke situatie en wensen.

Lening met overlijdensrisicoverzekering

Aan een persoonlijke lening zit meestal automatisch een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Deze hoef je bij een lening dus niet los af te sluiten.

Lening zonder overlijdensrisicoverzekering

Bij een doorlopend krediet ligt dit anders. Hier zit geen overlijdensrisicoverzekering aan vast. Maar bij kredieten vanaf 10.000 euro ben je bij de meeste kredietverstrekkers wel verplicht om er een af te sluiten. Of je dat bij de kredietverstrekker doet of ergens anders mag je helemaal zelf bepalen.

Lening verzekeren

Je hebt verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. De verzekering die het beste past bij een lening is de overlijdensrisicoverzekering waarbij je tijdens de looptijd elke maand dezelfde premie betaalt, maar dat het verzekerde bedrag per maand afneemt. Omdat door aflossing ook de restschuld van je lening afneemt, is deze vorm erg geschikt voor een lening.

Voorbeeld overlijdensrisicoverzekering lening

Stel je hebt een lening van 10.000 euro met een (theoretische) looptijd van vijf jaar. Hierbij sluit je bovengenoemde overlijdensrisicoverzekering af. Tijdens de looptijd betaal je per maand een premie van 5 euro. Mocht je na twee jaar overlijden, dan krijgen je nabestaanden 6.000 euro uitbetaald. Mocht je na vier jaar overlijden, dan krijgen ze slechts 2.000 euro uitbetaald. Wanneer je je lening tijdens de looptijd evenredig aflost, is dit geen probleem, omdat per jaar de restschuld afneemt.

Onderstaande tabel toont het bedrag dat nabestaande uitbetaald krijgen, het afgeloste bedrag en de restschuld indien ja na een x aantal jaar van de looptijd overlijdt.

Mocht je overlijden na .. van de looptijdVerzekerd bedragAfgelost bedragRestschuld
1 jaar800020008000
2 jaar600040006000
3 jaar400060004000
4 jaar200080002000
5 jaar0100000

Overlijdensrisicoverzekering uitleg - Afsluiten

Zoals gezegd mag je zelf bepalen waar je jouw overlijdensrisicoverzekering afsluit. Dit kan bij de kredietverstrekker tijdens je lening afsluiten, maar bijvoorbeeld ook bij een verzekeringsmaatschappij. Ben je van plan om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Laat je dan door een expert goed informeren over de mogelijkheden.

Vergelijken was nog nooit zo makkelijk!Geef aan wat je wensen zijn en wij tonen je alle aanbieders gerangschikt op laagste rente en beste voorwaarden. Lening vergelijken