Contact

Lening oversluiten

Vergelijk, sluit over en bespaar.
Eef van Opdorp Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Sluit je lening over en bespaar Sluit je bestaande lening over en bespaar direct
Welk bedrag wil je oversluiten?
Huidige rente
Huidige maandlasten
Geboortedatum
DD-MM-JJJJ

"Bespaar gemiddeld € 783 op je lening."

Eef van Opdorp Budgetcoach

Lening oversluiten

Heb je in het verleden een lening afgesloten? Dan is de kans groot dat je nu veel te veel rente betaalt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) berekende in 2016 al dat een gemiddeld gezin tot 2.200 euro kan besparen door te shoppen voor hun lening. Je lening oversluiten bespaart je nu gemiddeld 5.000 euro op de totale rentekosten. Geld lenen kan dus ook voor jou veel goedkoper! Sluit je lening over naar een nieuwe lening met de laagste rente en je besparing is een feit!

Lening oversluiten

In 3 stappen lening oversluiten 

Hoeveel jij precies kunt besparen door je bestaande lening(en) over te sluiten, bereken je eenvoudig met de lening oversluiten calculator van Geld.nl. Vul de gegevens in van de lening(en) die je wilt oversluiten, vul enkele persoonlijke gegevens in en zie hoeveel je bespaart met oversluiten naar de goedkoopste lening voor jouw situatie. Als je deze stappen hebt doorlopen, kun je vervolgens zelf alle leningen voor oversluiten vergelijken. Wij tonen je een overzicht van alle beschikbare leningen om je bestaande lening over te sluiten. In de meeste gevallen kun je ook direct de lening aanvragen via Geld.nl. Zo regel je het oversluiten snel én eenvoudig zelf online.

Oversluiten lening check

Veelgestelde vragen over lening oversluiten

Amanda Bulthuis, onze expert op het gebied van leningen, heeft samen met budgetcoach Eef van Opdorp (bekend van RTL4 en SBS6) de meestgestelde vragen over lening oversluiten voor je op een rij gezet. Deze informatie is voor het laatst geüpdatet op woensdag 24 mei 2023.

Hoe werkt een lening oversluiten?

Een lening oversluiten betekent dat je bij een nieuwe kredietverstrekker geld leent om je huidige lening(en) af te lossen. Je houdt daarna één lening over bij de nieuwe kredietverstrekker. Dit werkt eigenlijk heel eenvoudig:

  1. Je sluit een nieuwe lening af en geeft aan welke lening(en) je wilt oversluiten
  2. Je nieuwe kredietverstrekker lost je bestaande lening(en) af
  3. Je betaalt voortaan elke maand rente en aflossing aan je nieuwe kredietverstrekker

Wat zijn de voordelen van leningen oversluiten?

Het belangrijkste voordeel van een lening oversluiten is geld besparen. Als je bij de nieuwe kredietverstrekker een lagere rente betaalt dan voor je bestaande lening(en), kan oversluiten je veel geld besparen. Daarnaast kun je een kortere looptijd kiezen, waardoor je sneller schuldenvrij bent en minder lang rente betaalt. Tot slot is het voordeel dat wanneer je meerdere leningen oversluit, je nog maar één lening overhoudt. Wel zo overzichtelijk!

Is oversluiten van een lening voor mij mogelijk?

Als je een nieuwe lening afsluit om je bestaande lening(en) af te lossen, beoordeelt de nieuwe kredietverstrekker of je het gewenste bedrag kunt lenen. De regels voor hoeveel je maximaal mag lenen met je inkomen en vaste lasten worden elk jaar strenger. Het kan dus zijn dat je nu niet meer zoveel kunt lenen als een paar jaar geleden. Bereken hier of je voldoende kunt lenen om je leningen over te sluiten: Hoeveel kan ik lenen?

Welke leningen kan ik oversluiten?

Je kunt bijna alle soorten leningen oversluiten, denk aan:

  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet
  • Roodstand op je betaalrekening
  • Creditcardschulden
  • Postorderkredieten

Onderhandse leningen, dus bijvoorbeeld bij familieleden of vrienden, kun je niet oversluiten.

Hoeveel bespaar ik door mijn leningen over te sluiten?

Hoeveel je precies bespaart als je je leningen oversluit, hangt af van:

  • De rente en maandlasten van je huidige lening(en)
  • De rente en maandlasten van de nieuwe lening die je afsluit

Met de lening oversluiten calculator van Geld.nl bereken je eenvoudig hoeveel jij bespaart als je je lening(en) oversluit. Gemiddeld besparen consumenten die via Geld.nl hun lening oversluiten 5.000 euro aan rentekosten op hun totale lening.

Waarom je lening oversluiten en vergelijken via Geld.nl?

Geld.nl is dé lening vergelijkingssite van Nederland. Je vergelijkt op de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl het meest complete aanbod leningen. Omdat wij dus ook kredietverstrekkers tonen die andere vergelijkingssites niet tonen, weet je zeker dat je beste en goedkoopste lening vindt om naar over te sluiten. Zo bespaar je maximaal door je lening over te sluiten.

Lening oversluiten naar laagste rente

Om je een indicatie te geven hoeveel rente je betaalt voor een lening, geven we je hier een overzicht van de goedkoopste lening voor verschillende leenbedragen. Wil jij je huidige lening oversluiten? Dan adviseren we je een vergelijking op maat te maken door op de groene button te klikken.

Lening oversluiten naar laagste rente
Laagste rente lening oversluiten
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.500 9,9%ING€ 53
€ 5.000 8,8%ING€ 103
€ 10.000 7,6%ING€ 200
€ 25.000 7,1%ING€ 494
€ 50.000 7,1%ING€ 988
€ 75.000 7,1%ING€ 1.481

Dit zijn de actuele leenrentes (d.d. 31-5-2023) voor een persoonlijke lening van 60 maanden. Wij ontvangen deze rentes dagelijks van de onafhankelijke dataleverancier Moneyview.

6 Tips bestaande lening oversluiten

Wil je je huidige krediet of persoonlijke lening oversluiten, dan moet je wel op een aantal zaken letten. Wij geven je hier zes handige tips. Zo weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt en de beste keuze maakt voor het oversluiten van je lening.

Tips bestaande lening oversluiten
Lening overzetten

1. Lening overzetten naar de laagste rente

Hoe lager de rente van je nieuwe lening, hoe meer je bespaart met het oversluiten van je bestaande lening(en).

Het verschil tussen de laagste en hoogste rente is soms wel 5 procent. Het loont dus echt om de lening met de laagste rente te kiezen. Daarnaast verschillen de voorwaarden van de diverse leningen nauwelijks. De lening met de laagste rente is voor oversluiten van je lening dus ook bijna altijd de beste keuze!

Leningen samenvoegen

2. Leningen samenvoegen bij oversluiten

Heb je op dit moment meerdere verschillende leningen, bijvoorbeeld een autofinanciering, een creditcardschuld en een doorlopend krediet?

Dan is de kans groot dat je flink bespaart als je ze oversluit. Voor kleinere leenbedragen betaal je namelijk vaak hogere rentes, dan voor één lening met een hoger leenbedrag. Dit komt doordat de kosten voor een lening voor een kredietverstrekker bij een hoog bedrag in verhouding laag zijn. Daarnaast heb je met één lening meer overzicht in je financiën dan met meerdere kleine leningen bij verschillende partijen.

Lening oversluiten

3. Lening oversluiten naar kortere looptijd

Als je je lening(en) oversluit, kies je voor je nieuwe lening een looptijd.

Wij raden je aan een korte looptijd te kiezen met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen. Je lening omzetten naar een kortere looptijd, bijvoorbeeld een persoonlijke lening van 3 jaar of een persoonlijke lening van 4 jaar, zorgt namelijk dat je sneller klaar bent met aflossen. Je betaalt dan minder lang rente. Dit kan je honderden euro’s besparen op de totale kosten van je lening. Let op! Je betaalt bij een kortere looptijd misschien wel een hoger bedrag per maand voor je lening. Dat moet je wel kunnen betalen.

Persoonlijke lening oversluiten

4. Naar een persoonlijke lening oversluiten

Wanneer je één of meerdere leningen oversluit, raden we je altijd een persoonlijke lening aan.

Je lost bij deze leenvorm elke maand een vast bedrag af en mag afgeloste bedragen niet meer opnieuw opnemen. Zo weet je zeker dat je de lening ook echt aflost en leen je niet meer dan nodig. Bovendien staan de rente en looptijd (aflosperiode) bij een persoonlijke lening vast. Zo weet je precies wat de lening kost.

Als je oversluit naar een doorlopend krediet, mag je de eerste twee jaar afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Hierdoor kom je misschien in de verleiding om meer en langer te lenen dan nodig, waardoor je alsnog duurder uit bent. Bovendien is de rente op een doorlopend krediet vaak hoger dan de rente op een persoonlijke lening. Kortom, oversluiten naar een persoonlijke lening is altijd de voordeligste en verstandigste keuze.

Kosten krediet oversluiten

5. Kosten krediet oversluiten

Als je je lening(en) oversluit, betaal je soms een boete aan je huidige kredietverstrekker(s) voor het in één keer volledig aflossen van je bestaande lening(en).

Bij de meeste leningen mag je gelukkig altijd boetevrij extra aflossen. Hierdoor betaal je meestal geen kosten als je je lening oversluit en in één keer aflost. Je kunt dus vaak gratis je lening oversluiten. Omdat je bij een enkele kredietverstrekker wél kosten betaalt voor het voortijdig aflossen, moet je dit toch even checken.

Lening oversluiten en bijlenen

6. Lening oversluiten en bijlenen

Wil je naast het oversluiten van je bestaande leningen extra geld lenen?

Ook dat is mogelijk! Je geeft op Geld.nl zelf aan welk bedrag je wilt lenen. Dat kan exact het bedrag zijn dat nodig is om je huidige lening(en) af te lossen, of iets meer. Je bepaalt het helemaal zelf. Als je een hoger leenbedrag kiest, zie je direct welke nieuwe leningen voor jou beschikbaar zijn en welke het goedkoopste is. Natuurlijk geldt ook hier dat het hogere leenbedrag wel moet passen bij je financiële situatie. Je moet de lening wel kunnen betalen.

Verantwoord geld lenen? Vergelijk, kies en bespaar!