"Sluit je bestaande lening veilig over en bespaar direct."

Eef van Opdorp - Budgetcoach Bekend van RTL4 en SBS 6

Lening oversluiten?

Doe de check & bespaar!
Welk bedrag wil je oversluiten?
Huidige rente
Huidige maandlasten
Geboortedatum DD-MM-JJJJ

Bereken hoeveel jij kunt besparen

Grootste aanbod leningen Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
lening vergelijker van Nederland.

Website van het Jaar 2021

Geld.nl is voor de 5de keer
genomineerd voor de beste website

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

Dit vinden klanten van ons
10   "Heel eenvoudig een offerte aanvragen" Janet Peters 03 december 2021
10   "Positief over het snelle handelen" Marko Petrusic 30 november 2021
8   "Alles wordt keurig volgens de regels verwerkt" Marcel Honing 26 november 2021
Kredietexperts Geld.nl
Kredietspecialist

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis, productspecialist op het gebied van geld lenen. De informatie is voor het laatst geüpdatet op dinsdag 4 januari 2022.

Kredietadviseurs

Onze gecertificeerde kredietadviseurs helpen je graag bij het kiezen en aanvragen van de beste lening. Heb je vragen? Neem contact op via 040 – 751 39 68 of stuur een mail naar kredieten@geld.nl.

"Misschien heb je één van de volgende vragen?"
Hoe werkt een lening oversluiten?

Een lening oversluiten betekent dat je bij een nieuwe kredietverstrekker geld leent om je huidige lening(en) af te lossen. Je houdt daarna één lening over bij de nieuwe kredietverstrekker. Dit werkt eigenlijk heel eenvoudig:

 1. Je sluit een nieuwe lening af en geeft aan welke lening(en) je wilt oversluiten
 2. Je nieuwe kredietverstrekker lost je bestaande lening(en) af
 3. Je betaalt voortaan elke maand rente en aflossing aan je nieuwe kredietverstrekker
Wat zijn de voordelen van leningen oversluiten?

Het belangrijkste voordeel van een lening oversluiten is geld besparen. Als je bij de nieuwe kredietverstrekker een lagere rente betaalt dan voor je bestaande lening(en), kan oversluiten je veel geld besparen. Daarnaast kun je een kortere looptijd kiezen, waardoor je sneller schuldenvrij bent en minder lang rente betaalt. Tot slot is het voordeel dat wanneer je meerdere leningen oversluit, je nog maar één lening overhoudt. Wel zo overzichtelijk!

Is oversluiten van een lening voor mij mogelijk?

Als je een nieuwe lening afsluit om je bestaande lening(en) af te lossen, beoordeelt de nieuwe kredietverstrekker of je het gewenste bedrag kunt lenen. De regels voor hoeveel je maximaal mag lenen met je inkomen en vaste lasten worden elk jaar strenger. Het kan dus zijn dat je nu niet meer zoveel kunt lenen als een paar jaar geleden. Bereken hier of je voldoende kunt lenen om je leningen over te sluiten: Hoeveel kan ik lenen?

Welke leningen kan ik oversluiten?

Je kunt bijna alle soorten leningen oversluiten, denk aan:

 • Persoonlijke lening
 • Doorlopend krediet
 • Rood stand op je betaalrekening
 • Creditcardschulden
 • Postorderkredieten

Onderhandse leningen, dus bijvoorbeeld bij familieleden of vrienden, kun je niet oversluiten.

Hoeveel bespaar ik door mijn leningen over te sluiten?

Omdat de leenrentes de afgelopen jaren flink zijn gedaald, is de kans groot dat je voor een nieuwe lening veel minder rente betaalt dan voor je bestaande leningen. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van:

 • De rente en maandlasten van je huidige lening(en)
 • De rente en maandlasten van de nieuwe lening die je afsluit

Met de lening oversluiten calculator van Geld.nl bereken je eenvoudig hoeveel jij bespaart als je je lening(en) oversluit. Gemiddeld besparen consumenten die via Geld.nl hun lening oversluiten 5.000 euro aan rentekosten op hun totale lening.

Waarom je lening oversluiten en vergelijken via Geld.nl?

Geld.nl is dé lening vergelijkingssite van Nederland. Je vergelijkt op de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl het meest complete aanbod leningen. Omdat wij dus ook kredietverstrekkers tonen die andere vergelijkingssites niet tonen, weet je zeker dat je beste en goedkoopste lening vindt om naar over te sluiten. Zo bespaar je maximaal door je lening over te sluiten.

Video met tips en uitleg voor de beste lening

In onderstaande video’s geeft budgetcoach Eef van Opdorp, bekend van het RTL4 en SBS6, je handige tips.

Leasen of lenen? | Tips auto leasen of geld lenen voor auto Eef van Opdorp - 14 oktober 2021
Besparen op lening | Tips besparen op bestaande lening Eef van Opdorp - 13 september 2021
De meest volledige lening vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je de meest complete lening vergelijking van Nederland met 14 kredietverstrekkers. Vind de beste lening met de laagste rente en betaal tot 500 euro per jaar minder rente!

Lening oversluiten – Top 10 leningen

Hier vind je de top 10 leningen met de laagste rente. Wil jij je huidige lening oversluiten? dan adviseren we je een vergelijking op maat te maken door op de groene button te klikken.

Top 10 laagste rente lening oversluiten
Aanbieder Leenvorm Rente
BNP Paribas Persoonlijke lening 3,30%
DEFAM Premium Persoonlijke lening 3,30%
Freo Persoonlijke lening 3,40%
ABN AMRO Persoonlijke lening 3,50%
Interbank Persoonlijke lening 3,50%
Nationale Nederlanden Persoonlijke lening 3,50%
DEFAM Huiseigenaar Persoonlijke lening 3,60%
Findio Persoonlijke lening 3,60%
ING Persoonlijke lening 4,00%
BNP Paribas Persoonlijke lening 4,70%
Deze top 10 is gebaseerd op een lening van 55.000 euro met een looptijd van 60 maanden (bij PL) of 1,5% maandelijkse aflossing (bij DK)
Geld.nl was recent te zien bij Bekijk alle media-optredens
 • Lening oversluiten
 • Onderzoeken Geld.nl
 • Klantenservice
Lening oversluiten

Lening oversluiten

Heb je in het verleden een lening afgesloten? Dan is de kans groot dat je nu veel te veel rente betaalt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) berekende in 2016 al dat een gemiddeld gezin tot 2.200 euro kan besparen door te shoppen voor hun lening. Sindsdien zijn de leenrentes alleen maar verder gedaald en staan ze nu op hun dieptepunt. Je lening oversluiten bespaart je nu gemiddeld 5.000 euro op de totale rentekosten. Geld lenen kan dus ook voor jou veel goedkoper! Sluit je lening over naar een nieuwe lening met de laagste rente en je besparing is een feit!

Lening oversluiten

Oversluiten lening check in 3 stappen

Hoeveel jij precies kunt besparen door je bestaande lening(en) over te sluiten, bereken je eenvoudig met de lening oversluiten calculator van Geld.nl. In 3 stappen weet je hoeveel jij bespaart!

 1. Vul de gegevens in van de lening(en) die je wilt oversluiten
 2. Vul enkele persoonlijke gegevens in
 3. Zie hoeveel je bespaart met oversluiten naar de goedkoopste lening voor jouw situatie

Als je deze stappen hebt doorlopen, kun je vervolgens zelf alle leningen voor oversluiten vergelijken. Wij tonen je namelijk een overzicht van alle leningen die voor jou beschikbaar zijn om je bestaande lening naar over te sluiten. In de meeste gevallen kun je ook direct de lening aanvragen via Geld.nl. Zo regel je het oversluiten snel én eenvoudig zelf online.

6 Tips bestaande lening oversluiten

Je moet wel op een aantal zaken letten als je je lening gaat oversluiten. Wij geven je hier zes handige tips. Zo weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt en de beste keuze maakt voor je lening oversluiten.

1. Lening overzetten naar de laagste rente

Hoe lager de rente van je nieuwe lening, hoe meer je bespaart met het oversluiten van je bestaande lening(en). Het verschil tussen de laagste en hoogste rente is soms wel 5 procent. Het loont dus echt om de lening met de laagste rente te kiezen. Daarnaast verschillen de voorwaarden van de diverse leningen nauwelijks. De lening met de laagste rente is voor oversluiten van je lening dus ook bijna altijd de beste keuze!

2. Leningen samenvoegen bij oversluiten

Heb je op dit moment meerdere verschillende leningen, bijvoorbeeld een autofinanciering, een creditcardschuld en een doorlopend krediet? Dan is de kans groot dat je flink bespaart als je ze oversluit. Voor kleinere leenbedragen betaal je namelijk vaak hogere rentes, dan voor één lening met een hoger leenbedrag. Dit komt doordat de kosten voor een lening voor een kredietverstrekker bij een hoog bedrag in verhouding laag zijn. Daarnaast heb je met één lening meer overzicht in je financiën dan met meerdere kleine leningen bij verschillende partijen.

3. Lening oversluiten naar kortere looptijd

Als je je lening(en) oversluit, kies je voor je nieuwe lening een looptijd. Wij raden je om een korte looptijd te kiezen met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen. Je lening omzetten naar een kortere looptijd zorgt namelijk dat je sneller klaar bent met aflossen. Je betaalt dan minder lang rente. Dit kan je honderden euro’s besparen op de totale kosten van je lening. Let op! Je betaalt bij een kortere looptijd misschien wel een hoger bedrag per maand voor je lening. Dat moet je wel kunnen betalen.

4. Naar een persoonlijke lening oversluiten

Wanneer je één of meerdere leningen oversluit, raden we je altijd een persoonlijke lening aan. Je lost bij deze leenvorm elke maand een vast bedrag af en mag afgeloste bedragen niet meer opnieuw opnemen. Zo weet je zeker dat je de lening ook echt aflost en leen je niet meer dan nodig. Bovendien staan de rente en looptijd (aflosperiode) bij een persoonlijke lening vast. Zo weet je precies wat de lening kost.

Als je oversluit naar een doorlopend krediet, mag je afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Hierdoor kom je misschien in de verleiding om meer en langer te lenen dan nodig, waardoor je alsnog duurder uit bent. Bovendien is de rente op een doorlopend krediet vaak hoger dan de rente op een persoonlijke lening. Kortom, naar een persoonlijke lening oversluiten is altijd de voordeligste en verstandigste keuze.

5. Kosten krediet oversluiten

Als je je lening(en) oversluit, betaal je soms een boete aan je huidige kredietverstrekker(s) voor het in één keer volledig aflossen van je bestaande lening(en). Bij de meeste leningen mag je gelukkig altijd boetevrij extra aflossen. Hierdoor betaal je meestal geen kosten als je je lening oversluit en in één keer aflost. Je kunt dus vaak gratis je lening oversluiten. Omdat je bij een enkele kredietverstrekker wél kosten betaalt voor het voortijdig aflossen, moet je dit toch even checken.

6. Lening oversluiten en bijlenen

Wil je naast het oversluiten van je bestaande leningen extra geld lenen? Ook dat is mogelijk! Je geeft op Geld.nl zelf aan welk bedrag je wilt lenen. Dat kan exact het bedrag zijn dat nodig is om je huidige lening(en) af te lossen, of iets meer. Je bepaalt het helemaal zelf. Als je een hoger leenbedrag kiest, zie je direct welke nieuwe leningen voor jou beschikbaar zijn en welke het goedkoopste is.

Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en lening vergelijkingen en tienduizenden afgesloten leningen, is Geld.nl dé expert op het gebied van geld lenen. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van geld lenen:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een lening of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice
Meer over geld lenen
 • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening.
 • Hoeveel kan ik lenen? Hoeveel mag je maximaal lenen? Bereken zelf eenvoudig jouw maximaal verantwoorde leenbedrag.
 • Lening aanvragen Vraag direct online een gratis offerte aan voor de lening die het beste past bij je situatie en wensen.
 • Doorlopend krediet Een doorlopend krediet is een flexibele lening. Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je opneemt. Je lees er hier alles over.
 • Persoonlijke lening De persoonlijke lening geeft rust en zekerheid. Het leenbedrag, de looptijd en rente staan vooraf vast. Lees er hier meer over.
 • Laagste rente lening In ons top-10 overzicht vind je direct de lening met de laagste rente passen bij jouw situatie en wensen.
Zoeken ×
Ongeveer 0 resultaten
tc